Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Ako je to v skutočnosti s nomináciou filmu Čiara na Oscara?
Zdielať na

Ako je to v skutočnosti s nomináciou filmu Čiara na Oscara?

Zdroj: Continental film

Nominácia na Oscara znie síce veľkolepo, ale film Čiara by si ešte na tieto titulky mohol chvíľu počkať. Tá najpodstatnejšia projekcia ho ešte len čaká.

Každá hra má svoje pravidlá, a tak je to aj v prípade odovzdávania sošiek Oscara. Slovenského nominanta na Oscara síce máme, ale mali sme ho aj viackrát predtým a bez väčších ovácií, ako napríklad naposledy v prípade filmu Eva Nová režiséra Marka Škopa (2016). Minulé ročníky reprezentovali našu krajinu filmy Koza režiséra Ivana Ostrochovského (2015), či Krok do tmy (2014), ktorý režíroval Miloslav Luther. 

ISIFA

Takže, aby sme upresnili postup pre bežných filmových divákov :) V každom štáte sa natočí množstvo filmov, z ktorých odborníci (v tomto prípade Slovenská filmová a televízna akadémia) vyberú jedného kandidáta na základe vopred stanovených podmienok americkou Akadémiou filmových umení a vied. Tieto filmy sú počas jesene premietané v Hollywoodskych kinách na špeciálnych premiérach, na ktorých sa, okrem našej výpravy, zúčastňujú aj porotcovia z americkej Akadémie. Tí dokonca všetky filmy dostávajú aj na DVD, aby sa im mohli venovať detailne. Až táto odborná porota rozhodne o tých, ktoré sa dostanú do "shortlistu" cudzojazyčných filmov. Koľko ich však bude na shortliste závisí od množstva nominovaných filmov z celého sveta (vačšinou je to okolo 9 - 10 filmov). To je prvý úspech. Až potom prichádza výber do hlavnej kategórie, a z týchto predvybratých filmov musia vybrať päť, ktoré budú súčasťou odovzdávania Oscarov. 

Za Českú republiku bude v tejto kategórii, spolu s filmom Čiara, súťažiť snímka Baba z ľadu, v ktorom hlavnú postavu stvárnila Zuzana Kronerová. Faktom je, že nominantov, ktorí spĺňajú podmienky amarickej Akadémie, majú v tomto "predvýbere" každý rok, no do hlavnej kategórie sa dostali iba tri z nich, a to Želary (2003), Musíme si pomáhať (2000) a víťazný film Kolja (1996).

profimedia

Shortlist by mal byť známy koncom decembra a začiatkom januára budú zverejnené hlavné nominácie. Slávnostná ceremónia sa uskutoční neskôr ako obvykle, kvôli Zimným olympíjskym hrám, a to 4. marca 2018 v Dolby Theatre, v Hollywoode. Po druhý raz ju bude moderovať známy komediant Jimmy Kimmel, čo je veľmi výnimočné, pretože sa to stalo v histórii Oscarov iba raz, a to Billymu Crystalovi (1997, 1998).  

V každom prípade, filmu Čiara a jej tvorcom za Kinosálu prajeme veľa úspechov!

Súvisiace články

Najčítanejšie