Oblačno
17°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Toto im nevyšlo: V týchto prípadoch kostýmy sklamali!
Zdielať na

Toto im nevyšlo: V týchto prípadoch kostýmy sklamali!

Zamysleli ste sa niekedy nad tým, že kostýmy vo filmoch nemusia úplne reflektovať dobu, v ktorej sa daný film odohráva?

Kráľovná Alžbeta: Zlatý vek

Tento film má mnoho historických nejasností. Alžbeta bola veľkou fanúšičkou čipiek, drahých kameňov a zložitého vyšívania. Kostýmoví dizajnéri však naschvál minimalizovali tieto dekorácie, aby divák dával pozor na dej. Textúra a farby pomohli vytvoriť charakter hlavnej postavy a jej vzťah voči ostatným postavám. Výsledkom bolo, že kráľovná bola na plátne v rôznofarebných róbach, namiesto neutrálnejších farieb. Kráľovná navyše pod šatami nosila obrovskú obruč, ktorá bola súčasťou jej outfitov niekoľko rokov. Napriek mnohým rozdielom boli tieto kostýmové výtvory nominované na Oscara. 

brightside.me

Veľký Gatsby 

Mužské kostýmy v tomto filme boli celkom autentické, no ženské predstavovali trochu väčší problém. Boli vytvorené Miucciou Pradou, ktorá urobila niekoľko dôležitých zmien. Namiesto rovných šiat bez pásu, ktoré boli pre tú dobu charakteristické, vytvorila úzke outfity. Dizajnérka si dala pozor aj na výrazné doplnky, ktoré postavám pridali šarm. 

brightside.me

​Kráľová priazeň 

Títo dizajnéri sa tiež vyhli používaniu veľkých obručí, namiesto toho používali krinolínu, ktorá vytvorila objem, ktorý potrebovali. Na kostýmoch používali veľa zelenej farby, ktorá bola špecifická pre obdobie Tudorovcov. 

brightside.me

brightside.me

 Mária, kráľovná škótska

Film sa odohráva v 16. storočí, no veľká časť kostýmov je vytvorená z denimu. Ten sa však neobjavil až do 19. storočia. Podľa kostýmovej dizajnérky Alexandry Byrne tak postavy vyzerali atraktívnejšie a pochopiteľnejšie. Tento materiál z inej doby môže niekomu evokovať "vandalizmus", no niekoho zas môžu zaujať svieže farby. 

brightside.me

​Zamilovaný Shakespear 

Aj keď je celý príbeh totálnou fikciou, niektoré prvky filmu sú pravdivé. Znova však dizajnéri chceli, aby sa diváci venovali najmä príbehu tejto snímky a tak kostýmy o dosť zjednodušili. Zmenený bol aj výzor mužských kostýmov, keďže sa tvorcovia báli, že muži budú vyzerať v pančuchách smiešne a tak vytvorili nohavice a kabáty o niečo dlhšie, než bolo v tej dobe zvykom. 

brightside.me

​Hriešny tanec 

Postava, ktorú hrá Jennifer Grey, má na sebe oblečené šortky z rifľoviny, avšak kostýmová dizajnérka pravdepodobne nemyslela na to, že v 60. rokoch, keď sa film odohráva, trendy neurčoval denim. V tom čase sa nosil len ak ste ťažko pracovali, napríklad na stavbe. 

Najčítanejšie