Skoro jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Príbehy o maliaroch a slávnych výtvarných dielach na filmovom plátne
Zdielať na
Fenomény

Príbehy o maliaroch a slávnych výtvarných dielach na filmovom plátne

Ak máte radi životopisné filmy o umelcoch, pripravili sme pre vás prehľad tých najzaujímavejších od redaktorov Kinosály. Vyberte si ten svoj.

Renoir /2012/

TRAILER

Film rozpráva zabudnutý príbeh Andree Heuschling - poslednej modelky impresionistického maliara Pierre-Auguste Renoira, ktorá sa stala taktiež aj prvou herečkou filmov Renoiroveho syna a režiséra Jean Renoira. Andree bola spojítkom medzi dvoma významnými umelcami, ako aj medzi otcom a synom. Kým otec bol na sklonku svojej famóznej kariéry, jeho syn stále pátral po svojej identite, vďaka čomu sa neskôr stal jedným z najuznávanejších režisérov.

 réžia: Gilles Bourdos

hrajú: Michel Bouquet, Christa Theret, Vincent Rottiers

Dievča s perlou (Girl with a pearl earing) /2003/

TRAILER

Adaptácia rovnomenného románu zachytáva príbeh a udalosti, ktoré ovplyvnili tvorbu obrazu “Dievča s perlovou náušnicou” od holandského maliara Johannesa Vermeera. O príbehu dievčaťa sa zachovalo len málo informácii. Špekuluje sa, že bola slúžkou v maliarovom rodinnom dome spolu s ďalším služobníctvom. Tento film teda rozpovedá tajomný príbeh dievčaťa, ktorého tvár dnes visí v Britskej národnej galérii.

réžia: Peter Webber

hrajú: Scarlett Johansson, Colin Firth, Tom Wilkinson, Judy Parfitt, Cillian Murphy

Modigliani (2004)

TRAILER

Príbeh talianského maliara, ktorý na začiatku 20.storočia tvoril v hlavnom meste umenia - Paríži, jeho súperení s Picassom a príbehom lásky. Modigliani, ktorý mal židovský pôvod sa zamiluje do katolíckeho dievčaťa Jeanne. Po narodení ich dieťaťa, ho rodičia Jeanne odnesú do ďalekého kláštora, kde ho vychovávajú mníšky. Modigliani sa zapojí do Parížskej maliarskej súťaže, kde bojuje o peniaze, aby získal späť svoje dieťa. Musí pritom súperiť so svojím priateľom Pablom Picassom.

réžia: Mick Davis

hrajú: Andy Garcia, Elsa Zylberstein, Omid Djalili, Hippolyte Girardot, Eva Herzigová, Peter Capaldi

Dáma v zlatom (Woman in Gold) /2014/

TRAILER

Hlavná postava - Maria Altman sa snaží získať známy obraz svojej tety, ktorý visí vo Viedenskej galérii Belveder. Obraz, namaľovaný Gustavom Klimtom, bol počas 2. svetovej vojny odcudzený jej rodine. Marii nezáleží len na tom, aby získala majetok, ktorý právne patrí jej. Snaží sa aj o docielenie spravodlivosti za smrť svojej rodiny a zničenie a kradnutie diel spôsobené nacistami.

réžia: Simon Curtis

hrajú: Helen Mirren, Ryan Reynolds, Daniel Brühl, Katie Holmes, Tatiana Maslany, Max Irons

Frida /2002/

TRAILER

Film o mexickej surrealistickej maliarke Fride Kahlo zachytáva jej životný príbeh. O jej bujarom životnom štýle, komplikovanom manželstve s maliarom Diegom Riverom, s ktorým očarili svet umenia, aj o jej kontroverzných románikoch.  Film zobrazuje energickosť a živosť maliarky v jej osobnom aj profesionálnom živote.

réžia: Julie Taymor

hrajú: Salma Hayek, Mía Maestro, Alfred Molina, Antonio Banderas, Valeria Golino, Diego Luna, Edward Norton 

Pán Turner (Mr. Turner) /2014/

TRAILER

Je to príbeh posledného štvrťstoročia významného britského maliara - J.M.W. Turnera. Osobný život ho ovplyvňoval do značnej miery aj v jeho maľbe. Smrť otca, pomer so slúžkou či posledné roky života strávené v anonymite s jeho milovanou. Cestuje, maľuje, stretáva sa s aristokraciou Anglicka a je členom anarchistickej skupiny, ktorá odcudzuje akadémiu. Príbeh o tom, ako sa sám priviazal o stožiar lode, aby mohol zachytiť autentickosť búrky a mnoho ďalších životných okamihov tohto umelca.

réžia: Mike Leigh

hrajú: Timothy Spall, Paul Jesson, Marion Bailey, Lesley Manville, Jamie Thomas King, Roger Ashton-Griffiths

Séraphine (2008)

TRAILER

Píše sa rok 1914 a známy nemecký zberateľ Wilhelm Uhde si prenajíma byt v malom mestečku Senlis pri Paríži. Hľadá tu pokoj a oddych na písanie od hektického života v hlavnom meste. Jeho upratovačka Serafína je zanedbaná 40-ročná žena, ktorá je všetkým na posmech. Jedného dňa, Wilhelm objaví drobnú maľbu vo svojej obývačke. Je očarený, keď zistí, že autorkou je Serafína.

réžia: Martin Provost

hrajú: Yolande Moreau, Ulrich Tukur, Geneviève Mnich, Nico Rogner, Adélaïde Leroux, Serge Larivière

Egon Schiele (2016)

TRAILER

Príbeh jedného z najprovokatívnejších umelcov začiatku 20. storočia - Egona Schieleho. Jeho život a tvorba boli sprevádzané krásnymi ženami, no tie sa chýlia pomaly ku koncu. Kým Schieleho radikálne maľby boli škandalózne pre celú viedenskú spoločnosť, pre umelcov ako Gustav Klimt a ďalších znalcov, boli výnimočné. Egon je pripravený obetovať svoj život a lásku za umenie, ktoré nás inšpiruje dodnes.

 réžia: Dieter Berner

hrajú:  Noah Saavedra, Maresi Riegner, Valerie Pachner, Larissa Breidbach, Thomas Schubert, Daniel Sträßer, Cornelius Obonya, André Jung, Nina Proll

Film sa stále premieta vo vybraných slovenských kinách.

Zdielať na

Najčítanejšie