Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Je vo filmoch príliš veľa gayov a lesbičiek? Pozrite sa, ako dopadli!
Zdielať na

Je vo filmoch príliš veľa gayov a lesbičiek? Pozrite sa, ako dopadli!

Aj rok 2017 bol zameraný na filmy reprezentujúce LGBTQ komunitu a tejto tematike sa venovali tiež veľké štúdiá. Vyhlásila to nezisková organizácia GLAAD zameraná na túto komunitu v médiách. Ako však tieto veľkorozpočtové filmy dopadli?

Organizácia GLAAD vydala už šiestu výročnú správu, v ktorej preskúmala ako reprezentujú LGBTQ komunitu veľké hollywoodske spoločnosti za rok 2017. V tomto roku zaznamenali výrazný pokles počtu štúdiových filmov s homosexuálnymi, bisexuálnymi, transgender alebo queer postavami.

vulture.com

Len 14 zo 109 filmov hlavných študií obsahovalo postavu, ktorá sa hlásila k tejto komunite, čo je o 5,6 % menej než predošlý rok. Horšie však je, že percentuálne bol rok 2017 najhorším za posledných šesť rokov.

“Úspešné filmy ako Wonder Woman či Čierny panter dokazujú, že diváci chcú vidieť rozmanité príbehy. Neexistuje dôvod, aby veľké štúdiá ukazovali tak málo LGBTQ postáv. Je čas na to, aby zábavný priemysel prijal zmysluplné kroky a začlenil aj príbehy LGBTQ komunity medzi svoje priority,” povedala prezidentka GLAAD - Sarah Kate Ellis.

slate.com

Organizácia GLAAD dokonca známkuje štúdia, ktoré tento rok vôbec nedopadli dobre. Najlepšie ohodnotené boli štúdia Twentieth Century Fox a Universal, ktoré dostali známku nedostatočný. Paramount, Sony a Disney skončili hneď za nimi so známkou slabý a najhoršie dopadli štúdiá Lionsgate a Warner Bros. s hodnotením neúspešný. GLADD tiež upozornil na to, že v roku 2017 sme od týchto štúdií nevideli ani jednu transgender postavu.

newyorker.com

Správa avšak pochválila niektoré nezávislé filmy za ich správne zobrazenie tejto sexuálnej menšiny. Medzi tieto snímky patria Fantastická žena a Daj mi tvoje meno. Tiež upozornili na filmy v roku 2018, ktoré majú správne zobrazenie LGBTQ komunity. Sú nimi snímky Blokoti a Ja, Simon, ktorá sa do našich kín ešte len dostane.

pinterest.com

GLAAD žiada filmový priemysel, aby sa vydal na dlhú cestu a do roku 2021 očakávajú až 20 % LGBTQ postáv a do roku 2024 až 50 %. Či sa veľké štúdia poučia je len na nich, nakoniec, nikto im nemôže prikázať aké filmy majú natáčať. Myslíte si, že je v súčasných filmoch málo alebo, naopak, príliš veľa LGBTQ postáv? Podeľte sa o svoj názor v komentári. 

Najčítanejšie