Oblačno
14°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Je to vôbec po prvý raz, čo máme v hlavnej súťaži na Art Film Feste dva slovenské filmy!
Zdielať na
Festivaly

Je to vôbec po prvý raz, čo máme v hlavnej súťaži na Art Film Feste dva slovenské filmy!

Zdroj: bfilm

O hlavné ceny 25. ročníka Art Film Festu sa budú v Košiciach uchádzať aj dva filmy s majoritnou slovenskou účasťou. Svoj absolventský film Špina, z ktorého pochádza aj titulná fotka, uvedie slovenská filmárka Tereza Nvotová. O Modrého anjela sa bude uchádzať aj snímka Out, ktorá vznikla v slovensko-maďarsko-francúzsko-českej koprodukcii. V hlavnej súťaži je dohromady 12 filmov.

1. ŠPINA/FILTHY

Slovensko, Česko, 2017

Réžia/Director: Tereza Nvotová, debut

Intímny portrét stredoškoláčky, ktorej vstup do dospelosti trvale poznačí desivý zážitok.

Absolventský film slovenskej filmárky Terezy Nvotovej mal svetovú premiéru na festivale v Rotterdame v sekcii Bright Future.

TRAILER

Pozrieť si môžete aj rozhovor Kinosály s režisérkou Terezou Nvotovou: "Každá desiata žena je znásilnená, to bola motivácia pre film Špina".

2. OUT

Slovensko, Francúzsko, Maďarsko, Česko, 2017

Réžia/Director: György Kristóf, debut

Trpká i úsmevná odysea nezamestnaného Ágostona, ktorý sa vyberie z východného Slovenska do vzdialeného Pobaltia, kde hľadá šťastie a nový zmysel života.

Ide o prvý film v histórii slovenskej kinematografie, ktorý sa dostal do oficiálneho výberu festivalu v Cannes – do súťažnej sekcie Un certain regard.

TRAILER

3. ČISTÉ SRDCIA/CUORI PURI

Réžia: Roberto De Paolis

Taliansko, 2017, debut

Emocionálne krehký príbeh dvoch mladých ľudí, ktorý každý pochádza z iného prostredia. Ich stretnutia sú dojemné, zložené z krátkych okamihov, o ktoré sa nechcú s nikým deliť.

Film mal svetovú premiéru na MFF Cannes 2017 v sekcii Quinzaine des Réalisateurs a jednu z hlavných úloh v ňom vytvorila Barbora Bobuľová. Rodáčka z Martina, ktorá od 90. rokov patrí medzi rešpektované talianske herečky.

TRAILER

4. PO VOJNE/ DOPO LA GUERRA

Réžia: Annarita Zambrano

Francúzsko, Taliansko, 2017, debut

Politický triler zo začiatku druhého milénia, kedy vražda sudcu v Bologni rozjatrí starý spor medzi Talianskom a Francúzskom. Film bol tiež uvedený na MFF Cannes 2017 v sekcii Un Certain Regard. Je to súčasne druhý film, kde opäť hrá Barbora Bobuľová.

TRAILER

5. PUSTOVNÍCI/ DIE EINSIEDLER

Nemecko, Rakúsko, 2016, debut

Autentický príbeh z izolovaného horského hospodárstva v alpskej pustatine, kde sa stretáva tradícia v postave tvrdej farmárky a budúcnosti v podobe jej syna, ktorý je už orientovaný na iný spôsob života. Film mal prvé uvedenie v Benátkach v sekcii Horizonty.

6. KAMENNÉ SRDCE/ HJARTASTEINN

Dánsko, Island, 2016

Réžia/Director: Guðmundur Arnar Guðmundsson, debut

Podmanivý príbeh z odľahlej islandskej dedinky, kde dvaja tínedžeri si počas končiaceho leta bolestne uvedomujú, že bezstarostné detstvo končí a obaja musia čeliť neúprosnému dospievaniu.

Film mal svetovú premiéru v sekcii Benátske dni v Benátkach. Následne získal uznania a ceny na viacerých festivaloch. Na svojom konte má aj 8 islandských národných filmových cien Edda, vrátane za najlepší film, scenár a réžiu.

TRAILER

7. INCIDENT V HOTELI NILE HILTON/THE NILE HILTON INCIDENT

Švédsko, Dánsko, Nemecko, 2017

Réžia/Director: Tarik Saleh, tretí film

Napínavý príbeh skorumpovaného detektíva, ktorý sa odohráva počas búrlivej revolučnej jari v Egypte. Film sa stal objavom festivalu Sundance, odkiaľ si odniesol Veľkú cenu poroty.

8. DETSKÉ IHRISKO/PLAC ZABAW

Poľsko,2016

Réžia/Director: Bartosz M. Kowalski, debut

Znepokojivý film, ktorý kladie naliehavé otázky, kedy a prečo sa v deťoch prebúdza nekontrolované násilie.

Film mal premiéru na festivale v San Sebastiane. Na festivale poľských hraných filmov v Gdaňsku získal cenu za najlepší debut a cenu Poľskej federácie filmových klubov Don Quijote.

9. POP  AYE

Singapur, Thajsko, 2017

Réžia/Director: Kirsten Tan, debut

Sympatická road movie, ktorá zvedie spolu renomovaného architekta a slona. Spolu zažívajú sériu banálnych situácií, ktoré hovoria o dnešnom svete viac ako vážne prejavy.

Film získal na festivale Sundance cenu za najlepší scenár, a tiež bol ocenený na festivale v Rotterdame.

10. SLAVA/GLORY

Bulharsko, Grécko, 2016

Réžia/Director: Kristina Grozeva, Petar Valchanov, tretí film

Veľmi trpká komédia o obyčajnom železničnom robotníkovi, ktorý sa presvedčí, že statočnosť a čestnosť sú v dnešnom svete už len na smiech. Film bol premiérovaný v Locarne a následne ocenený na viacerých festivaloch.

11. WESTERN

Nemecko, Bulharsko, Rakúsko, 2017

Réžia/Director: Valeska Grisebach, tretí film

Film o skupine nemeckých robotníkov, ktorí prišli pracovať do bohom zabudnutého bulharského vidieka. Nedôvera spôsobená jazykovými bariérami a kultúrnymi rozdielmi medzi prišelcami a domácimi sa postupne stupňuje do vyostrených sporov.  Film bol uvedený v Cannes v sekcii Un certain regard.

12. CHORÝ SVET/YAT NIM MOU MING

Hongkong, 2016

Réžia/Director: Chun Wong, debut

Pôsobivá komorná dráma o bývalom finančnom analytikovi, trpiacom vážnou bipolárnou poruchou. Starostlivosť oňho nedobrovoľne prevezme jeho otec, ktorý je vodičom kamiónov.

Film mal svetovú premiéru na festivale v Toronte. Doma získal hongkonskú filmovú cenu pre najlepšieho debutujúceho režiséra a rovnaké ocenenie získal i na taiwanskom filmovom festivale.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie