Skoro jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Predstaviteľka Angeliky, Michèle Mercier, oslavuje 80 rokov! Mala život markízy aj v súkromí?
Zdielať na

Predstaviteľka Angeliky, Michèle Mercier, oslavuje 80 rokov! Mala život markízy aj v súkromí?

Herečka ostala po celý svoj život v tieni Markízy anjelov.

Hereckých legiend, ktoré sa stotožnili so svojimi postavami nie je až tak veľa, no Michèle Mercier medzi ne určite patrí. Nikdy sa jej však nepodarilo prekročiť tieň svojej hrdinky, a to sa tejto úlohy zhostila vo svojich 25 rokoch. 

Michèle Mercier sa narodila 1.1. 1939 v Nice, pôvodným menom Jocelyne Yvonne Renée Mercier. Jej otec bol Francúz a matka pochádzala z Talianska.

Michele Mercier

Michele Mercier

IMDb

K filmu sa dostala prostredníctvom náhody. Keď legendárny Maurice Chevalier natáčal v Nice film J’avais 7 filles ("Mal som sedem dcér", 1954) a jedna z tanečníc ochorela. V roku 1956 vo veku sedemnástich rokov odišla do Paríža, kde začala tancovať v spolku „Ballets de la tour Eiffel“.

Na prelome 50. a 60. rokov sa z Michèle Mercier stala jedna z najobsadzovanejších a najobľúbenejších francúzskych herečiek. Po niekoľkých romantických komédiách a malej úlohe vo filme Françoisa Truffauta Tirez sur le pianiste (Strieľajte na pianistu, 1960),  strávila veľa času v Taliansku, kde nakrúcala jeden film za druhým. V tom čase stvárňovala role osudových žien a vdov.

Michele Mercier

Michele Mercier

IMDb

​Čakala však na úlohu, ktorá by z nej urobila hviezdu. V roku 1963 sa rozhodlo, že sa natočí film podľa vtedy veľmi populárnej knihy o dobrodružstvách Angeliky, markízy anjelov. Michèle  nebola prvá, ani druhá, a ani tretia voľba producenta na túto úlohu. Producent filmu Francis Cosne chcel obsadiť do úlohy Angeliky Brigitte Bardot. Tá však úlohu odmietla, pretože krátko predtým natočila film s podobnou tematikou. Ďalšou na zozname bola Annette Stroyberg, tá však nebola pre film dostatočne známa. Catherine Deneuve bola príliš bledá, Jane Fonda hovorila po francúzsky so strašným prízvukom. Napokon vybrali Marinu Vlady. Takmer podpísala zmluvu, ale nakoniec dala prednosť inému filmu a tak prišla na rad Michèle Mercier. Pozvali ju do Paríža na kamerové skúšky. Po nezhodách s režisérom z konkurzu predčasne odišla. Bola presvedčená, že úlohu nedostane, napriek tomu, že po prečítaní kníh o Angelike, okamžite vedela, že s ňou má veľa spoločného. Úlohu nakoniec dostala a tá ju vyniesla až do výšin hereckého neba.
Počas piatich rokov sa natočilo päť príbehov o Angelike:

Angelika, markíza anjelov - 1964
Báječná Angelika - 1964
Angelika a kráľ - 1965
Neskrotná Angelika - 1967
Angelika a sultán - 1968

Michele Mercier

Michele Mercier

IMDb

V súkromí nemala šťastie. V auguste 1961 sa vydala za mladého scenáristu a asistenta režiséra Andre Smaghea. Neskôr sa z neho stal alkoholik s duševnými problémami nakoniec skončil v sanatóriu. Michele sa s ním pre toto nemohla rozviesť a až keď mu vyplatila veľkú sumu peňazí konečne ich rozviedli. Potom mala vzťah s populárnym automobilovým pretekárom Claudeom Bourillotom a v roku 1970 vzali. Ten však náhle zmizol aj s jej šperkami a peniazmi. Michele ostala úplne bez prostriedkov. Rozviedli sa v roku 1976. Posledným vzťahom v jej živote bol vzťah s talianskym princom Nicolom Bocompagni-Ludovisim. Odišla za ním do Ríma, aby mohli spolu žiť. Nicolova rodina však nedovolila, aby sa s ňou oženil, keďže nebola aristokratka ako on. Michele radšej vzťah po troch rokoch ukončila a vrátila sa naspäť do Nice, kde žije doteraz.

Michele Mercier

Michele Mercier

mananireng.blogspot.com

Najčítanejšie