Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Rain Man oslavuje 30 rokov: Prečo tvorcovia neboli zo začiatku spokojní s Tomom Cruisom?
Zdielať na

Rain Man oslavuje 30 rokov: Prečo tvorcovia neboli zo začiatku spokojní s Tomom Cruisom?

Zdroj: gortoncenter.org

V roku 1984 sa spisovateľ Barry Morrow a jeho manželka rozhodli postarať o staršieho muža s intelektuálnym postihnutím. To Barryho inšpirovalo natoľko, aby o tom napísal knihu, na základe ktorej vznikol slávny film Rain Man.

Je ťažké predstaviť si v úlohe bratov Babbittovcov niekoho iného ako Dustina Hofmana a Toma Cruisa, no takmer to tak nebolo. Hlavná úlohu najprv ponúkli Billovi Murrayovi, ktorý na ňu ani nereagoval. Vybral si totiž film Strašidelné Vianoce. Scenárista a spisovateľ tohto diela–Barry Morrow povedal, že trvalo niekoľko rokov, kým obsadili úlohu, ktorá nakoniec patrila Tomovi Cruisovi a aj napriek tomu stále nebol presvedčený o tom, že vybrali správne, najmä pre veľký vekový rozdiel medzi Dustinom a Tomom. "Tieto postavy som písal o ľuďoch, ktorí sú si vekovo blízki. Keď sme natáčali, Dustin mal 50 rokov a Tom len polovicu z toho. Vyzeralo to ako veľký rozdiel, no nakoniec to fungovalo," povedal 

Počas písania scenára si po celý čas Barry Morrow prial, aby úlohu Raymonda Babbitta hral práve Dustin. "Myslel som si, že Dustin by sa na to hodil, no aké boli šance?". Teraz už môžeme povedať, že celkom vysoké. Dustin navyše našiel inšpiráciu v práci, ktorú kedysi vykonával. Pracoval totiž v newyorskom inšitúte pre psychiatrické choroby. V skutočnosti, keď Barry zobral svojho kamaráta Kima, o ktorého sa rozhodol s manželkou starať, do kasína, Kim odmietol hrať karty, aby na tom zbohatli. Povedal, že to je podvádzanie a nikdy sa na ničom takom nechce podieľať. 

letterboxd.com

Réžia filmu bola ponúknutá aj Stevenovi Spielbergovi, no ten to musel odmietnuť pre iný projekt a tak snímku nakoniec režíroval Barry Levinson. A tak vznikol film, ktorý bol nominovaný na osem Oscarov, z ktorých na zlatú sošku premenil štyri.

Najčítanejšie