Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Tieto filmy mali taký mätúci koniec, že ich diváci nepochopili! Ste medzi nimi?
Zdielať na

Tieto filmy mali taký mätúci koniec, že ich diváci nepochopili! Ste medzi nimi?

Náročné filmy sú pre divákov dobré na rozmýšľanie a sú aj takí, ktorí vyslovene vyhľadávajú takéto výzvy. Nie stále sú však tieto filmy pochopené.

Prvý kontakt

Tento film Denisa Villeneuvea dáva divákom počas sledovania mnoho náznakov, ale pointa prichádza až na konci filmu. Príbeh totiž končí tam, kde sa začína a tak sa dá povedať, že sa tento film odohráva v kruhu. Divák si myslí, že film sa začína minulosťou hlavnej postavy Louise Banks, no na konci zistíme, že šlo o jej budúcnosť. Po tom, čo sa Louise naučila porozumieť mimozemšťanom, ktorí na našu planétu prišli, čas sa pre ňu stal kruhom. Pohľady do minulosti o úmrtí jej dcéry a rozvode s jej mužom, ktoré divák videl na začiatku filmu, sa jej ešte nestali. Louise sa rozhodla nasledovať svoju budúcnosť, napriek tomu, že vedela, ako sa skončí. Hlavnou myšlienkou filmu je, že čas nie je len rovnou čiarou a človek si môže určiť svoj vlastný osud. 

brightside.me

matka! 

Mnoho ľudí tento film pochopilo úplne inak. Tento psychologický thriller Darrena Aronofskeho zaplnil internet rôznymi výkladmi ľudí, ktorí tento film videli a interpretácii bolo naozaj veľa. Mnoho filmov tohto režiséra je plných symbolov a matka! nebola výnimkou. Jadrom príbehu je myšlienka, ako sa ľudia kruto správajú k prírode a film sám o sebe je biblickým príbehom. Aronofsky vysvetlil, že postava Javiera Bardema predstavovala Boha a Jennifer Lawrence predstavovala prírodu. Ich dom bola naša planéta, ktorá je využívaná. Apokalypsa na konci filmu je výsledok, ktorý sa stane aj našej planéte. 

nytimes.com

​My 

Hlavní hrdinovia tohto filmu, rodina Wilsonovcov, je napadnutá svojimi dvojníkmi. Diváci čoskoro zistia, že útočníci sú súčasťou celej armády klonov, ktorí sa volajú tiene. Na konci filmu prenasleduje postava Lupity Nyong'o svoju dvojníčku do zrkadlového bludiska, ktoré ju zavedie na miesto, kde sa tieto tiene ukrývajú. Počas bitky týchto dvoch postáv vidíme detstvo hlavnej hrdinky a zisťujeme, že Adelaide je v skutočnosti tieňom. Keď bola ešte dieťaťom, vyšla z podzemia a vymenila sa so skutočným dievčaťom. Tento príbeh vysvetľuje, prečo hlavná postava, Adelaide, nechcela chodiť na pláž a tiež prečo sa skutočná Adelaide stala lídrom tieňov. Vedela totiž ako jediná rozprávať. 

insider.com

​Birdman

Koniec tohto filmu od Alejandra Iñárritu je celkom náročný na pochopenie. V poslednej scéne vidíme Rigganovu dcéru prichádzať do prázdnej nemocničnej izby, kde je otvorené okno a vonku počuť hlasy a sirény. Postava Emmy Stone sa pozrie dole a nakoniec sa pozrie aj na oblohu a začne sa smiať. Niektorí diváci si môžu myslieť, že celý film mal šťastný koniec a Riggan v skutočnosti vedel lietať. Najpravdepodobnejšie však je, že hlavný hrdina spáchal samovraždu a jeho dcéra mala halucinácie, stratila totiž spojenie s realitou a to ju vnáša do fantázie, kde je jej otec stále nažive. Rigganov vzťah s jeho dcérou je veľmi dôležitý na pochopenie tohto filmu. 

brightside.me

Čierna labuť

Na konci filmu si Nina, hlavná hrdinka, ide vymeniť šaty, no v šatni vidí Lily, ktorú hrala Mila Kunis, a tá je pripravená vymeniť ju na pódiu. Nina a Lily začnú súboj a Nina bodne svoju sokyňu kúskom zrkadla. Schová jej telo v kúpeľni. Potom uvidí Nina Lily, ktorá je úplne v pohode a popraje jej veľa šťastia. Nina zistí, že po celý ten čas bojovala sama so sebou a v skutočnosti bodla seba. Na konci tretieho aktu Nina padne do rúk režiséra, krváca, zomiera, no zároveň si uvedomuje, že jej tanec bol perfektný. 

modern-neon.com

​Nočné zvieratá 

Susan vlastní galériu a jedného dňa dostane rukopis novej knihy jej bývalého manžela Edwarda. Nikdy neverila, že má talent na písanie. V jeho knihe jej ukazuje svet v jeho hlave. Edward porovnáva smútok zo straty Susan s bolesťou hlavnej postavy v knihe, Tonyho, ktorého žena a dcéra boli zabité kriminálnikmi. Kniha upúta Susaninu pozornosť a uvedomuje si, že je Edward naozaj skvelým spisovateľom. Chce sa s ním stretnúť a Edward hneď súhlasí. Edward sa však na stretnutí neukáže a to je Edwardova pomsta svojej ex-manželke. Dokázal jej, že jeho vnútorný svet je omnoho bohatší, než ten, v ktorom ona žije. Pomsta je hlavnou myšlienkou tohto filmu. 

nytimes.com

Donnie Darko

Napriek tomu, že od premiéry tohto filmu ubehlo už mnoho rokov, ľudia sa stále nevedia dohodnúť, čo jeho koniec znamenal. Podľa režiséra Richarda Kellyho, má hlavný hrdina za úlohu zachrániť svet. Donnie má vrátiť artefakt, ktorým je motor z lietadla, ktoré spadlo. V opačnom prípade sa objaví čierna diera, ktorá bude viesť k apokalypse. Na konci Donnie nechá padnúť motor na svoj dom, napriek tomu, že vie, že zomrie. V lietadle bola jeho mama a sestra.

filmmakermagazine.com

​Prekliaty ostrov 

V jednej z posledných scén filmu sa Edward Daniels objaví v majáku, kde, ako si myslel, robí doktor Cawley hrozné experimenty na ľuďoch. To je moment, keď divák zistí, že Andrew je v skutočnosti pacient liečebne pre psychicky narušených ľudí a všetky situácie, ktoré sa dovtedy diali, boli naplánované doktormi, ktorí sa mu snažili pomôcť. Zdá sa, že postava Leonarda DiCapria si spomenula na to, že zabila svoju ženu a deti, no potom to začne znova spochybňovať. To presvedčí doktorov k tomu, že musí podstúpiť lobotómiu. Na konci však zistíme, že hlavná postava lobotómiu podstúpiť chcela, pretože si uvedomila, čo urobila a nechcela žiť vo svete, kde nemohla zachrániť svoju rodinu.

indiewire.com

Najčítanejšie