Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Pred 125 rokmi sa narodil Oliver Hardy
Zdielať na

Pred 125 rokmi sa narodil Oliver Hardy

Zdroj: picsofcelebrities.com

Kto by nepoznal komediálne duo Laurel a Hardy? No verili by ste, že Oliver Hardy sa narodil pred 125 rokmi? Mnohí z vás si isto spomínajú na čiernobiele grotesky, v ktorých spolu účinkovali.

Oliver Hardy sa narodil 18. januára 1892 v Harleme, v americkom štáte Georgia. Jeho začiatky vo filmovom priemysle neboli ľahké a spočiatku sa živil ako spevák. V roku 1914 si konečne zohnal prácu ako filmový herec. V roku 1921 sa prvýkrát objavil vo filme spolu s britským hercom Stanom Laurelom a to v snímke A Lucky Dog. Dovtedy mal Oliver za sebou už asi 270 krátkometrážnych nemých filmov, väčšinou grotesiek, z ktorých sa do dnešných dní zachovalo približne sto. Zlomovým sa stal rok 1927, keď s týmito komikmi podpísal spoluprácu producent Hal Roach. V nasledujúcich desaťročiach natočili spoločne 106 krátkometrážnych i celovečerných filmov.

Ďalšiu kariéru Olivera Hardyho ovplyvnila druhá svetová vojna, čo sa premietlo aj do niektorých neskorších filmov. Laurel a Hardy podporovali vojnové úsilie spojencov a v tomto období nakrútili filmy Laurel a Hardy v cudzineckej légii, Laurel a Hardy študujú a Laurel a Hardy na mori.  Nasledujúce filmy už nemali taký úspech.  V roku 1949 si Oliver Hardy  zahral vedľajšiu úlohu vo westerne The Fighting Kentuckian po boku Johna Wayna a v rokoch 1950 až 1951 natočili Hardy s Laurelom svoj posledný celovečerný film. Tam, kde prežil väčšinu svojho života,   Oliver Hardy  aj  zomrel a to 7. augusta 1957 v Hollywoode. 

Najčítanejšie