Zatiahnuté
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Potápajúce sa auto Jamesa Bonda skutočne existuje!
Zdielať na
BOND

Potápajúce sa auto Jamesa Bonda skutočne existuje!

Auto, ktoré dokáže plávať pod vodou či niekoľkometrová píla vysiaca z vrtuľníka. To nie sú výplody fantázie scenáristov filmov o Jamesovi Bondovi, ale skutočné vynálezy!

Obrovskú pílu využívajú energetické firmy na prácu s orezávaním niekoľkometrových stromov. Za hodinu dokážu vďaka tomuto vynálezu orezať konáre na úseku dlhom až dva kilometre, pri normálnom orezávaní by to lesníkom trvalo aj celý týždeň. Práca s pílou zavesenou na vrtuľníku je extrémne nebezpečná, pretože orezávanie konárov prebieha v blízkosti elektrického vedenia. Jeden chybný krok či silný závan vetra nielen pripraví okolité miesta o dodávku elektriny, ale v momente usmrtí posádku vrtuľníka.

Podvodné auto z filmu Špión, ktorý ma miloval, už taktiež nie je realitou iba vo filme. Jeho dvojník sa nazýva sQuba a ide o športové vozidlo vybavené elektromotorom, nádržami s kyslíkom, vrtuľami a turbínami. Najdôležitejšie pre toto auto je, aby bolo vybalansované. Kebyže je predok alebo korma príliš ťažká, došlo by k situácii, že by auto nebolo schopné vodorovne plávať vo vode. Pohon pod vodou je zabezpečovaný prostredníctvom dvoch turbín, ktoré nasávajú vodu, komprimujú ju a spätne z bokov znova vypúšťajú. Potápajúce sa auto pri dokonalom spracovaní skutočne funguje.

Sledujte aj ďalšie reportáže Da Vinci od pondelka do piatku o 18:25 na PLUS!

Zdielať na