Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
50 faktov o seriáli Priatelia, ktoré by mal vedieť každý fanúšik!
Zdielať na

50 faktov o seriáli Priatelia, ktoré by mal vedieť každý fanúšik!

Zdroj: Vulture.com

Vedeli ste ten o Marcelovi?

1. Seriál sa pôvodne nemal volať Priatelia. Pracovnými titulmi boli Insomnia Café, Friends Like Us a Six of One.

2. Úvodné zábery sa v skutočnosti nenakrúcali v New Yorku. Otváracia sekvencia vznikla v štúdiách spoločnosti Warner Bros. v Kalifornii. Aj to je dôvod, prečo nikto nemohol nájsť legendárnu fontánu na východnom pobreží.

3. Nikto vraj nebol pôvodne fanúšikom úvodnej piesne. Jennifer Aniston povedala: "Mali sme pocit, že to bolo trochu... neviem...ako tancovať v rybníku? Fontána bola tiež zvláštna." Podľa nej jediný dôvod, prečo to spravili je preto, lebo im to povedali.

4. Pred odvysielaním prvého dielu, odleteli herci do Las Vegas. Dali si večeru v obľúbenej reštaurácii,  aby si užili "posledný anonymný moment". O šesť rokov neskôr sa tam všetci vrátili pre nakrúcanie slávnej scény, keď sa Ross a Rachel opili a vzali.

5. Courteney Cox je aj v skutočnom živote ako Monica. V roku 1995, spoluautorka Marta Kauffman prezradila, že Courteney mala najčistejšiu šatňu.

6. Priatelia mali byť len štyria. Phoebe a Chandler mali byť pôvodne len vedľajšie postavy. Dokážete si to vôbec bez nich predstaviť?

7. Monica a Joey mali spolu chodiť. Podľa Kauffman, reakcia divákov na tento pár - Monika a Chandler - bola však taká búrlivá, že sa rozhodli ísť iným smerom. 

8. Mená všetkých šiestich priateľov inšpirovali postavy zo seriálu All My Children. Chandlera pomenovali po rodine Chandlerovcov, Rachel dostala priezvisko po Janet Green, Ross sa volá ako Ross Chandler, Monika je po Monique, Joey je po Josephovi "Joey" Martinovi a Phoebe po Phoebe Tyler Wallingford.

9. David Schwimmer nemusel ísť na konkurz. Ako Marta vysvetlila v roku 2012: "David s nami pripravoval pilotný diel, uviazol v našich hlavách a tak sme už nepotrebovali konkurz na túto postavu."

10. Postava Phoebe bola pôvodne gotička, a preto ju Janeana Garofalo odmietla hrať: "Je na tom niečo pravdy, ale nie je to presné," vysvetlila "Dlho predtým, ako boli Priatelia Priateľmi, keď bol seriál ešte v plienkach, som sa tvorcom zdala ako vhodná osoba na gotičku, tá sa však premenila na Phoebe."

Geoffrey Chandler

11. Gunther bol baristom aj v skutočnosti: "Mal som prácu v kaviarni s názvom The Bourgeois Pig v Hollywoode, ktorá stále funguje," povedal James Michael Tyler. "Bol som jeden z ich prvých baristov - myslím si, že som tam začal v roku 1990 alebo tak."

12. Hank Azaria sa uchádzal o rolu Joeyho. Dvakrát, ale to je v poriadku. Nakoniec si zahral Davida a odišiel na dlhý čas do Minsku.

13. Jane Lynch a Kathy Griffin sa obe uchádzali o postavu Phoebe. Jane sa nakoniec objavila ako pracovníčka v realitnej kancelárií v záverečnej sezóne.

14. Identita herca, ktorý hral Škaredého Tučného Muža, nebola odhalená až do roku 2016. Vďaka pátraniu Huffington Post dnes poznáme jeho meno: Jon Haugen.

15. Paul Rudd získal úlohu Mikea na základe režisérovej poznámky, že je "zasnený". Leslie Litt povedala: "Pre túto úlohu sme zorganizovali casting, ale nikto sa nám na túto postavu celkom nehodil. Paul súhlasil, že sa stretne s Lisou Kudrow, prečítali spolu pár dialógov a jediné, čo som si zapísala bolo slovo "zasnené"!"

16. Pri Jennifer Aniston museli tvorcovia seriálu zakročiť, pretože neustále meškala.

17. Existuje dôvod, prečo sa epizóda "O tom, ako nebol nikto pripravený"  kompletne odohrala v byte Moniky. "Pre obmedzenia v rozpočte sme sa rozhodli niekoľko ráz použiť tento spôsob," priznali tvorcovia v špeciáli Friends: Final Thoughts.

18. Lisa Kudrow najprv nenávidela gitaru. Dokonca navrhla, aby Phoebe namiesto toho hral na bongy. Našťastie jej zostala gitara.

19. Bruce Willis sa ujal menšej úlohy potom, ako prehral stávku. Tá bola s Matthewom Perrym. Či to už bolo tak alebo onak, do tejto postavy sa výborne hodil.

Profimedia

20. Monika je v skutočnosti staršia ako Ross. Courteney Cox je o dva roky staršia ako David Schwimmer, napriek tomu, že hrá jeho malú sestru.

21. Oranžovú pohovku v Central Perk našli v suteréne štúdií Warner Bros. Studios. Viete, ako sa hovorí, pre niekoho smetie, sa stalo jedným z najslávnejších gaučov v televízii...

22. Číslo apartmánu  Moniky sa zmenilo z "5" na "20". Zmena sa uskutočnila po tom, ako spisovatelia zistili, že byt s číslom "5" nepredstavuje jednotku na vyššom poschodí v New Yorku. Aj byt Chandlera a Joeyho sa zmenil z "4" na "19."

23. Phoebe v skutočnosti nenadávala pri hraní PacMana: "Oh, nemyslím si, že som vôbec mohla nadávať" povedala Lisa Kudrow. "Túto časť sme predtočili a pamätám si, ako Kevin Bright, náš výkonný producent, sa smial a povedal: "Nikto by ti to ani nemohol vyčítať z pier."

24. Ross klamal, že nemá rád zmrzlinu. Jedol ju v dvoch epizódach - s Marcelom (O stretnutí po rokoch) a s Elizabeth (O Rossovi a študentke). 

Instagram

25. Dlhý čas nemohli v seriáli Priatelia ani len ukázať obal od kondómov. Ako povedal spoluautor David Crane v roku 2012: "Pravidlá sa stále menili. Počas prvých troch rokov sme mohli povedať slovo penis, potom zase nemohli a nakoniec mohli...Priznal, že musel riešiť veľa argumentov: "Čo by mohlo byť zodpovednejšie, ako ukázať, že tieto postavy praktizujú bezpečný sex?"

26. Veľký biely pes v skutočnosti patril Jennifer Aniston. "Pat psa" dostala Aniston od kamaráta pre šťastie v prvý deň natáčania Priateľov.

buzzfeed.com

27. Lise Kudrow museli do scenára pripísať tehotenstvo: "Bolo náročné vychovávať dieťa počas natáčania. Keď bolo so mnou v štúdiu, bolo ťažké ostať v postave, pretože som nechcela, aby ma niekedy zažilo ako niečo iné ako svoju matku."

28. Cole Sprouse (Ben) sa veľmi zaľúbil do Jennifer Aniston: "Bolo pre mňa veľmi, veľmi ťažké pracovať s Jennifer, pretože som bol do nej zamilovaný. Bol som v šoku, bez slov, bľabotal som a zabudol som všetok text... Bolo to naozaj ťažké."

29. Do jednej epizódy museli dopísať zranenie ramena Matta LeBlanca: "Musíte to pochopiť, publikum bolo plné víťazov súťaže Diet Coke, ktorí prileteli z celej krajiny. Natočili sme dve scény, zranil som si rameno a muselo sa zrušiť nakrúcanie. Takže všetci odišli domov a potom prilietali ďalší týždeň naspäť. Coca-Colu to stálo oveľa viac, než očakávali. Čo sa však dalo robiť?"

30. Marcela v skutočnosti hrali dve opice, Monkey a Katie. Táto dvojica neskôr hrala vo filme Bruce Všemohúci, Štúdio 30 Rock a v ďalších projektoch. V roku 1995 David priznal, že naozaj nenávidí opice: "Tréneri mi nedovolia sa na ne naviazať, sú naozaj majetnícke. Môžu ísť iba na svoju značku, spraviť svoju prácu, nesmiem sa ich ani len dotknúť. Je to smola."

31. Každé priezvisko pri otváracích titulkách epizódy "O tom, čo sa stalo po Vegas" zahŕňalo "Arquette". Týmto spôsobom oslávili novomanželov Courteney Cox Arquette a David Arquette, ktorí boli spolu od roku 1999 do roku 2013.

32. Otec Matthewa Perryho si zahral vo štvrtej sezóne. John Bennett Perry hral otca Joshua v epizóde "O Rachelinych nových šatách".

33. Predtým, než prišiel do deja Frank Jr, Giovanni Ribisi v druhej sezóne si zahral malú úlohu ako "Condom Boy". Chlapec omylom hodil kondóm do Phoebeho obalu od gitary. Ako Frank Jr zažiaril oveľa viac.

34. Keď sa Joey a Rachel dali dokopy, tvorcovia mali z toho obavy. Ako povedal samotný Matt: "Cítil som sa previnilo, až tak sme boli všetci ponorení do príbehu. Keď som bol s Rachel, hovoril som si, že by mala byť s Rossom."

35. Courteney Cox je jediným Priateľom, ktorá nedostala ocenenie Emmy za prácu na tejto show. Dokonca aj Christina Pickles, ktorá hral jej mamu Judy, získala nomináciu za svoju úlohu. 

SITA

36. Ross mal po tri roky 29 rokov. Počas troch po sebe idúcich sezón (3, 4, 5) Ross uvádza, že má 29 rokov. V sezóne päť, dokonca povie, že sa rozvedie dvakrát predtým, ako bude mať 30. Dokonca, Ross má aj dvakrát narodeniny - 18. októbra a raz v decembri.

37. Cliffhangers nikdy nenakrúcali pred živým štúdiovým publikom. Finále štvrtej sezóny "O Rossovej svadbe", kde Ross povie "Beriem si ťa Rachel", je vynikajúcim príkladom. "Na to sme nemohli mať publikum," povedala Jennifer. "Dôvody sú zrejmé, nechcete, aby to niekto prezradil."

38. Kávovar na espresso v Central Perk nebol nikdy zapnutý, pretože bol príliš hlasný. "Bol to skutočný starožitný kávovar. Nikdy som si nemohol na ňom spraviť jedinú kávu!" povedal James Michael Tyler (Gunther).

39. Finále šou spôsobilo, že Matt LeBlanc začal opäť fajčiť: "Prestal som fajčiť už pred štyrmi rokmi, ale posledné dva týždne som začal znovu, pretože sme si boli všetci vedomí toho, že naša spoločná práca končí," povedal v roku 2012.

40. Jon Favreau (Pete) sa pôvodne uchádzal o rolu Chandlera. Ale nebojte sa, Jon po všetkých tých rokoch dostal Peteovo miesto: "Pete Becker nastavil svoje srdce na to, že sa stane majstrom Ultimate Fighting a ja nepochybujem o tom, že sa mu to všetko podarilo. Je mi len ľúto, že túto kapitola scenáristi uzavreli, pretože stále neviem, ako to s ním napokon dopadlo." 

Priatelia

Priatelia

profimedia

41. Prvý Gunherov text prišiel až po 33 epizódach, keď povedal, "Hej.". Gunther nemal meno až do polovice druhej sezóny a jeho vlasy odfarbovali každý týždeň počas 10 rokov, pretože vlasy Jamese Michael Tylera sú v reálnom živote hnedé.

42. Prítomnosť Janice na natáčaní bola vždy tajná. Herečka Maggie Wheeler to vysvetlila takto: "Držali ma v tajnosti - skoro som si nemohla ísť ani po šišku. Musela som zostať v šatni až do poslednej chvíle a potom ma tajne presunuli spoza kulís na správne miesto, zatiaľ čo produkcia nechala všetky obrazovky čierne, takže ma diváci nemohli vidieť až po môj prvý vstup na scénu."

43. Epizóda "Halloween párty" bola prvá, ktorú točili po 11. septembri. Lisa Kudrow, tvrdí, že je to jej obľúbená epizóda Priateľov: "Počas celého týždňa, keď som jazdila cez LA, ľudia ma zastavovali, obdarovali ma veľmi smutným pohľadom, ktorý zároveň vyjadroval tiché Ďakujem za to, že ste ma rozosmiali."

45. Justin Timberlake si tiež veľmi chcel zahrať v seriálu. Podľa tvorcu Davida Crana sa s Justinom stretli, "Ale nemali pre neho dobrú úlohu."

46. Medzi Joeym a Phoebe sa malo niečo stať. V roku 2016 Matt LeBlanc povedal: "Keď sme sa blížili ku koncu, skutočne sme premýšľali, že by Joey a Phoebe mali po celý čas príležitostný sex, vrátili by sme sa späť a premietli by sme všetky historické scény a tesne pred každou situáciou, by Joey a Phoebe vyšli spolu napríklad zo šatníka, ale tvorcom sa to nepáčilo."

SITA

47. Keď bola natočená posledná epizóda, si každý odniesol domov kúsok Central Perku. Konkrétne, kúsky falošného chodníka spred kaviarne.

48. Štúdio Central Perku rozložili, aby na jeho miesto postavili letisko, odkiaľ odlietala Rachel. Ale ako všetci vieme, z toho lietadla napokon vystúpila.

49. Jennifer Aniston takmer povedala NIE finálnej sezóne. Mattovi Lauerenovi v roku 2004 oznámila, že má "zopár problémov" s poslednou sezónou: "Chcela som, aby to skončilo, pokým nás ľudia stále milujú a boli sme stále na výslní. Tiež som rozmýšľala: Koľko Rachel je ešte vo mne?" Nakoniec sa však dohodli na záverečnej sezóne a tvorcovia znížili počet epizód z 24 na 18.

50. Tvorcovia vedeli od začiatku, že Ross a Rachel nakoniec skončia spolu. "Počas desiatich rokov sme držali divákov v napätí, či budú, alebo nebudú napokon spolu," uviedol David Crane

Najčítanejšie