Jasno
24°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
10 filmov, v ktorých ste mohli vidieť Andyho Hryca a navždy nám ho budú pripomínať
Zdielať na

10 filmov, v ktorých ste mohli vidieť Andyho Hryca a navždy nám ho budú pripomínať

Zdroj: Isifa

Andrej Hryc si zahral počas svojej bohatej kariéry vo vyše 50 filmoch a spolupracoval s významnými slovenskými aj českým režisérmi. Tu je zopár z nich.

ČIARA (2017)

Andy Hryc si zahral vo filme Petra Bebjaka, Čiara, ktorý produkovala jeho dcéra Wanda Adamík Hrycová. Film bol slávnostne uvedený na filmovom festivale v Karlových Varoch. Počas podujatia ocenili Petra Bebjaka cenou za najlepšiu réžiu. Film sa dočkal pozitívneho ohlasu aj v zahraničí. Andy Hryc sa zúčastnil aj na Medzinárodnom filmovom festivale v Chicagu, kde tento film premietali a tešil sa z jeho úspechu. V roku 2018 získal film 13 ocenení Slnko v sieti. Jednu z nich si odniesol aj Hryc za Najlepšieho herca vo vedľajšej úlohe.

TANGO S KOMÁRMI  (2009)

V roku 2009 si zahral po boku Romana Luknára a Adyho Hajdu v slovensko-českej komediálnej dráme režiséra Miloslava Luthera. Tango s komármi je letmým obrazom konfliktov mužov a žien.  Dvaja emigranti prichádzajú po rokoch na pár dní domov, na Slovensko. Karol (Ady Hajdu) sa potrebuje rozviesť, lebo sa chce znovu oženiť. Rudo (Roman Luknár) má na neho nenápadne dohliadnuť, aby nezlyhal. Po príchode do Bratislavy sa však situácia oboch skomplikuje. 

BATHORY (2008)

S Jurajom Jakubiskom spolupracoval na veľkolepom historickom filme Bathory, ktorý odhaľuje príbeh jeden z najväčších vrahýň v dejinách ľudstva Alžbety Báthoryovej.

RIVERS OF BABYLON (1998)

Hlavnú úlohu Rácza si zahral vo filmovej adaptácii románu Petra Pišťanka v réžii Vlada Balca. Rácz prichádza ako jednoduchý človek do kotolne veľkého hotela v hlavnom meste. Možnosť regulovať a ovládať teplo hotela uňho prerastie k snahe o väčšiu moc nad priestorom, v ktorom sa nachádza. Na ceste k moci a bohatstvu, počas ktorej sa odohrávajú bláznivé, dramatické i tragické príbehy postáv, sa nezastaví pred ničím.

NA KRÁSNOM MODROM DUNAJI (1994)

V réžii Štefana Semjana si zahral v slovenskej komédii po boku Maroša Kramára, Juraja Johanidesa a Adyho Hajdu. Je to príbeh o troch bohémskych kamarátoch, ktorých neviazaný život ich privedie až k spolupráci na krádeži slávneho obrazu Andyho Warhola z jednej bratislavskej výstavy.

KAMARÁD DO DEŠTĚ II  (1992), KAMARÁD DO DEŠTĚ (1988)

S Lukášom Vaculíkom a Sagvanom Tofim si zahral v českej krimikomédii Jaroslava Soukupa. 

SEDÍM NA KONÁRI A JE MI DOBRE (1989)

Pre mnohých jeden z najlepších filmov Juraja Jakubiska. Rozpráva jednoduchý a zároveň spletitý príbeh dvoch vojnových navrátilcov Pepeho a Prengela (Bolek Polívka a Ondřej Pavelka), ktorí sa náhodou stretnú a od tej chvíle sú ich osudy pevne prepojené.

PEHAVÝ MAX A STRAŠIDLÁ (1987)

S Jarom Jakubiskom sa stretol aj na spolupráci na tejto paródii na frankensteinovské príbehy. Je to komédia o chlapcovi - sirote, ktorý sa na potulkách svetom ocitá na hrade baróna Frankensteina, uprostred sveta záhadných, ale občas i trochu smiešnych strašidelných bytostí.

UTEKAJME, UŽ IDE! (1986)

Dušan Rapoš ho obsadil do tejto komédii o mladej rodine, ktorá s dvoma deťmi obýva miniatúrny jednoizbový byt na sídlisku, bez nádeje na čokoľvek lepšieho. Do veľkého vedľajšieho bytu sa prisťahuje nový nájomník, ktorý vyzerá veľmi tajomne a intelektuálsky (Milan Lasica). Po večeroch navyše veľmi voľnomyšlienkársky. Jedného dňa otec (Marián Zednikovič) nešťastnou náhodou urobí do steny dieru, vďaka ktorej môže prechádzať do susedovho bytu. 

SLADKÉ STAROSTI (1984)

Nezabudnuteľná je jeho postava v československej komédii Juraja Herza, kde si zahral čašníka, ktorý servíroval zákazníkom svoje slávne "debušé".

Najčítanejšie