Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Filmové výročia v roku 2017, pri ktorých sa budete cítiť starí
Zdielať na
Fenomény

Filmové výročia v roku 2017, pri ktorých sa budete cítiť starí

Zdroj: epk.tv

Tento rok oslavuje niekoľko slávnych filmov výročie. Skúste si zaspomínať na časy, keď ste tieto snímky videli.

Absolvent – 50 rokov /premiéra: 21.12. 1967/

V roku 1967 mal premiéru film režiséra Mika Nicholsa, v ktorom  debutoval Dustin Hoffman v úlohe neskúseného študenta Benjamina Braddocka . Dramédia o vzťahu mladšieho muža so staršou ženou v podaní Anne Bancroft, mala celosvetový úspech a Hoffmanovi vyniesla aj nomináciu na Oscara. Vďaka filmu sa preslávila aj titulná pieseň  Simona a Garfunkela s rovnomenným názvom. 50. výročie si v tomto roku pripomenú aj ďalšie filmové skvosty ako Bonnie a Clyde, Hádaj, kto príde na večeru či Údolie bábik.

Hviezdne vojny – 40 rokov /premiéra: 25.5. 1977/

Réžie dnes už kultových filmov sa ujal americký režisér George Lucas.  Vďaka nim rozbehli svoju kariéru herci ako Mark Hamill, Harrison Fordk či nedávno zosnulá Carrie Fisher. Z pôvodne plánovaných šiestich  dielov ságy o súboji dobra so zlom sa realizovali najprv dejovo posledné tri v rokoch 1977 – 1983 (Epizódy IV – VI), potom dejovo prvé tri o 20 rokov neskôr, v rokoch 1999 – 2005 (Epizódy I – III). Mnoho ľudí tvrdí, že pôvodne bolo plánovaných až 9 dielov, no sám Lucas to nepotvrdil.  Najstaršie tri filmy niekoľkokrát znovu uviedli s  určitými zmenami, z ktorých fanúšikovia Hviezdnych vojen neboli príliš  nadšení. V roku 1977 mali premiéru aj legendárne filmy ako Annie Hall, Blízke stretnutie tretieho druhu  či Horúčka sobotňajšej noci .

 E.T. mimozemšťan - 35 rokov /premiéra: 11.6. 1982/

Tento rok uplynie 35 rokov od premiéry kultového filmu E.T. mimozemšťan Oscarového režiséra Stevena Spielberga. Zažiarili v ňom najmä detskí hrdinovia. Okrem hlavnej chlapčenskej úlohy Henryho Thomasa, si v ňom zahrala aj vtedy 7 ročná Drew Barrymore.  Tá neskôr slávu prameniacu z tohto filmu nezvládla a dlhé roky bojovala s rôznymi závislosťami. Príbeh o mimozemšťanovi, ktorý sa na Zemi stratí a spriatelí sa s10ročným Elliotom,  by mal vidieť každý fanúšik filmu a nielen sci-fi žánru. E.T. získal 3 Oscary – za zvukové a vizuálne efekty a za najlepšiu hudbu.

Dirty Dancing – 30 rokov /premiéra: 21.8. 1987/

Mnohí zažili v roku 1987  najlepšie leto svojho života a to vďaka romantickej komédii Dirty Dancing s Patrickom Swayzem a Jennifer Grey v hlavných úlohách. Réžie  sa ujal Emile Ardolino. Dej filmu sa odohráva v roku 1963. Beatles v tom čase ešte neboli v  USA známi a na diskotékach kraľovali latinsko-americké tance. Do letoviska horského hotela prichádza na prázdninový pobyt 17-ročná Frances, prezývaná Baby, so sestrou Lisou a rodičmi. V hoteli sa tancuje úplne iný tanec než na aký je Baby ako dievča zo "slušnej rodiny" zvyknutá - tzv. hriešny tanec. Baby sa zoznámi s tanečným inštruktorom Johnnym a prežije svoju prvú lásku.   V  roku 1987 vznikli aj ďalšie zaujímavé snímky ako Osudová príťažlivosť, Traja muži a nemluvňa,  Pod vplyvom splnu,  Wall Street či  Čarodejnice z Eastwicku.

Sestra v akcii – 25 rokov /premiéra: 29.5. 1992/

V tomto filme režiséra Emile Ardolina zažiarila Whoopi Goldberg ako  temperamentná barová speváčka Deloris, ktorá sa vo voľnom čase venuje svojmu milencovi, ženatému mafiánovi Vincemu. Jedného dňa sa však rozhodne zmeniť svoj život,  udá ho a polícia ju ako korunného svedka ukryje v kláštore. Deloris spočiatku zúri, no napokon si tam nájde svoje miesto a kláštor obráti hore nohami. Pôvodne si mala hlavnú úlohu zahrať Bette Midler, no je otázne, či by sa jej zhostila tak dobre ako Whoopi Goldberg. V roku  1992 vznikli aj ďalšie nezabudnuteľné filmy  ako Osobný strážca, Základný inštinkt,  Zopár dobrých chlapov či Môj bratranec Vinny.

Titanic – 20 rokov /premiéra: 19.12. 1997/

Pamätáte sa na časy, keď sa ešte meno Leonardo DiCaprio  neskloňovalo tak často v médiách? Možno sa vám to zdá nemožné, ale pravdou je, že v roku 1997 bol len začínajúcou hviezdou. Vďaka fenomenálnemu úspechu, ktorý so sebou priniesol Titanic, sa však všetko zmenilo. Film zarobil viac ako 2 miliardy dolárov po celom svete a preslávil aj Kate Winslet, ktorú za úlohu v Titanicu nominovali druhýkrát na Oscara. Nemalý podiel na tom mal režisér James Cameron. V scenári sa držal historických faktov, no ústredný príbeh venoval mladej dvojici, ktorá sa do seba tesne pred potopením lode zamiluje. Film bol preňho aj veľkou skúškou nervov. Investori doň vložili veľa peňazí a  od výsledku závisela najmä povesť samotného režiséra. Nakoniec to však dopadlo nad očakávania a film získal 11 Oscarov. V roku 1997 vznikli aj filmy Tak dobre, ako sa len dá, Piaty element, Good Will Hunting či Muži v čiernom.

Zdielať na

Najčítanejšie