Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Vieme predvídať výsledok tohtoročných Oscarov?
Zdielať na

Vieme predvídať výsledok tohtoročných Oscarov?

Zdroj: SITA

Zopár neoficiálnych „pravidiel“, ktoré nám pomôžu lepšie odhadnúť víťazov tohtoročnej Oscarovej noci. A tá bude 26. februára.

1. Cena za najlepšieho režiséra ide ruka v ruke a cenou za najlepší film

Iba štyri snímky doteraz vyhrali cenu za najlepší film bez nominácie na najlepšieho režiséra: Wings (1927), Ľudia v hoteli (1932), Šofér slečny Daisy (1989) a Argo (2012). Pravdepodobnosť vyhrať v opačnom prípade, t.j. režisérska výhra bez nominácie na najlepší film, je ešte nižšia. Ak teda vezmeme do úvahy, že ide v tomto prípade skôr o výnimky, môžeme predpokladať, že okrem filmov Prvý kontakt, Hacksaw Ridge: Zrodenie hrdinu, La La Land, Miesto pri mori a Moonlight, sa ostatné z nominovaných filmov môžu s výhrou pravdepodobne už teraz rozlúčiť.

2. Na výhru Oscara za najlepšieho režiséra potrebuje režisér vyhrať cenu DGA

Ani v tomto prípade nie je historicky veľa výnimiek, ktoré by toto „pravidlo“ porušovali. Tento rok to preto nevyzerá najlepšie pre Mela Gibsona, ktorého snímku na DGA zozname nominácií nakoniec nahradil film Lion od Gartha Davisa.

3. K cene za najlepšiu snímku pomôže aj nominácia za najlepší scenár

Víťazný Titanic v roku 1997 nebol nominovaný za scenár, v tomto prípade ale išlo o jedinú výnimku za posledných päť dekád. Tento rok je jediným filmom nominovaným na najlepšiu snímku bez nominácie za scenár film Hacksaw Ridge: Zrodenie hrdinu, takže máme znova zlú správu pre režiséra Mela Gibsona.

4. Snímka za najlepší film sa nezaobíde bez nominácie na SAG

Odhliadnuc od roku 1996, v ktorom film Statočné srdce nezískal nominácie na SAG a pritom získal Oscara, stojí za to pripomenúť, že hlasy a názory sa medzi SAG a Akadémiou väčšinou zhodujú. Pripomeňme si napríklad nie veľmi populárnu oscarovú výhru filmu Rasisti (2004), ktorý predbehol Skrotenú horu (2005). Tej predchádzala práve jeho cena SAG.

5. Animované filmy, filmové série alebo zahraničné filmy nevyhrajú cenu za najlepší film

A to platí samozrejme iba v prípade, ak film vôbec túto nomináciu získal. Z deviatich zahraničných filmov a troch animovaných filmov, ktoré vôbec mali niekedy šancu získať túto najprestížnejšiu cenu, žiaden nevyhral. Filmové série sú na tom o trošku lepšie, iba dve doteraz dosiahli víťazstvo (Krstný otec 2 a Pán Prsteňov: Návrat kráľa). Film Martina Scorseseho Skrytá identita (2006) je zasa jediným „remake“ filmom, ktorý sa dočkal tejto oscarovej pocty. V prípade dokumentárnych filmov doteraz nedošlo ani k jednej nominácii.

6. Ženská režisérka pravdepodobne nezíska ani len nomináciu na Oscara za najlepšiu réžiu

Iba jediná ženská režisérka v histórii získala Oscara za najlepšiu réžiu. Šlo o Kathryn Bigelow a jej film Smrť čaká všade (2008).

7. Aj vďaka The Critics' Choice Awards sa dá prekvapivo dobré predpovedať oscarové výsledky v hlavných kategóriách

Táto udalosť vznikla v roku 1996 a je mnoho dôvodov brať víťazov tohto ocenenia do úvahy. Za dvadsať rokov existencie vznikla totiž zaujímavá štatistika, 80% úspešnosť výhry na Oscaroch pre víťazov tejto ceny za réžiu, 65% pre vedľajšiu ženskú hereckú rolu a najlepšieho herca, 60% pre najlepší film a 55% pre najlepšiu herečku a herca vo vedľajšej úlohe.

8. Výhra na Zlatých Glóbusoch, BAFTA, Critics‘ Choice a SAG posunie hercov bližšie k zisku Oscara

Každoročne môžeme pozorovať snahu hercov a herečiek o zisk tejto „veľkej päťky“ a v prípade, že už prvé ceny herec získal, s najväčšou pravdepodobnosťou si bude musieť pripraviť ďakovnú reč aj na prestížnu oscarovú noc.

9. DGA, PGA a SAG, táto trojica výhier je kľúčom k úspechu

Posledným filmom, ktorý napriek výhre „svätej trojice“ nezískal Oscara bolo Apollo 13 (1995), ktorého predbehlo Statočné srdce (1996). Tí, čo v roku 2015 predpokladali, že Birdman v oscarovom boji porazí Chlapčenstvo evidentne vedeli, o čom hovoria. Oscarový Birdman mal totiž v čase pred Oscarmi už túto prestížnu trojicu vo vačku.

10. S mnohými oscarovými sklamaniami musíme rátať

Oscarové sklamania sú súčasťou tohto prestížneho ocenenia od jeho vzniku v roku 1929. Faktom totiž je, že neexistuje žiadne stopercentné pravidlo a istota, vďaka ktorému dokážeme odhadnúť hlasovanie približne 6500 ľudí. Povedzme si na rovinu, je to dokonca nemožné, koniec koncov, vždy ide iba o osobný vkus jednotlivca.

Tipujte! Ktorý film podľa vás získa tento rok Oscara?

Najčítanejšie