Skoro jasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
James Bond bol inšpirovaný týmito skutočnými špiónmi: Ich príbehy sú naozaj zaujímavé!
Zdielať na

James Bond bol inšpirovaný týmito skutočnými špiónmi: Ich príbehy sú naozaj zaujímavé!

Zdroj: screenrant.com

Od riadenia podvodných strojov až po zápas vo vesmíre s laserovými zbraňami, nám svetová kinematografia ponúka naozaj všetko. Skutočné príbehy sú však oveľa zaujímavejšie.

James Bond je fiktívnou postavou vytvorenou spisovateľom Ianom Flemingom. Špión 007 je síce vymyslený, no zároveň sa pri jeho písaní Fleming inšpiroval rôznymi svetovými špiónmi.

Fleming vytvoril Bonda v roku 1953. Samotný spisovateľ bol veliteľom v britskom námornom spravodajstve počas druhej svetovej vojny. Jeho príbehy sú tak inšpirované aj tým, čo sa v práci ako asistent admirála dozvedel. Autor bol pod vplyvom prominentného ornitológa a, samozrejme, slávnych špiónov. Napríklad, magazín The Guardian uviedol, že zloduch Auric Goldfinger bol inšpirovaný známym maďarským architektom Ernom Goldfingerom, ktorého podľa všetkého Fleming nemal veľmi v láske. 

Vedeli ste, že skutočný muž s menom James Bond, ktorým bol agent 007 inšpirovaný, vôbec nebol špión? Nebol dokonca ani zamestnancom štátu. James Bond bol práve tým ornitológom. Autor bol veľkým fanúšikom vtáctva a ako dieťa miloval knihu od Jamesa Bonda, ale to nie je dôvod, prečo si vybral jeho meno. "Chcel som najjednoduchšie a najtemnejšie meno, aké bolo možné," povedal. Údajne to meno miloval, pretože bolo nudné. Bondove číslo 007 nebolo náhodou. Daily Beats informuje o tom, že legendárne čísla majú v britskej tajnej službe obrovský význam. Fleming bol študentom špionážnej histórie počas druhej svetovej vojny. Autor objavil nemecký diplomatický kód, ktorý Briti rozlúskli počas prvej svetovej vojny. Kód bol 0-0-7-0, čo znamenalo triumf. 

esquire.com

Samozrejme, existujú aj konkrétni špióni, ktorí Fleminga inšpirovali. Dusko Popov bol srbský špión, ktorý bol známy svojím gamblovaním. USA Today uvádza, že Popov bol nemilosrdný, zvodný a výborný v hre Baccarat. No nebol len hráčom. Pracoval pre MI5, MI6, nemecký Abwehr a FBI. Avšak, existuje špión s menom James Bond, ktorý pracoval pre Fleminga počas vojny. Jeho rodina mu dala na hrob napísať číslo 007, nakoľko si myslia, že knihy boli inšpirované ním. Fleming určite vedel, že špión s týmto menom existoval, no držal sa príbehu s ornitológom. 

Ian Fleming

esquire.com

Sir William Stephenson bol špión veľmi podobný Popovi. Stephenson bol Kanaďan, šampión - boxer, pilot, vynálezca a milionár. Až po tomto všetkom sa stal špiónom pre Britov. Fleming sa údajne inšpiroval aj ním, no kde je pravda sa dozvieme len ťažko. Keď si otvoríte internetový vyhľadávač a napíšete tam meno James Bond, vyskočia na vás desiatky osôb, ktorými sa Fleming mal inšpirovať. Jedno je však isté. Vytvoril osobu, ktorou by chcel byť takmer každý.