Jasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Chcete auto Jamesa Bonda? Aston Martin vám ho zostrojí
Zdielať na
BOND

Chcete auto Jamesa Bonda? Aston Martin vám ho zostrojí

Zdroj: Aston Martin

Zrejme najslávnejšie filmové auto sveta vznikne v ďalších 25 kópiách. Aston Martin ich postaví v spolupráci s renomovaným špecialistom na filmové triky.

​Aston Martin sa v posledných rokoch nezaoberá len svojimi modernými autami, ale aj svojimi historickými modelmi, ktoré oživuje. Nedávno napríklad oznámil stavbu ďalších 25 kusov DB4 G.T. Teraz je tu ďalší takýto projekt a naozaj špeciálny. Aston Martin totiž oživí svoj zrejme najslávnejší model, filmové DB5, ktoré sa prvýkrát objavilo v bondovke Goldfinger.

Britská automobilka vytvorí ďalších 25 exemplárov tohto historického auta, a to priamo v jeho originálnom rodisku, v meste Newport Pagnell, kde sídli divízia Aston Martin Works, zaoberajúca sa takýmito projektmi. Vzniknú v spolupráci s produkčnou firmou filmov o Jamesovi Bondovi EON Production a špecialistom na filmové triky Chrisom Corbouldom, ktorý pracoval na ôsmich bondovkách.

​​​Práve aj vďaka nemu bude zaistené, že tieto DB5 budú naozaj špeciálne. Využijú totiž aj výzbroj originálneho filmového auta. S originálom tak nebudú mať len spoločnú farbu karosérie (strieborný lak Silver Birch), ale napríklad aj otočné registračné značky.

Čím všetkým budú továrnenské repliky Bondovho služobného auta vybavené, Aston Martin nešpecifikoval. Keďže ale auto nemá byť homologované pre bežnú cestnú prevádzku, zrejme bude amť maximum výbavy originálu. TOmu nechýbali zbrane výklopné z predných smerových svetiel, ostrie na prepichovanie pneumatík cudzích vozidiel alebo nepriestrelný štít zadného okna. Uvidíme, ako si s takouto netradičnou výbavou Aston poradí, tiež napríklad katapultážne sedadlo spolujazdca môže byť celkom náročné.

​​​Aston Martin DB5 v podobe auta agenta Jej Veličenstva bude rozhodne zaujímavým zberateľským kúskom, a tak niet divu, že na neho automobilka bude žiadať závratných 2,75 milióna libier bez dane. Na druhej stane taký Aston Martin DB5 účinkujúci v bondovke Zlaté oko sa tento rok vydražil za 1 961 500 libier, a to takú výzbroj ako chystaný špeciál nemal. Firma navyše sľubuje tú najvyššiu kvalitu. Prvé kúsky bondovskej DB5 majú byť predané majiteľom v roku 2020.

Aj Aston Martin Lagonda môže byť čoskoro samojazdiace auto

Aston Martin má skvelý nápad ako znova oživiť značku Lagonda. Po vzore práve predstaveného Vision Conceptu by sa o pár rokov mohla stať luxusným vozidlom s plne elektrickým pohonom alebo samojazdiacim systémom. Ale volant v nej ostane aj naďalej, takže ju môžete riadiť, ak chcete.