Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
"Boh ti dáva prekážky, aby si ich prekonal a bol silnejší!“ Hovorí k súčasnej situácii Juraj Jakubisko
Zdielať na

"Boh ti dáva prekážky, aby si ich prekonal a bol silnejší!“ Hovorí k súčasnej situácii Juraj Jakubisko

Zdroj: BONTONFILM

Fenomenálny slovenský režisér, Juraj Jakubisko, oslavuje 82. narodeniny. Pri tejto príležitosti sme mu položili pár otázok a dôraz sme kládli na jeho najnovší film - rozprávku Perinbaba a dva svety, ktorá príde tento rok do našich kín.

Najznámejšiu slovenskú rozprávku Perinbaba nakrútil Jakubisko v roku 1985. Jej pokračovania by sme sa mali dočkať už koncom tohto roka. ​​Perinbaba a Dva svety nie je klasická rozprávka.  V príbehu dominuje fantázia, humor a poézia. Hlavný hrdina Lukáš, ktorý je synom Alžbetky a Jakuba, sa vyberie do sveta, hľadať šťastie a lásku. Fanúšikovia pôvodnej Perinbaby sa už nevedia pokračovania dočkať. V akej je teda fáze? „Film je nakrútený, zostrihaný a dokončovacie práce bežali v plnom prúde a podľa plánu, no a do toho nám prišiel nezvaný hosť. Spomenul som si na známy vtip: „Chceš pobaviť Boha?... Povedz mu svoje plány na zajtra.“ Keď pandémia všetko zastavila, spomenul som si na slová mojej babky, ktorá mi ako malému hovorila:“ Boh ti dáva prekážky, aby si ich prekonal a bol silnejší.“ A tak sme sa pustili do dokončovania filmu na diaľku. Od definitívnej podoby nás delí už iba finalizácia jeho podoby v postprodukcii. Hlavne zložité digitálne a 3D triky, ktoré v plnom rozsahu robí iba jedno štúdio, sa teraz rodia pomalšie, než som si to, ako režisér predstavoval. Dúfam, že vianočný termín premiéry je už konečný,“ povedal Jakubisko.

Juraj Jakubisko

Juraj Jakubisko

Bontonfilm

​Juraj Jakubisko má za sebou desiatky filmov. Ktorá fáza počas vzniku filmu, od  námetu, tvorby scenára, výberu hercov, lokalít, cez samotné nakrúcanie až po postprodukciu, je preňho najobľúbenejšia? „Úspech každého filmu ovplyvňujú tri etapy jeho vzniku. Prvou je scenár. Keď ho píšem snažím sa byť najlepším scenáristom s originálnymi nápadmi. Je to snívanie, vízia, pri ktorej často zabúdam na jej realizáciu. Druhou etapou, ktorú mám radšej, je práca s hercom pred kamerou a obrazová koncepcia záberov. Niekedy sa ale stane, že pri nakrúcaní narazím na scénu, ktorá sa nedá urobiť. Dokonca nahlas poviem, ktorý blázon to napísal ?! Lenže tým bláznom som ja sám a ak si to nechcem priznať, musím  sa stať lepším režisérom, než scenáristom a nakrútiť to. Pri strihu, ktorý je treťou rozhodujúcou zložkou kvality filmu, chcem byť najlepším strihačom. Často mi strih umožní vytvoriť z nakrúteného materiálu v scéne iný príbeh, než bol jej pôvodný zámer, a tým obohatiť film i môj pôvodný zámer."

Perinbaba a dva svety

Perinbaba a dva svety

Jakubisko je považovaný za slovenského Felliniho, sám Fellini o ňom povedal: Vo filmoch Juraja Jakubiska sa iracionálne, záhadné a pocitové, stáva tak prirodzeným, ako je život sám. Jakubisko bezpochyby patrí k najslávnejším režisérom v našich končinách. Ktorý film z celej jeho tvorby je jeho srdcu najbližší?  "S odstupom času , keď sa mení estetika filmu, technické prostriedky i  tvorivé postupy, mení sa aj každé moje obzriete na to, čo som vytvoril. Ak by existovalo peklo pre režiséra, horšie než smaženie v kotle, by bola projekčná sála, kde by mi premietali moje staré filmy. Ak ich znovu vidím, trpím, lebo vždy nájdem chyby, ktorých by som sa dnes už nedopustil. Ak by som mal z nich vybrať jeden, na ktorom by som nič nechcel zmeniť, a dokázal vidieť i niekoľkokrát za sebou, bol by to film ZBEHOVIA A PÚTNICI.  Je tak  krásne a úprimný, insitný a plný vášne pre život, že by som  už nedokázal ani zopakovať," zdôveril sa pre Kinosálu režisér.

Režisér sa narodil 30.apríla 1938 v dedine Kojšov na východe Slovenska a má jasno v tom, ktorá etapa v živote ho pri jeho tvorbe najviac ovplyvnila. "Detstvo, ktorého pramienok vyvrel v poslednej dedinke v horách, kde končili všetky cesty, ale kde začala tá moja životná, a nakoniec viedla doslova do celého sveta. V mojich spomienkach z detstva, sa diali samé zázraky. Nepoznať toľko krásnych ľudí, bizarných príhod, smútku, radosti i zázrakov, tak by som nemal pohľad na svet taký, aký celý život mám. Pretože moje detstvo bol magický realizmus v realite. A tak sa mi často stáva, že keď natočím „prapodivnú“ scénu vo filme, ktorá sa naozaj stala alebo o ktorej mi v detstve hovorili, že sa stala, každý si myslí, že som si ju vymyslel."

Juraj Jakubisko

Juraj Jakubisko

Bontonfilm

​Jakubisko je vďačný aj za kolegov, s ktorými mal počas svojho života tú česť spolupracovať. "Moji spolupracovníci v minulosti, boli  nielen skveli profesionáli, ale aj  "fandovia" filmu. Pripravení prinášať obete, ktoré k povolaniu patria. Väčšinou boli starší ako ja a tak  sa vytratili z profesie i zo života. Pri nakrúcaní tejto Perinbaby  som mal šťastie, a mal som ich pár pri sebe. Ale čo ma veľmi potešilo, že aj mladí spolupracovníci, ktorých som mal pri sebe mali iskru v očiach a vedeli sa nadchnúť a prekvapiť.  A  so mnou a Deanou vydržali to náročné nakrúcanie až do konca."

 Juraj Jakubisko

Juraj Jakubisko

Bontonfilm

​V roku 2014 utiekol zubatej, transplantovali mu srdce, mal vtedy 74 rokov a v tom čase bol najstarším mužom s transplantáciou srdca na svete. Dnes sa dožíva krásnych 82 rokov. "A na záver sa rád podelím o moje úslovie, ktoré vzniklo pre tieto dni: Nech nám našu radosť v duši, ani rúško nenaruší. Verme, že sa všetci spolu stretneme na Vianoce v kine, silnejší, " dodal slávny režisér. A to si želáme aj my! A zo srdca prajeme pánovi režisérovi ďalšie tvorivé roky pred sebou a najmä veľa zdravia.

TRAILER TEASER PERINBABA A DVA SVETY

Súvisiace články