Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Tereza Nvotová: "Každá desiata žena je znásilnená - to bola motivácia pre film Špina."
Zdielať na

Tereza Nvotová: "Každá desiata žena je znásilnená - to bola motivácia pre film Špina."

Aktuálne prebiehajúci Týždeň slovenského filmu otvoril v Bratislave debutový hraný film mladej režisérky Terezy Nvotovej - Špina. Dcéra herečky Anky Šiškovej a režiséra Juraja Nvotu si nezvolila túto tému náhodou - chce ňou naznačiť, že v našej spoločnosti sú prípady znásilnenia zaznávané a neprikladá sa im náležitá pozornosť.

Špina je intímna dráma z prostredia dospievajúcich detí a odohráva sa v súčasnej Bratislave.Lena je sedemnásťročné dievča, ktoré vzdoruje rodičom, zažíva svoje prvé zamilovanie, tajné nočné dobrodružstvá s kamarátmi. Jej svet plný snov a túžob však naruší znásilnenie...

Lena musí prejsť cestu, ktorá už nie je obyčajným dospievaním, ale skôr vnútorný boj. Okolie ju nechápe a už nikdy úplne nepochopí. Hlavnú úlohu Leny si zahrala Dominika Morávková. Robo Jakab zasa stvárnil hlavnú mužskú postavu - učiteľa matematiky, ktorý Lenu znásilní. Jednu z postáv si vo filme zahrala aj Terezina mama, herečka Anka Šišková. Režírovať vlastnú mamu vraj nebolo nič špeciálne. “Bavím sa s ňou rovnako, ako s inými herečkami“, poznamenala Tereza. 

Špina

Špina

bfilm

SITA/Tomáš Benedikovič

​Na otázku, či ju pri výbere povolania ovplyvnil fakt, že je dcérou Juraja Nvotu, odpovedala: „Vedela som, že chcem tvoriť, ale nie to isté, a preto som si vybrala dokument. Nechcela som realitu  reflektovať, ale ju spoznávať. Potom sa to však prirodzene vyvinulo v hraný film. Niektoré témy sa nedajú tak spracovať v dokumente, čo je podľa mňa aj prípad filmu Špina." Neznamená to však, že by na dokument zanevrela. Už štyri roky totiž pracuje na dlhometrážnom dokumente o Slovensku a Vladimírovi Mečiarovi. 

Film Špina bude mať v našich kinách premiéru 22. júna.

Súvisiace články