Jasno
18°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
3. novembra sa začína festival JEDEN SVET! Toto je 6 filmov, ktoré by ste mali vidieť
Zdielať na

3. novembra sa začína festival JEDEN SVET! Toto je 6 filmov, ktoré by ste mali vidieť

Zdroj: Jeden svet

Vyberáme pre vás šesť kľúčových filmov, ktoré sú prierezom toho najlepšieho, čo tento rok festival Jeden svet ponúka.

Otvárací film festivalu, Sedem zím v Teheráne, nadväzuje na Sacharovu cenu, ktorá bola prednedávnom
udelená zosnulej Mahsa Amini a iránskym ženám. Divákov a diváčky festivalu čaká počas siedmich dní
množstvo svetových aj domácich dokumentárnych filmov, ktoré ich na chvíľu prenesú do iných životov, realít aj krajín. Jeden z filmov, Zlodeji túb, si dokonca budú môcť pozrieť aj s pomocou vlastných rúk.

SEDEM ZÍM V TEHERÁNE

Teherán, júl 2007: Starší muž osloví devätnásťročnú študentku architektúry Rejhaneh Ďzabbarí, aby navrhla interiér kacelárskych priestoroch. Počas obhliadky priestorov sa ju pokúsi znásilniť a ona ho v sebaobrane bodne. Ešte v ten deň ju zatknú za vraždu. Súdny proces sa skončí rozsudkom smrti. Rejhaneh strávi vo väzení sedem rokov, počas ktorých jej rodina bojuje za jej prepustenie. Pridajú sa k nej aj medzinárodní politici a organizácie na ochranu ľudských práv. Nič z toho však nepomôže a Rejhaneh je na konci popravená. Film sleduje prostredníctvom súkromných videzáznamov, ktoré tajne urobili členovia Rejhanehinej rodiny, ich svedectiev a Rejhanehiných listov z väzenia osud ženy, ktorá sa stala symbolom odporu a ženských práv aj za hranicami Iránu.

3. november o 18:00 hod. | Kino Lumière x SNG

Sedem zím v Teheráne

Jeden svet

Sedem zím v Teheráne

ZLODEJI TÚB

Séria lúpeží na školách v južnej Kalifornii mala nezvyčajný terč – tuby. Nepočujúca režisérka Alison OʼDaniel vo svojom prvom celovečernom filme opisuje následky lúpeží tak, ako to určite neočakávate. V tvorivom, ale predsa faktografickom filme sa prelínajú dokumentárne a fiktívne scény v kulisách Los Angeles, ako ste ho ešte nevideli/nepočuli. Film ponúka mnohorozmerný pohľad na život s poruchou sluchu a predstavuje divákom svet neznámych a vzrušujúcich zvukov.

Na premietanie pozývame aj ľudí so sluchovým a zrakovým znevýhodnením. Film obsahuje špeciálne titulky a audio komentár cez slúchadlá.

8. november o 19:00 hod. | Kino KLAP (Filmová a televízna fakulta VŠMU)

VEČNÁ PAMÄŤ

Paulina (51) je herečka a Augusto (68) je televízny moderátor. Sú spolu dvadsaťpäť rokov a Augustovi pred piatimi rokmi diagnostikovali Alzheimerovu chorobu. Od tej chvíle ho Paulina zapájala do svojej práce a každodenných povinností, čím vytvorila nový model ich života, v ktorom sú stále spolu. Vedia, že Augustov stav sa neodvratne zhoršuje, ale snažia sa priebeh choroby čo najviac spomaliť. Stále sa ľúbia a majú strach, že jedného dňa už Augusto Paulinu nespozná. Film Večná pamäť je odlišný od všetkého, čo sme na túto tému doteraz videli. Je to láskavý, otvorený a svetlý film, ktorý ukazuje, aké zázraky dokáže v živote s jedným z najťažších ochorení láska.

3. - 9. november | online

Večná pamäť

Večná pamäť

Jeden svet

JE TAM EŠTE NIEKTO?

Moje telo je mimoriadne zvláštne a ešte nikdy som nevidela podobné. Osobný dokumentárny film zachytáva pátranie režišérky samotnej po ďalších osobách s rovnakým vzácnym hendikepom, aký má ona. Film odhaľuje aj to, čo zažíva tehotná žena s hendikepom, ako aj emocionálny proces premeny na matku, keď nečakane zistí, že je tehotná. Tento príbeh je predovšetkým o ableizme – o živote vo svete, v ktorom vás považujú za menej ako človeka – a o tom, aké ťažké je mať aj napriek tomu s hrdosťou rád seba samého.

Po premietaní bude nasledovať aj diskusia Je tam ešte niekto? Kultúru nesmieme uprieť nikomu.

Na premietanie pozývame aj ľudí so sluchovým a zrakovým znevýhodnením. Film obsahuje špeciálne
titulky a audio komentár cez slúchadlá.
4. november o 10:30 hod. | Kino KLAP (Filmová a televízna fakulta VŠMU)

Je tam ešte niekto?

Je tam ešte niekto?

Jeden svet

​KOKOMO CITY

Príbehy štyroch černošských transrodových sexuálnych pracovníčok v USA. Každý deň sa stretávajú s ostrými spoločenskými komentármi a vykopávaním dlho driemajúcich právd. Ponúkajú neospravedlňujúcu a ostrú analýzu černošskej kultúry a spoločnosti vo všeobecnosti z uhla, ktorý vibruje energiou, sexom, výzvami a ťažko nadobudnutou múdrosťou.

6. november o 21:00 hod. | Kino KLAP (Filmová a televízna fakulta VŠMU)

Kokomo city

Kokomo city

Jeden svet

AURORIN ÚSVIT

Iba štrnásťročná Aurora prišla pri hrôzostrašnej genocíde Arménov o všetko. O štyri roky sa jej vďaka šťastiu a výnimočnej odvahe podarilo utiecť do New Yorku, kde sa jej príbeh stal mediálnou senzáciou. Aurora si zahrala seba samu v ranom hollywoodskom trháku Auction of Souls (Dražba duší) a stala sa tvárou jednej z najväčších charitatívnych kampaní v dejinách Ameriky. Film Aurorin úsvit spája sviežu animáciu, rozhovory so samotnou Aurorou a zachovaný osemnásťminútový záznam z jej strateného nemého eposu, aby vdýchol život zabudnutému príbehu o prežití. Na premietanie pozývame aj ľudí so sluchovým a zrakovým znevýhodnením. Film obsahuje špeciálne titulky a audio komentár cez slúchadlá. Na tomto premietaní budú mať možnosť počívať audiokomentár cez slúchadlá aj vidiaci diváci a diváčky. Po projekcii bude nasledovať diskusia o kvalite audiokomentára.

5. november o 18:00 hod. | Kino KLAP (Filmová a televízna fakulta VŠMU)

Aurorin úsvit

Aurorin úsvit

Jeden svet

Najčítanejšie