Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
David Lynch dnes oslavuje narodeniny
Zdielať na
Fenomény

David Lynch dnes oslavuje narodeniny

Kultový americký režisér David Lynch má práve dnes 71 rokov. Pri tejto príležitosti sme si pripomenuli z jeho bohatej režijnej zbierky zopár najslávnejších filmov.

Sloní muž (1980)

Ide o Lynchov druhý, komerčne veľmi úspešný film. Príbehom znetvoreného muža, kvôli nádorom kruto nazývaného „Sloní muž“, sa u Lyncha prejavila záľuba v bizarnosti a krutosti. Tú sme mohli spozorovať už v jeho prvotine z roku 1977 Mazací hlava. Aj v tomto filme režisér pracuje s hrozivou víziou priemyselného sveta plného syčiacej pary a tovární znečisťujúcich životné prostredie, ktorá však tentoraz nesúvisí so žiadnou nevysvetliteľnou metaforou, ale s dojemným humanistickým posolstvom. Zobrazuje tu Londýn 19. storočia ako škaredé, nepríjemné miesto, kde sa stretáva prudérna viktoriánska precitlivelosť s drsnou realitou priemyselnej revolúcie.

Modrý zamat (1986)

Otvorene zobrazené sexuálne násilie a Dennis Hopper v šokujúcej roli sadistického psychopata, ktorý drží ako rukojemníka rodinu speváčky, aby bola povolná pri opakovanom znásilňovaní, vzbudili nad temným a znepokojujúcim, snovým mystériom Davida Lyncha búrku protichodných názorov. Lynchovo zobrazenie krutosti, choroby a hrôzy nachádzajúcej sa tesne pod povrchom prívetivej, nablýskanej malomeštianskej Ameriky so starostlivo udržiavanými predzáhradkami nie je práve jemné, ale nemilosrdne strhujúce, odvážne a štýlové. Modrý zamat v sebe spojuje atmosféru zvráteného tajomstva s typicky americkou iróniou a satirou a s mimoriadne odľahčeným, trochu štylizovaným podaním.

Mestečko Twin Peaks (1990)

V podobnom duchu ladený kultový televízny seriál Davida Lyncha pracuje s rovnakou atmosférou plnou odpudivej cudzosti i dôvernej útulnosti. Kto je vrahom a kto je obeťou milostnej vášne alebo obyčajnej náhody? Seriál je o záhadách a tajomstvách jedného malomesta. Po smrti mladej Laury Palmer príde jej vraždu objasniť agent Cooper. Jeho vyšetrovanie povedie k temnej pravde. Tento rok sa môžeme tešiť na očakávané pokračovanie tohto slávneho seriálu, ktoré bude mať premiéru 21. mája.

Divokosť v srdci (1990)

Veľmi nevšedná romantická roadmovie. Mys strachu, blízko hranice Severnej a Južnej Karolíny. Na schodisku do tanečnej sály surovo zbije námorník Ripley černocha Boba, ktorý ho napadol nožom. Muža si najala Marietta Pace, ktorá nenávidí námorníka, pretože chodí s jej milovanou dcérou Lulou. O 22 mesiacov a 18 dní neskôr napriek matkinmu zákazu Lula čaká pred väzením na námorníka, prepusteného na podmienku. Napriek tomu, že tým mladík poruší podmienku sa milenci rozhodnú odísť do Kalifornie...

Lost Highway (1997)

Žena saxofonistu Freda Madisona nájde na schodoch jeho luxusnej vily videokazetu, na ktorej ktosi zaznamenal zločin spáchaný v spálni jeho domu. Skrvavená obeť vyzerá ako Fredova žena Renee a vrah ako on sám. Privolaná polícia muža zatkne, avšak po niekoľkých dňoch zistí, že je v cele uväznený miesto Freda neznámy mladý muž.

Príbeh Alvina Straighta (1999)

Alvin Straight je zatrpknutý vdovec s chatrným zdravím. Náhodne sa však dozvie, že jeho brat Lyl je na tom ešte horšie ako on. Alvin po tom, čo svojho brata nevidel celých desať rokov, začne vážne uvažovať o jeho návšteve. Alvin vymyslí vskutku bizarný plán, vydá sa na svoju šesťtýždňovú púť za bratom na svojom záhradnom traktore. Na svojej ceste stretáva množstvo rôznorodých postavičiek predstavujúcich vzorky „typických Američanov“.

Mullholland drive (2001)

Uprostred noci na pustej losangeleskej ulici Mullholland Drive sa schyluje k vražde. Do luxusného cadillacu narazí auto riadené opitými mladíkmi skôr, ako stačí muž vo večernom obleku zastreliť elegantnú tmavovlásku. Muži v aute zomrú a otrasená žena blúdi nočnými ulicami. Vydesenú obeť nachádza vo svojom byte Betty Elms a zistí, že neznáma žena v jej byte stratila pamäť. Betty sa rozhodne pátrať po jej minulosti plnej temných tieňov a zároveň sa pokúša realizovať svoj sen o hereckej kariére. David Lynch v tomto filme po prvý raz otvorene rozpráva o absurdnom svete menom Hollywood, kde dôležitú rolu hrajú závisť, kariérizmus a zákulisné manipulácie.

Zdielať na

Najčítanejšie