Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Rozpoltený je už druhý týždeň v USA na čele návštevnosti v kinách
Zdielať na
Fenomény

Rozpoltený je už druhý týždeň v USA na čele návštevnosti v kinách

Zdroj: cinemart.sk

Aj keď január nebýva bohatý na kinohity, ľudia chodia húfne na snímky nominované na Oscara. Pred dvoma týždňami sa však veľmi dobre chytil aj horor Rozpoltený režiséra Nighta Shyamalana. Ten zarobil za prvých 7 dní premietania 40 miliónov dolárov a celkovo má už na svojom konte 78 miliónov dolárov.

Čomu vďačí tento film za svoj úspech? Predovšetkým to nie je typický horor a pozrieť si ho môžu aj tí, ktorí bežne na horory nechodia. Zaoberá sa zaujímavou témou – ľuďmi, ktorí trpia syndrómom rozpoltenej osobnosti. Ďalším obrovským plusom tohto filmu je škótsky herec James McAvoy, ktorý stelesňuje hlavného hrdinu Kevina. Práve v ňom sa skrýva 23 osobností a čoskoro sa má objaviť aj 24. Za svoj výkon by si pokojne zaslúžil aj nomináciu na Oscara.

TRAILER ROZPOLTENÝ

;t=2s

Dej je spočiatku úplne klasický pre napínavý trilery. Tri študentky unesie psychopat a zavrie ich v pivnici. Nie sú to však tri kamarátky, medzi nimi je jedna, ktorá je iná ako ostatné. Volá sa Casey a veľmi dobre ju stvárnila Anya Taylor JoyCasey prežíva na vlastnej koži, čo je to sexuálne zneužívanie. Má rany na duši aj tele, a preto sa vie inak pozerať na Kevina, ktorý tiež zažil ako dieťa týranie. Práve preto sa uňho začali objavovať rôzne osobnosti – aby unikal do iného sveta a zároveň, aby ho niektoré z tých osobností aj chránili. Casey sa najviac zblíži s jeho najmladším „alter egom“ Hedwigom, ktorý má 9 rokov. Jediná, kto môže prekaziť Kevinov plán je psychologička, ktorá pozná Kevina dlhé roky a dá sa povedať, že je jeho jedinou spriaznenou dušou. Tá však nevie, že v Kevinovi sa prejavila 24. osobnosť, ktorá je zo všetkých najkrutejšia a má v pláne zabíjať. Myslí si, že Beštia je len výplod jeho fantázie. Keď zistí, že to tak nie je, je už neskoro.

Režisér Night Shymalan si nenechal ujsť príležitosť a vo filme si na chvíľu aj zahral. V akej úlohe sa objaví, to sa už nechajte prekvapiť. Ešte zaujímavejšie je však asi 10 sekundové účinkovanie Brucea Willisa celkom na záver filmu. Je to však režisérov odkaz a tí čo jeho filmy poznajú, určite zistia aký.


Zdielať na

Najčítanejšie