Polojasno
13°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Najlepšie slovenské snímky na jednom mieste! Kde ich máte jedinečnú možnosť vidieť?
Zdielať na
Festivaly

Najlepšie slovenské snímky na jednom mieste! Kde ich máte jedinečnú možnosť vidieť?

Zdroj: asfk

Ak ste tipovali na ART FILM FESTe v Košiciach, tak máte pravdu! :-) Nesúťažná sekcia - Slovenská sezóna - prinesie reprezentatívny výber titulov, ktoré vznikli medzi minulým a aktuálnym ročníkom festivalu. Aj tento rok uvedie snímky, ktoré úspešne bojovali o priazeň publika u nás i v zahraničí. Niektoré z nich vznikli v minoritnej slovenskej koprodukcii, ale na ich výrobe sa podieľali významné režisérske osobnosti.

Tento rok je výnimočný tým, že dve snímky bodovali na 67. ročníku Berlinale. Mysteriózny krimithriller Cez kosti mŕtvych od svetovo uznávanej poľskej režisérky Agnieszky Holland získal v Berlíne Strieborného medveďa, cenu Alfreda Bauera. Film Piata loď od talentovanej slovenskej režisérky Ivety Grófovej ocenili na rovnakom festivale cenou detskej poroty Krištáľový medveď.

TRAILER CEZ KOSTI MŔTVYCH

TRAILER PIATA LOĎ

Nemenej významný titul je film Masaryk od českého režiséra Júliusa Ševčíka. Životopisná výpravná dráma o československom diplomatovi Janovi Masarykovi získala 12 Českých levov od českej filmovej akadémie a 8 ocenení Slnko v sieti od slovenskej. Slnko v sieti za najlepší film roku 2016 získal film Učiteľka od českého režiséra Jana Hřebejka v titulnej úlohe so slovenskou herečkou Zuzanou Mauréry. Od Jana Hřebejka uvedieme aj prvú časť očakávanej filmovej trilógie Záhradnictvo: Rodinný priateľ, kde sa výrazne zaskveli charakterové ženské hrdinky v podaní Aňe Geislerovej, Gabriely Míčovej a Kláry Melíškovej. Viac o tomto filme, ktorý je aktuálne v našich kinách, sa dozviete z reportáže Kinosály.

REPORTÁŽ Z PREMIÉRY FILMU RODINNÝ PRIATEĽ

​Elegantnú dámu Zuzanu Kronerovú si môžete vychutnať v novom filme Baba z ľadu od českého režiséra Bohdana Slámu, ktorý nevšedne vypovedá o všedných veciach a obsahuje návod na zmenu životného štýlu aj v zrelom veku. 

TRAILER BABA Z ĽADU

V sekcii Slovenská sezóna sa objavia aj premiéry dokumentov. Diváci Art Film Festu tak budú mať možnosť vidieť novinky medzi prvými na Slovensku. V časozbernom dokumente 10 rokov lásky sa Adam Hanuljak venuje mladým rodinám v súčasnej Európe. Portrét režiséra Martina Ťapáka, presláveného vďaka kultovej zbojníckej paródii Pacho hybský zbojník (1975), uvedie jeho syn Marek Ťapák. Nemenej dôležitou premiérou bude aj nový film Svetlé miesto od výraznej osobnosti slovenského filmu – režiséra Dušana Trančíka.

Slovenské filmy uvádzané v Slovenskej sezóne patria v rámci Art Film Festu vždy k divácky najnavštevovanejším.  

 

Zdielať na

Súvisiace články