Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Na čo sa môžete tešiť na 25. ART FILM FESTe v Košiciach?
Zdielať na
Festivaly

Na čo sa môžete tešiť na 25. ART FILM FESTe v Košiciach?

Osemnásť programových sekcií, stretnutia s rešpektovanými osobnosťami domáceho i zahraničného filmu, ale aj bohatý sprievodný program ponúkne už o 11 dní 25. ročník najstaršieho filmového festivalu na Slovensku – ART FILM FEST Košice.

Festival, ktorý sa uskutoční od 16. do 24.júna, otvorí najnovší film Emira Kusturicu Na mliečnej ceste. Divák sa však môže tešiť aj na mnohé exkluzívne slovenské premiéry vo svete ocenených filmov. Celkovo bude v programe približne 160 dlhometrážnych i krátkych snímok. Dve súťažné sekcie a 16 nesúťažných. ,,Snažíme sa, aby vzorka filmov v programe bola žánrovo i tematicky pestrá a variabilná. Príkladom toho môže byť skladba filmov v sekcii Európske zákutia, kde popri náročnejšom Končalovského filme „Raj“ (pozn. ocenený Strieborným levom z festivalu v Benátkach za réžiu) premietneme aj divácky vďačnejšie snímky, akými sú belgicko-francúzska satira „Kráľ Belgičanov“ alebo skvelá francúzska komédia „Stratená v Paríži“,“ hovorí umelecký riaditeľ AFF Košice Peter Nágel, ktorý verí, že posledné filmy prinesú aj z aktuálneho ročníka  medzinárodného festivalu v Cannes.

TRAILER KRÁĽ BELGIČANOV

TRAILER STRATENÁ V PARÍŽI

O hlavné ceny Art Film Festu Modrý anjel sa budú uchádzať snímky v Medzinárodnej súťaži hraných i krátkych filmov. ,,Okrem oboch medzinárodných súťaží hraných a krátkych filmov festival pokračuje aj v tradícii oceňovania známych osobností. Mená všetkých ocenených laureátov oznámime už začiatkom júna,“ hovorí Nágel s tým, že k oceneniam Hercova misia a Zlatá kamera pribudne tento rok aj ďalšia – Cena prezidenta festivalu.

Hlavným festivalovým kinom zostáva veľkolepá košická Kunsthalle, ktorá bude tento rok vybavená novým kinosedením. Filmový maratón v júni ,,pobeží“ aj v priestoroch Kulturparku, Tabačky, kina Úsmev, kina Slovan i v amfiteátri.

ART FILM FEST Košice

ART FILM FEST Košice

profimedia.sk

Živý filmový festival si celkom prirodzene vyžaduje aj sprievodný program rôzneho charakteru. Hudobné, divadelné i relaxačné akcie si budú môcť návštevníci vychutnať v Kulturparku, Tabačke i na Hlavnej ulici.

Zdielať na

Súvisiace články