Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Vedeli ste, že slovenský film OUT má na konte historické prvenstvo?
Zdielať na

Vedeli ste, že slovenský film OUT má na konte historické prvenstvo?

Filmový debut režiséra György Kristófa OUT súťažil v sekcii Un Certain regard na tohoročnom festivale v Cannes. Kristóf sa stal prvým Slovákom, ktorý po rozdelení republík súťažil na tomto prestížnom festivale! Rozhodol sa, že v OUT vyrozpráva príbeh, ktorý pozná, pretože sa týka generácie jeho rodičov a súvisí s miestom, z ktorého pochádza.

OUT
OUT

Réžia: Gyӧrgy Kristóf
2017, 83 min

Sentimentalfilm

V meste na východnom Slovensku zatvárajú elektráreň, kde prakticky celý život pracoval sympatický Ágoston. Hoci je rodinne založený a nie príliš priebojný, nechá sa nahovoriť na sľúbenú, dobre platenú prácu niekde v Pobaltí. Okrem toho, ako náruživý rybár si tam môže splniť sen – loviť morské ryby. Lenže v Lotyšsku zistí, že sa stal obeťou podvodu. Zostane sám s prázdnymi vreckami, ale odmietne sa poddať osudu. Vydá sa na cestu plnú bizarných situácií a stretnutí s čudnými ľuďmi: s bývalou basketbalistkou, smutným vypchatým zajacom bez uší, ruským zbohatlíkom a jeho „plastikovou“ ženou. Ágoston konečne doputuje k moru, ktoré tu končí. Vlny zaplavujú piesok a znovu sa vracajú do mora...

OUT sa nakrúcal na Slovensku, v Maďarsku, Lotyšsku a v Estónsku. Zahrali si v ňom aj slovenské herečky Éva Bándor a Judit Bárdos. Film vznikal v slovensko-maďarsko-českej koprodukcii.

Trailer:

Najčítanejšie