Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
ART FILM FEST Košice otvorí najnovší film Emira Kusturicu, kde si zahral aj s Monicou Bellucci!
Zdielať na
Festivaly

ART FILM FEST Košice otvorí najnovší film Emira Kusturicu, kde si zahral aj s Monicou Bellucci!

Zdroj: profimedia.sk

Divoká a hlučná komédia Na mliečnej ceste bude otváracím filmom 25. ročníka najstaršieho filmového festivalu na Slovensku – ART FILM FEST Košice. Festival sa uskutoční od 16. do 24. júna.

Emir Kusturica je jedným z najkreatívnejších a najúspešnejších európskych filmárov. Narodil sa v Sarajeve, hlavnom meste dnešnej Bosny a Hercegoviny, no študoval na pražskej FAMU.

Svojim najnáročnejším dielom Underground (1995) chcel povedať ľuďom zo západu, aká bola história jeho krajiny a ako ju ovplyvnila vojna. Film sa však nestretol s takým porozumením, aké očakával, a tak začal uvažovať, že prestane točiť filmy. Našťastie svoj názor zmenil a rozhodol sa pracovať na ľahších témach a filmoch s dobrým koncom. Dôkazom toho sú snímky Čierna mačka, biely kocúr (Crna Mackovi, beli MACOR, 1998) a Super 8 Stories (2001). 

Kusturica vyučoval na Akadémii scénických umení v Sarajeve a potom prijal pozvanie na Columbia University v New Yorku. Spočiatku tam vôbec neuvažoval o nakrúcaní, no nakoniec tam vznikla snímka Arizonský sen (1992). 

Emir Kusturica

Emir Kusturica

profimedia.sk

Za svoje filmy už získal rad ocenení. Medzi nimi si najviac cení dve Zlaté palmy z Cannes za filmy Otec na služobnej ceste a Underground a Strieborného medveďa z Berlína za film Arizona Dream. V roku 1988 vyhral na festivale v Cannes cenu za réžiu za film Dom obesenca. V roku 1998 išiel do Benátok s Čiernou mačkou, bielym kocúrom a domov sa vrátil so Strieborným levom.

ART FILM FEST v Košiciach otvorí jeho najnovší film Na mliečnej ceste. V hlučnej a divokej komédii s prvkami modernej rozprávky si Kusturica zahral aj po boku krásnej talianskej herečky Monicy Bellucci

Monica Bellucci

Monica Bellucci

profimedia.sk

​TRAILER NA MLIEČNEJ CESTE

Zdielať na