Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Sekcia krátkych filmov ART FILM FESTU objavuje talenty budúcnosti
Zdielať na

Sekcia krátkych filmov ART FILM FESTU objavuje talenty budúcnosti

Zostavovatelia sekcie krátkych filmov tohto ročníka AFF v Košiciach, Daniel Vadocký a Martin Kaňuch, majú skutočne neľahkú úlohu. Vybrať víťaza spomedzi vyše tridsiatky vysoko kvalitných krátkometrážnych filmov rôznych žánrov, nebude pre nich vôbec jednoduché. Príkladom jedinečnej a pestrej zmesi vynimočne nadaných tvorcov sú aj dva tituly, ktoré vám predstavíme v článku:

Atlantída, 2003
Atlantis, 2003

Atlantída, 2003

Atlantída, 2003

archív Michal Blaško

RÉŽIA: Michal Blaško
2017, 30 min

JAZYKY: slovenčina, ruština (orig.)
TITULKY: angličtina,  slovenčina

Talentovaný režisér zvečnil skutočný príbeh mladej Ukrajinky Denisiji, ktorú jej priateľ Martin počas ilegálneho prechodu cez slovenské hranice „vymenil“ s pašerákmi za pas do vysnívaného Nemecka.

Michal Blaško nám prezradil detaily vzniku jeho filmu:

Krátkometrážny študentský film Michala Blaška z bratislavskej VŠMU, Atlantída, 2003, bol tento rok zaradený do súťaže krátkych filmov v Cannes, v sekcii Cinéfondation. Kurátorka sekcie, ktorá vyberala spomedzi 2600 prihlásených filmov, označila snímku slovenského študenta za pôsobivú a znepokojujúcu!

Príroda: Všetky práva vyhradené
Nature: All Rights Reserved

AFF

RÉŽIA: Sebastian Mulder
2016, 22 min

JAZYKY (bez slov)
TITULKY angličtina, slovenčina

Umelá tráva na balkóne, konferenčná miestnosť s tapetou lesa, palmová pláž v čakárni u zubára. V tomto krátkom dokumente sa vysvetľuje úloha simulovanej prírody v spoločnosti. Do akej miery umelá príroda uspokojuje potreby obyvateľov miest a kde už simulácia nestačí? Nahradí jedného dňa umelá príroda skutočnú?

Čo inšpirovalo režiséra k nakrúteniu tohto krátkeho filmu?