Jasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
21. storočie a filmová hudba, ktorá vás očarí
Zdielať na
Fenomény

21. storočie a filmová hudba, ktorá vás očarí

Zdroj: miramax.com

Film je výsledkom práce množstva osôb, umelcov, kreatívnych hláv. Rovnako je skladačkou prvkov, ktoré ho dotvárajú do finálnej podoby. Či už ide o strih, kameru alebo výkony hercov, hudba je nepochybne rovnako dôležitým elementom pri dotváraní celkovej atmosféry a autentickosti filmu. Vo viacerých prípadoch môžeme tvrdiť, že hudba alebo v anglickom výraze OST teda (Original/Official Sound Track), prekonala ostatné elementy filmu, avšak popularite, či väčšiemu uznaniu divákov sa jej nedostalo.

Film Frida /2002/

Skladateľ: Elliot Goldenthal

Film Frida bol nominovaný na ceny Akadémie v 6 kategóriách. Sošky si nakoniec odniesol za Najlepší makeup a práve za Filmový Score. Pre skladateľa Elliota Goldenthala išlo o tretiu nomináciu po filmoch Interview s upírom a Michael Collin.

V tomto filmovom score zanechal Goldenthal autentickosť mexickej kultúry. Počuť tu môžeme tradičné a typické latinsko-americké tóny a nástroje ako španielska klasická gitara, marimba akordeón či mexická gitara Vihuela. Z hudby si môžeme domyslieť vývoj a príbeh hlavnej postavy, jej životnú cestu, ktorú excelentne stvárnila herečka Salma Hayek. Tá na filme spolupracovala aj ako jedna z producentiek. Od bujarých zábav, bezstarostnej mladosti, cez životné zlomy a prekážky tejto významnej maliarky, hudba zachytáva jej povahu v krehkosti aj protikladnej živelnosti. V kompletnej verzii soundtracku sú zahrnuté aj tradičné mexické ľudové piesne, ktoré sa s ocenenou inštrumentálnou časťou skvele dopĺňajú.

Trailer k filmu Frida




Film Ona (Her) /2013/

Autori hudby: Will Butler & Owen Pallett

Film Ona (Her) nominovala Akadémia v piatich kategóriách, vrátane kategórie za najlepší Pôvodný Score. Ten vznikal v rukách skúsených hudobníkov, kanadského skladateľa a multi-inštrumentalistu Owena Palletta a kanadskej skupiny Arcade Fire, pričom hlavným prispievateľom zo skupiny bol hudobník Will Butler. V doplnku ku “Score” zložili Arcade Fire piesne “Supersymmetry” a “Porno”. Tie sa objavujú aj na ich albume Reflektor (2013).

Zaujímavosťou tohto score je bezpochybne fakt, že ide len o štvrtý score založený na elektronickej hudbe, ktorý bol nominovaný na cenu Akadémie. Medzi ďalšie scores, so základom v elektronickej hudbe, patrili tie k filmom Polnočný expres (1978), Milionár z chatrče (2008), a Sociálna sieť (2010).

Dať filmu základ v elektronickej hudbe bol odvážny krok, avšak v spojení s témou sa tieto dva faktory skvele dopĺňajú. V romantickej sci-fi snímke hľadá hlavný hrdina v podaní Joaquina Phoenixa novú lásku v operačnom systéme, prostredníctvom ktorého komunikuje so ženským hlasom. Ten nahovorila Scarlett Johansson. Elektronický základ doplnili o niekoľko hudobných nástrojov ako klavír, sláčikové nástroje či gitary. Elektronika perfektne korešponduje so sci-fi námetom. Fanúšikovia filmu však stále čakajú na oficiálne vydanie tohto soundtracku.

Trailer k filmu Ona (Her)

;list=PL63quLB0gGvShWBqf-ORnkTSshoY9mNMi&index=2

Film Grandhotel Budapešť (The Grand Budapest Hotel) /2014/

Skladateľ: Alexandre Desplat

Rekordne úspešný film z dielne režiséra Wesa Andersona, ktorý sa nachádza niekde na hranici medzi artovým a komerčným, zožal úspechy aj za hudobnú produkciu. Už len skvelé herecké obsadenie ako Ralph Fiennes, Bill Murray, Willem Dafoe, Tilda Swinton, Jude Law či Edward Norton,  zaručujú kvalitu. Keď sa k tomu pridá čaro a duch, ktoré ožívajú v každom projekte Wesa Andersona, ale aj živé, pestré a zľahka komické inštrumentálne dielo významného skladateľa filmovej hudby Alexandra Desplata,  vzniká skvost kinematografie.

Desplat, ktorý s Andersonom spolupracoval na filmoch ako Fantastický pán Lišiak či Až vyjde mesiac, sa podujal aj na vytvorenie originálnej hudby pre ďalšie z Andersonových diel, Grandhotel Budapešť. A zvládol to opäť bravúrne. Tak, aby vyhovel režisérovým chúťkam, nechal sa niesť na rovnakej vlne.

Desplat musel byť veľmi kreatívny. Pre tento film si preto zvolil naozaj netradičný zvuk jedinečného nástroja - balalajky, ktorá je základným hlasom filmu. Na nahrávanie zvuku sa im podarilo zhromaždiť 2 orchestre s celkovým počtom 35 hudobníkov hrajúcich na balalajku. Tento nástroj len podčiarkuje jedinečnosť a hravosť tejto hudby.

Aj ďalšie nástroje, ktoré tu boli použité,  patria vo filmovej hudbe medzi zriedkavejšie a to orgán, cimbal či alpský roh. Skladby nahral, okrem iného, aj Osipovský štátny ruský  ľudový orchester a na soundtracku sa objavujú aj ruské ľudové piesne.

 

Trailer k filmu Grandhotel Budapešť

Zdielať na

Najčítanejšie