Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Jakubisko závidí tvorcom Čiary, že nakrútili taký dobrý film!
Zdielať na

Jakubisko závidí tvorcom Čiary, že nakrútili taký dobrý film!

V stredu sa v Prahe konala premiéra slovenského thrilleru Čiara, na ktorej sa zúčastnili české aj slovenské osobnosti a nechýbal ani režisér Juraj Jakubisko s manželkou. Aké boli jeho prvé dojmy po premiére?

Tvorcovia filmu Čiara - v zložení Peter Bebjak, Wanda Adamík Hrycová, Andy Hryc, Emília Vášáryová, Zuzana Fialová, Tomáš Maštalír, Peter Balko -  prišli túto stredu predstaviť svoj film českým novinárom aj publiku. Na Slovensku zaznamenala Čiara obrovský úspech, keď ju doteraz videlo 320 tisíc divákov a dobré ohlasy sú na ňu aj vo svete. Počas troch mesiacov ju premietli na 21 festivaloch vrátane Vancouveru a Chicaga a všade zapĺňala sály. Diváci z rôznych kútov sveta na ňu pozitívne reagujú najmä pre jej univerzálnu tému. Bude mať teda úspech aj u našich českých susedov? Juraj Jakubisko to vidí pozitívne :-) Čiara sa začne v českých kinách premietať od 26. októbra.

Film žije ďalej svojím životom, keďže členovia Slovenskej filmovej a televíznej akadémie ho vybrali za našu krajinu ako nominanta na Oscara. Práve prijatie na rôznych svetových festivaloch nasvedčuje tomu, že by sa mohol dostať aj do užšieho výberu, čo by bol po veľmi dlhom čase obrovský úspech pre slovenský film. Naposledy sme sa totiž tešili z Oscara v roku 1966, keď získal cenu americkej Akadémie filmových umení a vied, česko-slovenský film Obchod na korze.

Wanda Adamík Hrycová

Wanda Adamík Hrycová

Facebook Čiara

​Producentka filmu, Wanda Adamík – Hrycová, to nechce nechať na náhodu a bude sa snažiť „potlačiť“ Čiaru čo najďalej. Čaká ju však ešte veľmi veľa práce. V Kinosále veríme, že jej úsilie nevyjde nazmar a že sa Čiara „minimálne“ dostane do pätice nominovaných filmov v kategórii Najlepší cudzojazyčný film.

Súvisiace články