Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Do kín prichádza film o jednom z najväčších škandálov, ktorý otriasol svetom!
Zdielať na

Do kín prichádza film o jednom z najväčších škandálov, ktorý otriasol svetom!

Zdroj: rogerebert.com

Carey Mulligan a Zoe Kazan si zahrajú reportérky New York Times, ktoré uverejnili jeden z najdôležitejších príbehov, ktorý otriasol celou generáciou.

Film Keď prehovorila je nakrútený podľa bestselleru She Said: Breaking the Sexual Harassment That Helped Ignite a Movement od redaktoriek Jodi Kantor a Megan Twohey. Ide o testament, ktorý podčiarkol dôležitú investigatívnu prácu novinárok, ktoré odhalili príbehy ľudí, ktorých sa sexuálne zneužívanie sériového predátora v Hollywoode týkalo. Ich článok pomohol založiť hnutie MeToo. 

Snímka má byť pripomienkou sily jednotlivcov, ktorí pomohli spoločne zmeniť svet. Réžiu mala na starosti Maria Schrader a scenár napísala Rebecca Lenkiewicz, ktorá písala scenár aj k oscarovému filmu Ida. Jeden z producentov filmu je aj Brad Pitt. Harvey Weinstein bol jedným z najznámejších ľudí vo filmovom biznise a v jeho rukách bol osud niekoľkých desiatok hercov a herečiek. Získal šesť Oscarov a produkoval niekoľko kultových snímok, medzi ktorými sú napríklad Pulp Fiction či Dobrý Will Hunting. Avšak za jeho úspešným príbehom sa ukrýva niekoľko hrozných sexuálnych napadnutí a znásilnení. "Bol to príbeh, ktorý otriasol svetom. Cítila som dôležitosť tejto investigatívy a jej výsledku v osobnom, aj globálnom merítku. Obdivujem odvahu a odolnosť obetí a aj silu a odhodlanie novinárok. Cítim, že príbeh môže byť aj posilnením a inšpiráciou pri prevencii tejto temnej témy," povedala scenáristka. Postava Harveyho Weinsteina nie je vo filme zobrazená a diváci budú vo filme počuť len jeho hlas. Filmárky sa rozhodli, že on a jeho činy vo filme nemajú priestor a opísané budú len slovne. Reportérky chceli, aby bol film úprimným portrétom ich práce a jej dôležitosti, ako aj úsilia ich editorky a kolegov a kolegýň. "Nenájdete veľa zobrazení toho, aké je to skutočne pracovať v The New York Times. Pracujeme tiež v časoch, keď sú novinári obťažovaní, kritizovaní, útočí sa na nich, neverí sa im a vravia o nich, že vytvárajú falošné správy," povedala novinárka Megan Twohey. 

nytimes.com

V októbri 2017, len tri dni po tom, čo bol vydaný článok o Weinsteinovi,  bol vyhodený zo svojej funkcie z firmy Weinstein Co. V máji 2018 bol v New Yorku obvinený zo znásilnenia a kriminálnej sexuálnej činnosti. Odsúdený bol na 23 rokov vo väzení. Snímku s názvom Keď prehovorila o práci novinárok, ktoré ho pomohli usvedčiť, si môžete pozrieť v kinách už od 1. decembra. 

Najčítanejšie