Polojasno
19°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Už o mesiac prichádza do kín možno najlepší česko-slovenský film tohto roka! Pozrite si ukážku!
Zdielať na

Už o mesiac prichádza do kín možno najlepší česko-slovenský film tohto roka! Pozrite si ukážku!

Zdroj: Stanislav Honzík

O štyri týždne príde do kín výpravná detektívna dráma Úsvit, odohrávajúca sa na pozadí baťovského sveta prvej republiky. Ukazuje miesto, ktoré je na jednej strane neuveriteľne moderné, ale zároveň v sebe ešte nesie niektoré stereotypy vnímania sveta. A práve do tohto prostredia vstupuje Helena – silná a inteligentná žena, ktorá robí všetko preto, aby našla odpovede na svoje otázky a ktorá sa dokáže postaviť mužom, dokonca aj vlastnému manželovi, čo v tej dobe nebolo úplne bežné.

V roku 1937 prichádza do podtatranského mesta Svit riaditeľ továrne so svojou ženou, aby tu podľa vzoru baťovského Zlína vybudovali moderné priemyselné mesto. Ich plány však naruší znepokojujúci nález mŕtvoly v areáli továrne. Ide o telo novorodenca s mužskými aj ženskými pohlavnými orgánmi. Prípad presahuje možnosti miestnych žandárov, podlieha maximálnemu utajeniu a na scénu prichádza tajná polícia. Zdá sa však, že jediným človekom, ktorý chce záhadu naozaj vyriešiť a nájsť odpovede, je tehotná manželka riaditeľa továrne. Tá pri pátraní narazí na nečakané prekážky vrátane množstva predsudkov...

„Príbeh filmu Úsvit delí od dneška takmer storočie a napriek tomu je až príliš aktuálny. Odohráva sa v čase, keď jeho aktéri ešte nevnímali blížiacu sa vojnu, ale, naopak, v malom meste sa tešili z úspechov fabriky, ktorú budovali. Vidíme ľudí, ktorí sa snažia porozumieť svetu, ktorý sa mení pred ich očami a reagovať na to, s čím sa predtým osobne nikdy nestretli. Česko-slovenská spolupráca na filme ponúka nesmierne zaujímavé prepojenie vnímania tohto obdobia našich dejín, ale aj jeho jednotlivých aktérov,“ hovorí o projekte producent Rasťo Šesták z DNA Production.  

Stanislav Honzík

Na projekte sa podieľali aj uznávaní zahraniční tvorcovia. Autorom hudby je Simon Goff, držiteľ Grammy za film Joker a seriál Černobyl, colour grading mala na starosti Natasha Leonnet, ktorá pracovala na oscarovom La La Lande alebo filme Spider-Man: Paralelné svety. Plagát k filmu vytvorila hollywoodska dizajnérka Desi Moore, ktorá má na konte napríklad aj plagát k seriálu Hra o tróny, k filmom Mad Men, Dámska jazda či Tár.

Autorom scenára je talentovaný slovenský scenárista Miro Šifra, ktorý sa podieľal na scenári k filmu Červený kapitán a seriálom Rédl či Zrádci. Po boku hlavných hrdinov v podaní Elišky Křenkovej a Miloslava Königa si vo filme Úsvit zahrali aj slovenskí herci Milan Ondrík, Marián Mitaš, Ján Jackuliak, Judita Hansman, Andrea Bučko, Dávid Hartl, Anton Šulík, Lukáš Frlajs a ďalší.

Stanislav Honzík

Historická dráma Úsvit príde do slovenských kín 5. októbra 2023. Ešte predtým sa v termíne 22. – 23. septembra uskutočnia špeciálne predpremiéry za účasti tvorcov a hercov v mestách Nitra, Partizánske, Poprad a Svit.

Najčítanejšie