Jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
TOP 5 filmov Juraja Jakubiska: Ktorý je váš najobľúbenejší?
Zdielať na

TOP 5 filmov Juraja Jakubiska: Ktorý je váš najobľúbenejší?

Zdroj: kviff.com

Jeden z najúspešnejších slovenských režisérov, Juraj Jakubisko, tento mesiac oslávi 82. narodeniny. Pripomeňte si jeho najlepšie snímky.

Perinbaba

Asi najznámejšia slovenská filmová rozprávka prináša príbeh o Perinbabe, ktorá riadi počasie na Zemi aj vďaka obrovskej perine, či kúzelného organu. Jedného dňa zachráni pred Zubatou malého chlapca Jakubka, ktorý jej neskôr pomáha. Cez kúzelné zrkadlá malý chlapec pozoruje život ľudí na Zemi. Do oka mu padne Alžbetka, ktorá vyrastá s nepríjemnou macochou. Jakub utečie do sveta ľudí, dospeje a stane sa z neho smrteľník. Je odhodlaný spoznať Alžbetku, do ktorej je zaľúbený.

csfd.com

Nevera po slovensky 

Je to síce trilógia, no môžeme to považovať ako jeden film, v ktorom príchod robotníčok poriadne zamáva s miestnymi lesnými robotníkmi. Robotníci, ale aj ich šéf sa snažia k dievčatám dostať, no tie tiež nie sú včerajšie. Nakoniec sa k nim predsa len dostanú, no keďže je tma, nikto nevie, čo sa vlastne stalo. Keď jedno z dievčat otehotnie, nikomu to nie je jedno, no nikto nevie, koho by to dieťa mohlo byť. Chlapi sa tak dohodnú, že to dievča vydajú za starého mládenca z ich partie. No to neznamená, že sú z problémov vonku. Stačí, aby prehovoril jeden z nich a problém majú všetci...

csfd.sk

Tisícročná včela

Sága slovenského rodu Pichandovcov sleduje osudy rodiny po 30 rokov. Film je nakrútený na základe ronomennej knihy Petra Jaroša. Mnoho ľudí tvrdí, že práve toto je Jakubiskovo majstrovské dielo. Hoci už zo začiatku nejde o jednoduchú snímku, osudy postáv sa k vám pripútajú. Snímka rozpráva aj o tom, že aj v najhorších časoch treba hľadať slobodu a zmysel života. 

fdb.cz

Bathory 

Najnovší z Jakubiskových filmov dáva nový pohľad na najväčšiu vrahyňu v dejinách ľudstva - Alžbetu Báthoryovú. Je to mocná a bohatá žena a po smrti manžela musí čeliť nepriateľom, ktorí sú schopní čohokoľvek. A navyše, klebety o vládkyni, ktorá sa snaží omladnúť tým, že sa kúpe v krvi nevinných panien sú stále rozšírenejšie. 

pinterest.com

Sedím na konári a je mi dobre

V tomto skvelom filme je zobrazený príbeh dvoch mužov, Pepeho a Prengela, ktorí sa vrátili z vojny. Muži spolu nájdu poklad, usadia sa v opustenej židovskej pekárni a začnú piecť chlieb. Všetko skomplikuje Ester, tajomné dievča, ktoré sa v pekárni jedného dňa objaví a obom sa zapáči. Obaja si prejdú rôznymi životnými problémami, no nakoniec sa ukáže, že radosť a chuť do života prekoná všetko. 

Kinobox.cz

Najčítanejšie