Oblačno
15°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Vo svete sú populárne, tu ich takmer nik nepozná: Inšpirujte sa týmito filmovými klasikami!
Zdielať na

Vo svete sú populárne, tu ich takmer nik nepozná: Inšpirujte sa týmito filmovými klasikami!

Zdroj: Gorton Community center

Ktoré filmy z tohto zoznamu vás zaujali?

Pokiaľ sledujte zahraničné šou, často sa stretnete s referenciami na filmy, ktoré ste pravdepodobne nikdy nevideli. Čím to je, že vo svete prerazili, no u nás nie? To sa dá len ťažko povedať. My sme sa rozhodli vám ich predstaviť. Inšpirujte sa a rozšírte si vaše kinematografické obzory s našim výberom:

Rio Bravo

Slávny western nakrútil klasik amerického filmu režisér Howard Hawks. V príbehu rozprávajúcom o pravom priateľstve, zmysle pre česť a spravodlivosť, pôsobivým spôsobom využil prvky romantiky. Zaujme aj atmosférou a psychologickou kresbou hlavných postáv. Sebavedomého, tvrdého šerifa hrá John Wayne, pomocníka Dudea bojujúceho tiež s alkoholom stvárnil Dean Martin, úlohu príťažlivej mladej hazardnej hráčky vytvorila Angie Dickinson.

Mazacia hlava

Dej filmového debutu režiséra Davida Lyncha nás privádza na perifériu nemenovanej priemyselnej štvrte. Samotár Henry Spencer sa práve dozvedá, že jeho priateľka Mary je tehotná. Namiesto roztomilého novorodenca však na svet prichádza akési monštrum. Mary sa nevie s touto situáciou vyrovnať a Henryho aj s potomkom opúšťa. Nekonečné halucinácie dovedú Henryho nakoniec až k zúfalému činu...

Precitnutie v Garden State

Inšpirácie možno vystopovať v klasickom filme Mika Nicholsa - Absolvent. Štát záhrad je prezývkou pre americký štát New Jersey, kde sa celý príbeh odohráva a kam sa hlavný hrdina v úvode vracia, aby našiel sám seba. Zoznamuje sa s mladou miestnou dievčinou Sam, ktorú hrá Natalie Portman. Tá sa podobne ako on, musí najprv vyrovnať s vnútornými problémami, než je schopná nadviazať plnohodnotný vzťah. Ide o vtipnú, inteligentnú a dojemnú komédiu.

Podvodníci z New Jersey

Ak vás obslúžia, neznamená to ešte, že vás majú radi. Snímka Podvodníci z New Jersey rozpráva o dvojici pohodlných obchodníkov, ktorí štvú zákazníkov, hádajú sa o filmoch a hrajú hokej na streche obchodu.

Bezstarostná jazda

Dvaja hipisáci, Billy a Wyatt, práve zarobili peniaze z predaja drog a tak naštartovali motorky a vyrazili z horúceho Los Angeles do vzdialeného New Orleans. Tento príbeh je o ich bezstarostnej ceste, kde môžeš kedykoľvek zastaviť a dať si joint, opiť sa alebo sa neviazane pomilovať. Nič nemožno vopred plánovať a predvídať. Nové priateľstvá sa tu nadväzujú ľahko a nečakane a rovnako jednoducho aj končia. Tak, ako ich stretnutie s mladým právnikom Georgom Hansonom, s ktorým spoločne strávili nejaký čas v cele vidieckeho väzenia, no neskôr sa stali svedkami jeho smrti. Zostala im po ňom len kreditná karta, adresa známeho bordelu a zvláštne pocity. A tak sa vydávajú na posledný úsek svojej cesty. Revoltujúce posolstvo z konca 60. rokov dodnes nestratilo svoju autentickosť.

Rituál

Policajný seržant odíde na odľahlý škótsky ostrov vyšetrovať záhadné zmiznutie mladého dievčaťa. Čoskoro sa ukáže, že miestna vidiecka komunita, vedená jedným čudákom, v jedinečnom podaní legendárneho Christophera Leea, nie je tým, čím by sa mohla na prvý pohľad zdať. Detektív, silne veriaci kresťan, v nej totiž odhalí tajuplnú spoločnosť pohanov. Dokáže seržant zabrániť podivuhodnej sekte v tom, aby priniesla najvyššiu obeť skôr, než sa jej stane on sám, v rámci hrôzostrašného rituálu? Britt Ekland, Diane Cilento a Ingrid Pitt sú hlavnými predstaviteľmi tohto provokatívneho a šokujúceho diela scenáristu Anthonyho Shaffera, ktoré fanúšikovia a kritici na celom svete považujú za skutočnú kultovú klasiku a moderné hororové majstrovské dielo.

Krtko

Prvý kultový film Alexandra Jodorowskeho z raných sedemdesiatych rokov, ktorý bol natočený v Mexiku. El Topo, v preklade krtko, je gangster oblečený kompletne v čiernej koži, jazdí v púšti na koni so svojím sedemročným synom, než narazí na miesto brutálneho masakru. El Topo sa rozhodne ísť cestou pomsty.

Rebel bez príčiny

Snímka, v ktorej James Dean stvárnil svoju typickú rolu mladého rozorvaného hrdinu, sa po viac ako štyridsiatich rokoch stala skutočne kultovým filmom. Ako jedna z prvých sa zamerala na svet problematickej dospievajúcej mládeže. Citová otupenosť a zločinnosť týchto ešte stále detí sa tu prisudzuje za dôsledok úplného nepochopenia rodičov, ktorí nedokážu prekročiť hranice svojho sveta a načúvať svojim ratolestiam. Popri Jamesovi Deanovi tu uvidíte aj pôvabnú Nataliu Wood v postave Judy. Tí pozornejší spoznajú v jednom z chlapcov z partie mladistvých Dennisa Hoppera.

Heathers

V tomto filme vystupuje v hlavnej úlohe nová mladá americká hviezda Winona Ryder, ktorá stvárnila niekoľko významných úloh vo filmoch Beetlejuice, Dracula, či Morské panny. Ďalej tu hrajú Christian Slater, ktorého poznáme z filmu Robin Hood - Kráľ zbojníkov a Shannen Doherty, preslávená rolou v televíznom seriáli Beverly Hills 90210. Ide o drsný príbeh o dospievaní navonok neproblematických mladých ľudí. Veľa študentov amerických vysokých škôl sa uchyľuje k vražde len preto, aby vynikli medzi svojimi rovesníkmi. Kam až môžu viesť nebezpečné hry s ohňom a ako môže láska zmeniť pôvodné zámery, to všetko uvidíte v tomto napínavom a rozporuplnom filme.

Raňajkový klub

Film Raňajkový klub režiséra a scenáristu Johna Hughesa prináša symbolický obraz života na americkej strednej škole v 80. rokoch minulého storočia. Keď sa pre školské prehrešky zídu na sobotňajšom vyučovaní rebel, šprt, školská kráľovná krásy, športovec a čudáčka, všetci sú spočiatku len spolužiakmi. Postupne však zisťujú, že toho majú oveľa viac spoločného, než si kedy dokázali predstaviť. V dobrosrdečnej komédii o dospievaní, ktorá pomohla definovať celú generáciu, sa objaví hviezdna herecká zostava z 80. rokov.

Najčítanejšie