Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Vanessa Redgrave si prevezme cenu za celoživotné dielo
Zdielať na
Fenomény

Vanessa Redgrave si prevezme cenu za celoživotné dielo

Známa anglická herečka si na Medzinárodnom filmovom festivale v Dubline prevezme Volta Award za celoživotné dielo. Tento mesiac oslávi 80. narodeniny.

Vanessa Redgrave sa narodila 30. januára 1937 v Londýne. Svoju hereckú kariéru odštartovala v divadle. Po prvý raz sa na filmovom plátne objavila v roku 1958 po boku svojho otca vo filme Behind the mask. V medzinárodnom meradle sa presadila až v roku 1966 za rolu Leonie vo filme Morgan: Prípad zrelý na liečenie, za ktorý získala cenu na MFF v Cannes i nomináciu na Oscara. Po tomto úspechu ju v tom istom roku obsadil vo svojej psychologickej snímke Zväčšenina legendárny filmový režisér Michelangelo Antonioni. Ďalšiu cenu MFF v Cannes i nomináciu na Oscara získala herečka v roku 1968 za životopisnú drámu Isadora. Oscar jej ušiel aj v ďalšej snímke Mária, kráľovná škótska (1971). Za vedľajšiu rolu a vynikajúci výkon vo filme Júlia (1977) konečne získala Oscara i Zlatý Glóbus.

Vanessa Redgrave dokázala presvedčivo vykresliť rozmanité portréty žien. Či už šlo o protifašistickú bojovníčku, zanietenú feministku s lesbickými sklonmi či frustrovanú ženu hľadajúcu únik z osamelosti a nudy a z područia mužov. Vierohodne zvládla aj úlohu slávnej spisovateľky detektívnych románov Agathu Christie, o ktorej záhadnom zmiznutí pojednáva snímka Agatha (1979).

V neskoršej ére sa objavuje prevažne vo vedľajších postavách matiek, v romantickej dráme Dom duchov(1993) a dráme Rodinné sídlo (1992), za ktoré bola taktiež nominovaná na Oscara. Za stvárnenie židovskej väzenkyne v dráme Hra o čas(1980) získala cenu Emmy. Zlatý Glóbus a ďaľšiu cenu Emmy si odniesla v roku 2000 za vedľajšiu rolu v televíznej dráme Keby steny mohli hovoriť 2.

Počas svojej dlhej hereckej kariéry bola Vanessa Redgrave päťkrát nominovaná na Oscara a jedenkrát sa stala jeho laureátkou, jedenásťkrát nominovaná na Zlatý Glóbus a dvakrát ho získala.

Vanessa Redgrave sa preslávila nielen ako filmová herečka, ale od konca 60-tych rokov vyvoláva pozornosť aj svojimi politickými aktivitami a radikálnymi postojmi. Zúčastnila sa ako rečníčka na mnohých demonštráciách proti vojne vo Vietname a jadrovým zbraniam. Netají sa svojimi sympatiami k teroristickej organizácii IRA, podporuje Organizáciu pre oslobodenie Palestíny Jásira Arafata. Angažuje sa v Revolučnej strane pracujúcich, za ktorú v roku 1974 neúspešne kandidovala do parlamentu. V rokoch 1962-1967 bola vydatá za režiséra Tonyho Richardsona. Narodili sa im dcéry Natasha a Joely, ktoré sa rovnako venujú hereckej dráhe. Z druhého manželstva s talianskym hercom Francom Nerom sa jej narodil syn Carl Gabriel, ktorý sa stal filmovým režisérom. Koncom tohto mesiaca oslávi Vanessa Redgrave 80 rokov.

Zdielať na

Najčítanejšie