Zatiahnuté
10°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Sekcia krátkych filmov ART FILM FESTU objavuje talenty budúcnosti
Zdielať na

Sekcia krátkych filmov ART FILM FESTU objavuje talenty budúcnosti

Zostavovatelia sekcie krátkych filmov tohto ročníka AFF v Košiciach, Daniel Vadocký a Martin Kaňuch, majú skutočne neľahkú úlohu. Vybrať víťaza spomedzi vyše tridsiatky vysoko kvalitných krátkometrážnych filmov rôznych žánrov, nebude pre nich vôbec jednoduché. Príkladom jedinečnej a pestrej zmesi vynimočne nadaných tvorcov sú aj dva tituly, ktoré vám predstavíme v článku:

Atlantída, 2003
Atlantis, 2003

Atlantída, 2003

Atlantída, 2003

archív Michal Blaško

RÉŽIA: Michal Blaško
2017, 30 min

JAZYKY: slovenčina, ruština (orig.)
TITULKY: angličtina,  slovenčina

Talentovaný režisér zvečnil skutočný príbeh mladej Ukrajinky Denisiji, ktorú jej priateľ Martin počas ilegálneho prechodu cez slovenské hranice „vymenil“ s pašerákmi za pas do vysnívaného Nemecka.

Michal Blaško nám prezradil detaily vzniku jeho filmu:

Krátkometrážny študentský film Michala Blaška z bratislavskej VŠMU, Atlantída, 2003, bol tento rok zaradený do súťaže krátkych filmov v Cannes, v sekcii Cinéfondation. Kurátorka sekcie, ktorá vyberala spomedzi 2600 prihlásených filmov, označila snímku slovenského študenta za pôsobivú a znepokojujúcu!

Príroda: Všetky práva vyhradené
Nature: All Rights Reserved

AFF

RÉŽIA: Sebastian Mulder
2016, 22 min

JAZYKY (bez slov)
TITULKY angličtina, slovenčina

Umelá tráva na balkóne, konferenčná miestnosť s tapetou lesa, palmová pláž v čakárni u zubára. V tomto krátkom dokumente sa vysvetľuje úloha simulovanej prírody v spoločnosti. Do akej miery umelá príroda uspokojuje potreby obyvateľov miest a kde už simulácia nestačí? Nahradí jedného dňa umelá príroda skutočnú?

Čo inšpirovalo režiséra k nakrúteniu tohto krátkeho filmu?