Skoro jasno
15°
Bratislava
Farby vo filmoch: Čo vám prezradia?
Zdielať na

Farby vo filmoch: Čo vám prezradia?

To, že rôzne farby majú v živote mnoho významov už asi viete, avšak všimli ste si, ako s nimi narábajú vo filmoch?

Červená 

Táto farba symbolizuje niečo pozitívne ako lásku alebo vášeň. Vo filme Ona z roku 2013 nosí hlavná postava červené košele, taktiež môžeme vidieť červenú na stenách aj obrazovkách. Takto sa príbeh vyrozpráva aj bez toho, aby postava niečo hovorila. Táto farba však znamená aj nebezpečenstvo a agresiu. Bola použitá aj v Kubrickovom filme 2001: Vesmírna odysea.

brightside.me

brightside.me

Žltá 

Žltá znamená radosť, šťastie a naivitu spojenú s detstvom. Veľa z tejto farby môžeme vidieť vo filmoch Wesa Andersona. Žltá podčiarkuje bezpečie a teplo. Je to však tiež farba zrady, závisti a choroby. Najlepším príkladom bude asi film Birdman, kde žltá farba podčiarkovala, ako veľmi odsudzujúce boli postavy. 

brightside.me

brightside.me

​Zelená 

Zelená symbolizuje zdravie, liečenie sa a mladosť. Vidíme ju aj na konci filmu Gravitácia, kde postava Sandry Bullock vyjde z vody. Znamená to, že dostala druhú šancu na život. Zelená sa však používa aj v náročných situáciách a v prípade ohrozenia. Dobrým príkladom je snímka Matrix. 

brightside.me

brightside.me

​Modrá

Upokojujúca, dáva nádej, vyjadruje lojalitu, harmóniu, dôveru a pravdu. Taká je modrá farba. Vidieť ju môžeme vo filme Truman Show, keď postava Jima Carreyho vychádza hore schodmi a opúšťa svet, ktorý tak dobre poznal. Odhalil pravdu a objavil, čo je v skutočnom svete. Modrá však vyjadruje aj chlad a nedostatok emócií, ako vo filme Až vyjde mesiac. 

brightside.me

brightside.me

Ružová

Ružová je farba lásky, čistoty a šťastia. Vidíme ju často vo filme Grandhotel Budapesť, kde zobrazuje romancu medzi Zerom a Agathou a podčiarkuje jej čistotu a ochotu pomôcť. ​Ružová však môže byť aj diabolská. Zloduchovia môžu nosiť túto farbu ako zásterku pre ich skutočné emócie, hlavne ak sú krutí a manipulatívni. To môžeme vidieť v snímkach Protivné baby a Harry Potter a Fénixov rád. 

brightside.me

brightside.me

Biela

Biela je nevinná a čistá farba, ktorá evokuje lásku, mier a mladosť.​ Znamenať však môže aj smrť. Vidieť to môžeme napríklad vo filme Harry Potter a Dary smrti - 2. Harry takmer zomrel a stretol sa s Dumbledorom. Celé pozadie je bielo-šedé. V tomto prípade biela zobrazuje smrť, ale aj nádej.

brightside.me

​Fialová 

Fialová je záhadná farba, ktorá sa často spája s budúcnosťou a technológiou. Preto sa používa v sci-fi filmoch, ako napríklad Blade Runner 2049. Fialová však zobrazuje aj krutosť a aroganciu. 

brightside.me

​Oranžová 

Táto farba môže byť teplá a energická. Môže však znamenať aj beznádej, nebezpečie, mystériu či miesto bez života. Filmovými príkladmi použitia tento farby sú napríklad Mad Max: Zbesilá cesta a Blade Runner 2049. 

brightside.me

Najčítanejšie