Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Dokument 66 sezón sa odohráva na plavárni, kam sa chodili kúpať dejiny!
Zdielať na

Dokument 66 sezón sa odohráva na plavárni, kam sa chodili kúpať dejiny!

Prostredníctvom príbehov, ktoré sa odohrali medzi rokmi 1936 a 2002, zachytil režisér Peter Kerekes 66 sezón zo života obľúbenej plavárne... a rovnaký počet rokov v histórii strednej Európy. Aká bola Kerekesova inšpirácia na sfilmovanie takého unikátneho dokumentu?

66 sezón

Réžia: Peter Kerekes
2003, 80 min

AFF

Štylizovaný dokumentárny film režiséra Petra Kerekesa v kondenzovanej forme vypovedá o 66 sezónach Starej plavárne v Košiciach. Celý príbeh dejín tohto miesta ľudských stretnutí rámcujú obrazové spomienky režiséra na svojho starého otca.

S jemným nádychom nostalgie sa Kerekes pokúša zrekonštruovať obraz o jeho námorníckych snoch a túto líniu podporuje a obohacuje aj rozprávanie režisérovej starej mamy. Naratívny tok filmu však nie je koncentrovaný len na túto tematickú vrstvu, rozrastá sa do rôznorodých rozprávačských potuliek, ktoré sú súčasťou spomienok viacerých postáv, ich životných osudov – príbehov. Prostredníctvom nich snímka prezentuje aj drobné črty z obdobia komunizmu, neopomenie holokaust či iné udalosti 2. svetovej vojny.

Najčítanejšie