Oblačno
14°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
5 faktov, ktoré by ste mali vedieť o filme La La Land
Zdielať na

5 faktov, ktoré by ste mali vedieť o filme La La Land

Zdroj: epk.tv

To, že americký muzikál La La Land získal 7 Zlatých glóbusov už všetci vedia. Zároveň však zlomil aj doterajší rekord v udeľovaní týchto cien, keď premenil na víťazstvo všetky svoje nominácie.

Film režiséra a scenáristu Damiena Chazella ocenili v kategóriách Najlepší film - komédia alebo muzikál, Najlepší mužský herecký výkon v komédii alebo muzikáli (Ryan Gosling), Najlepší ženský herecký výkon v komédii alebo muzikáli (Emma Stone), Najlepšia filmová réžia, Najlepší filmový scenár, Najlepšia pôvodná hudba (Justin Hurwitz) a Najlepšia pôvodná pieseň (City Of Stars).

Príbeh o talentovanom pianistovi Sebastianovi a nádejnej herečke Mii vďačí za svoj úspech niekoľkým faktorom. A tu je 5 faktov, ktoré by ste o filme mali vedieť.

1. Je to už tretí film, v ktorom si Emma Stone a Ryan Gosling spoločne zahrali. Výborne sa k sebe hodia a na plátne to medzi nimi od začiatku iskrí. Predtým sa už spolu objavili v romantickej snímke Bláznivá, hlúpa láska /2011/ a v akčnom trileri Lovci gangstrov /2013/. Pôvodne však v La La lande mala účinkovať iná dvojica hercov.

2. Názov filmu La La Land má dva významy. Príbeh sa odohráva v Los Angeles a práve takto v USA toto mesto nazývajú. Po druhé, znamená to euforický stav mysle spojený so snívaním, ktorý vyplýva z krutej reality.

3. Režisér Damien Chazelle nakrútil širokouhlý film. Dôvodom bolo, aby pôsobil dojmom muzikálov zo Zlatej éry Hollywoodu 50tych rokov. Chazellovi sa podarilo nakrútiť aj veľa scén na jeden záber. Téma a hrdinovia sú teda súčasní, no atmosféra je ako pri muzikáloch Zlatej hollywoodskej éry.

4. Predstavitelia hlavných hrdinov museli pred nakrúcaním tvrdo trénovať. V prvom rade sa Emma a Ryan naučili perfektne tancovať. Emma sa síce v minulosti venovala baletu, no najväčšou výzvou bol pre ňu v La La Lande step. Ryan sa zas musel naučiť hrať na klavíri. Na konci nakrúcania mu jeho zručnosť závidel aj hudobník John Legend, ktorý si tiež vo filme zahral.

5. Film mal ťažké začiatky. Hlavná téma La La Landu, že úspech nepríde zo dňa na deň, platí aj v jeho prípade. Chazelle totiž ponúkol svoj scenár Hollywoodu ešte v roku 2010, žiadne štúdio však vtedy nechcelo investovať do pôvodného filmového muzikálu. Podarilo sa to nakoniec o pár rokov neskôr najmä vďaka producentovi Jordanovi Horowitzovi a Chazelle naň získal miliónový rozpočet. Štúdio však trvalo na niekoľkých zmenách. Aj tak sa dá ale hovoriť o naozaj úspešnom hollywoodskom sne.

Najčítanejšie