Skoro jasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Je Meryl Streep najlepšou herečkou všetkých čias? Toto je TOP 10 jej filmov!
Zdielať na

Je Meryl Streep najlepšou herečkou všetkých čias? Toto je TOP 10 jej filmov!

22. júna oslávila herečka 70 rokov a to je dobrý dôvod na rekapituláciu. Od jej stvárnenia Julie Childs až po Mirandu Priestly v Diabol nosí Pradu, pozrime sa teraz na najpamätnejšie postavy Meryl Streep na filmovom plátne.

Je Meryl Streep najlepšou herečkou všetkých čias? Šatistiky to tvrdia, dôkazom toho je aj rekordných 21 nominácií na Oscara, no nehľadiac na to, filmy, v ktorých sa objavila, sú všetky veľké. Jej najnovší projekt je však ešte prekvapujúcejší. Streep totiž účinkuje v druhej sérii televízneho seriálu Big Little Lies, kde hrá pomstychtivú matku, ktorá hľadá odpovede o svojom zavraždenom synovi.

Pozrime sa však teraz na 10 jej najväčších filmových rolí:

KRAMEROVÁ VERZUS KRAMER

Kramerová verzus Kramer je úspešný americký film z roku 1979. Je to príbeh o rozvode a o jeho dôsledkoch na život bývalých manželov a ich syna. Manželka vo filme opúšťa rodinu, aby „našla samú seba“, a manžel sa venuje ich synovi. Keď sa manželka po čase vracia, začína sa ich boj o to, kto sa bude starať o syna. Film natočil podľa románu Avery Cormana režisér Robert Benton. V hlavných úlohách hrajú Dustin Hoffman a Meryl Streep. Obaja získali za úlohy v tomto filme Oscara. Film vznikol v začiatkoch jej kariéry, ostáva však klasikou. Stal sa hitom a v roku 1979 sa v amerických kinách dostal na prvé miesto v návštevnosti. Téma filmu sa dostala do povedomia ľudí a Streep dokázala, že vie hrať aj negatívnu postavu.

Kramerová verzus Kramer

Kramerová verzus Kramer

Getty images

SILKWOODOVÁ

Film, ktorý podľa skutočnej udalosti nakrútil známy americký režisér Mike Nichols, hovorí o žene, ktorá zomrie za záhadných okolností tesne predtým, než sa jej podarí prezradiť novinárom pravdu o nedostatočnej ochrane zamestnancov pred rádioaktivitou v jadrovej továrni, kde pracovala. Táto úloha patrila k vrcholom v jej kariére v 80tych rokoch. Vyžiadala si aj bezchybný oklahomský prízvuk a dômyselný účes.

Silkwoodová

Silkwoodová

Shutterstock

SOPHIINA VOĽBA

V mnohých ohľadoch je v tomto filme najlepší výkon Meryl Streep. Predviedla tu naozaj široké spektrum emócií. Nepochybne to bola rola, ktorá ju uviedla do širokého povedomia verejnosti ako vynikajúcu herečku aj keď mala v čase nakrúcania iba niečo po 30tke. Mladý začínajúci spisovateľ Stingo (Peter MacNicol) pricestuje do New Yorku a stretáva sympatický mladý pár. Krásnu Poľku Sophiu (Meryl Streep) a jej priateľa, psychicky chorého Nathana (Kevin Kline). Postupne odhaľuje skrytú Sophiinu minulosť, z ktorej pramení jej trápenie. Bola totiž v koncentračnom tábore a musela učiniť mučivú voľbu.

Sophiina voľba

Sophiina voľba

Shutterstock

JULIE & JULIA

Čo sa stane, keď sa 30ročná sekretárka z Queens, Julie Powell, jedného dňa rozhodne, že v priebehu jedného roku uvarí všetkých 524 receptov z klasickej kuchárky "Mastering The Art Of Frech Cooking", ktorú v roku 1961 napísala Julia Child? Nakúpi veľa masla a na internete rozbehne blog s názvom Julie/Julia projekt a dá sa do práce. Od jej prvého “Bonjour!” po jej posledné “Bon appetit!”, Meryl Streep pravdepodobne nezažila počas nakrúcania toľko zábavy, ako práve tu.

Julie &description:Julie &source:Shutterstock

LOVEC JELEŇOV

Bol to film, ktorý z nej urobil hollywoodsku hviezdu a kde si zahrala popri Christopherovi Walkenovi a Robertovi De Nirovi. Je to vojnová dráma z roku 1978. Michael, Steven a Nick sú mladí robotníci z Pensylvánie, ktorí musia narukovať do Vietnamu. Steven sa žoení s tehotnou Angelou a ich svadba je zároveň rozlúčkou. Vojnová dráma režiséra Michaela Cimina patrí k umeleckým vrcholom vlny filmov o vietnamskej traume. Meryl Streep vniesla do svojej postavy veľkú dávku emócií, vrátane podmanivého spievania.

Lovec jeleňov

Lovec jeleňov

DIABOL NOSÍ PRADU

Kto by nepoznal tento film? Keď mal v roku 2006 premiéru, bolo výnimočné vidieť Meryl Streep v mainstreamovej komédii. Nehľadiac na perfektný scenár, Meryl Streep prispela k úspechu tohto filmu vo veľkej miere aj svojím prejavom.

DIABLICA

V roku 1989 mala premiéru táto komédia. Ruth (Roseanne Barr) ide so svojím manželom Bobom na párty, kde nešťastnou náhodou poleje vínom úspešnú spisovateľku milostných románov, atraktívnu Mary Fisher (Meryl Streep). Bob sa preto ponúkne, že ju odvezie domov a pretože jej padol do oka, rovnako ako ona jemu, strávia spolu vášnivú noc. Tučná Ruth s veľkou bradavicou veľmi rýchlo zistí, ako sa veci majú. Môže to byť v mnohých aspektoch hlúpy film, vďaka Meryl Streep je tu však na čo pozerať.

Diablica

Diablica

VÝKRIK DO TMY

Slávna austrálska dráma z roku 1988, nominovaná na Oscara a štyri Zlaté glóbusy, je založená na reálnom príbehu Lindy Chamberlain, neprávom obvinenej z vraždy svojho dieťaťa počas cesty po austrálskom vnútrozemí. Meryl Streep v tejto úlohe naozaj excelovala.

Výkrik do tmy

Výkrik do tmy

Shutterstock

MANHATTAN

Tento film patrí k najlepším Woodyho Allena. Tematicky nadväzuje na ANNIE HALL, formálne však ide inou cestou. MANHATTAN je melancholické vyznenie lásky rodnému mestu New Yorku, fascinuje čiernobielym koloritom a Gershwinovou hudbou. Woody Allen tu hrá sám televízneho režiséra Issaca, ktorý sa nemôže rozhodnúť pre jednu zo svojich lások, pretože u žiadnej ženy nenachádza skutočné naplnenie. Meryl Streep si tu zahrala Allenovu bývalú lesbickú manželku, ktorá píše knihu o ich katastrofickom manželstve. Jej výkon je tu jednoducho bravúrny.

Manhattan

Manhattan

​ADAPTÁCIA

V komediálnej dráme z roku 2002 hrá Meryl newyorskú spisovateľku Susan Orlean, a táto úloha patrí tiež k jej najlepším. Herečka si tu zahrala po boku Nicolasa Cagea aj Tildy Swinton. Ak ste tento film nevideli, určite to napravte.

Adaptácia

Adaptácia

Shutterstock

​Ak ste tam nenašli ten svoj, nezúfajte, do TOP 10 sa dalo len ťažko vybrať.

Najčítanejšie