Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Poznáme laureátov tohtoročného ART FILM FESTu! Kto bude najväčšou hviezdou?
Zdielať na

Poznáme laureátov tohtoročného ART FILM FESTu! Kto bude najväčšou hviezdou?

Zdroj: profimedia

Aj keď nie všetky mená sú známe, držiteľov niektorých cien už poznáme. Na koho sa teda návštevníci 25.ročníka ART FILM FESTu v Košiciach môžu tešiť?

Ako nám prezradili na predfestivalovej tlačovke organizátori, hlavnou hviezdou tohto ročníka bude Jiří Bartoška. Minulý rok sa to nepodarilo, pretože koncom júna je festival v Karlovych Varoch, ktorého je prezidentom, no tento rok nedokázal odmietnuť. Ako prezident ART FILM FESTu v Košiciach, Milan Lasica, poznamenal: „Poslal som mu narodeninové prianie k jeho 70-tke, a preto nedokázal povedať NIE.“ Jiří Bartoška získa v Košiciach nové festivalové ocenenie – Cenu prezidenta festivalu. Ďalších laureátov cien a známe osobnosti, ktoré prídu do Košíc, nám prezradil umelecký riaditeľ AFF, Peter Nágel. Ich mená sa dozviete vo videu.

Návštevníci festivalu uvidia dohromady 176 filmov zo 47 krajín sveta. Dve súťažné sekcie sú venované hraným a krátkym filmom. V hranej súťažnej sekcii má Slovensko dve zastúpenia: debutujúci dlhometrážny hraný film Terezy Nvotovej - Špina a snímku, ktorá sa tento rok dostala aj do Cannes – Out, režiséra György Kristófa. To, že sme mali vôbec zastúpenie na 70. ročníku Filmového festivalu v Cannes sa dá považovať za obrovský úspech. Aká je téma tohto filmu a ktorá známa Slovenka žijúca v zahraničí príde na festival?

​Na festivale v Košiciach si diváci budú môcť vychutnať aj ďalšie víťazné filmy z prestížnych filmových festivalov. Okrem spomínaného Cannes, to budú snímky z Benátok a Berlína. Novinkou bude špeciálna nesúťažná sekcia pre deti. Každý deň počas festivalu premietnu organizátori jeden film pre deti. Zaujímavosťou bude aj niekoľko slovenských premiér, medzi nimi sú aj dva dokumenty filmára Pavla Barabáša, ktoré len nedávno dokončil alebo Portrét režiséra Martina Ťapáka, známeho najmä vďaka kultovej zbojníckej paródii Pacho hybský zbojník (1975). Dokument uvedie jeho syn Marek Ťapák. Nemenej dôležitou premiérou bude aj nový film Svetlé miesto od výraznej osobnosti slovenského filmu – režiséra Dušana Trančíka. Súčasťou festivalu budú aj zaujímavé sprievodné akcie, o ktorých nám viac povedal generálny manažér AFF Michal Ruttkay. Čo by ste si nemali nechať ujsť?

​Novinkou 25. ročníka ART FILM FESTu je aj špeciálny KINO vozeň. Ide o špeciálny vlakový vozeň, ktorý bude denne voziť účastníkov festivalu na trase Bratislava - Košice a späť. Jeho výhodou je, že na dvoch veľkoplošných obrazovkách v ňom budú premietať filmy. 

Súvisiace články