Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Tieto filmy miluje Milan Lasica! Uvidíte ich na ART FILM FESTe v Košiciach!
Zdielať na
Festivaly

Tieto filmy miluje Milan Lasica! Uvidíte ich na ART FILM FESTe v Košiciach!

Zdroj: joj.sk

Už 16. júna otvorí svoje brány Art Film Fest v Košiciach! Jednou z noviniek v tohtoročnom programe bude kategória, ktorú zostavil sám prezident festivalu Milan Lasica.

Pôjde o päť filmov tzv. zlatého fondu svetovej kinematografie, ktoré sú mu blízke a Milan Lasica ich  osobne v košických kinách aj uvedie! ,,Je to pravdaže len malý výsek z filmov, ktoré mám rád a ktoré by som chcel ponúknuť do pozornosti. Sú to filmy, ktoré ma svojho času naliehavo oslovili, skrátka zanechali vo mne, ako sa zvykne hovoriť, trvalý dojem," hovorí Milan Lasica.

Od 16. do 24. júna budete môcť stretnúť tohto umelca nielen v uliciach Košíc, ale najmä vo festivalových kinách. Minimálne počas premietania jeho výberu. ,,Sú to všetko filmy, ktoré vyvracajú zaužívanú poveru, že filmy rýchlo starnú. Iné filmy možno áno, ale tieto, ako sa zdá sú stále svieže a dokážu osloviť aj publikum, ktoré v časoch ich vzniku ešte nepatrilo medzi filmových divákov,“ dodáva. A ktoré to sú?

1. Casablanca

Réžia: Michael Curtiz 1942, USA, 102 min

Príbeh lásky so silným politickým akcentom, ktorý má napriek dobovým súvislostiam nadčasovú hodnotu. V hlavných úlohách si zahrali Humphrey Bogart a Ingrid Bergman.

2. Africká kráľovná

Réžia: John Huston 1951, USA,105 min

Herecký koncert dvoch veľkých filmových hviezd Katharine Hepburn a Humphreyho Bogarta pod vedením režiséra Johna Hustona.

3. Veľká ilúzia

Réžia: Jean Renoir 1937, FR, 105 min

Príbeh z prvej svetovej vojny, ktorý nakrútil Jean Renoir krátko pred druhou v nádeji, že vojna sa už  nikdy nebude opakovať.

4Moderná doba

Réžia: Charles Chaplin 1936, USA, 90 min

Podľa Milana Lasicu jeden z najlepších Chaplinových filmov, v ktorom tento génius majstrovsky spája špičkovú komiku so spoločenskou satirou.

5. Sunset Boulevard

Réžia: Billy Wilder 1950,USA, 115 min

Film o tom, ako upadá stará sláva do zabudnutia a ostávajú len nostalgické spomienky a sebaľútosť.

Zdielať na