Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Muž mnohých tvárí oslavuje 55 rokov
Zdielať na
Fenomény

Muž mnohých tvárí oslavuje 55 rokov

Zdroj: profimedia

Reč je o Jimovi Carreym, ktorý sa narodil 17. januára 1962 v Kanade. Poznáme ho najmä z komédií Ace Ventura, Blbý a blbší, Maska, Klamár, Klamár či Bruce, Všemohúci. Zaujal však aj svojim dramatickým talentom vo filmoch ako Truman Show, Majestic, Muž na Mesiaci, či Večný svit nepoškvrnenej mysle.


Bol najmladším zo štyroch detí. Jeho otec bol neúspešný jazzový saxofonista. Malý Jim nevyrastal v blahobyte a istý čas žila jeho rodina aj v karavane. Od detstva pracoval, aby rodine finančne pomohol. Pre zlú finančnú situáciu rodiny dokonca v šestnástich rokoch odišiel zo školy.

Komediálny talent sa uňho prejavoval od detstva. Idolom mu bol slávny americký komik Jerry Lewis a už ako malé dieťa bol extrovert. Ako sedemnásťročný sa rozhodol odísť do Los Angeles.

Rok 1994 je prelomový a najúspešnejší v jeho kariére. Nakrútil tri veľmi úspešné a teraz už aj kultové komédie. Všetko sa to začalo detektívnou komédiou ACE VENTURA v réžii Toma Shadyacka. Carrey si tam zahral hlavnú rolu - svojrázneho zvieracieho detektíva. Film sa stal kasovým trhákom.

Trailer ACE VENTURA: ZVIERACÍ DETEKTÍV

;t=4s

Carrey sa stal žiadanou hviezdou a hneď ďalšiu úlohu dostal vo filme MASKA. Opäť to bol veľký úspech. Použili v ňom prelomové digitálne triky a svoju kariéru v ňom odštartovala Cameron Diaz.

ukážka z filmu MASKA

V roku 1994 mal pripravené ešte jedno eso. Bola ním komédia bratov Farrellyovcov, BLBÝ A BLBŠÍ. V roku 1995 nakrútil pokračovanie svojho hitu ACE VENTURA 2: VOLANIE DIVOČINY. Potom prišiel BATMAN FOREVER. Carrey si tam zahral zloducha Riddlera. Film sa stal dovtedy najúspešnejšou časťou batmanovskej série.

V roku 1996 nakrútil satiru CABLE GUY v réžii Bena Stillera, za ktorú dostal ako prvý herec v dejinách rekordný honorár 20 miliónov amerických dolárov. Snímka však nemala taký úspech, ako sa od nej očakávalo.

V roku 1997 si zopakoval spoluprácu s Tomom Shadyackom a zahral si notorického klamára vo filme KLAMÁR, KLAMÁR. Práve tento film je údajne jeho najobľúbenejší.

Potom prišla zmena. Jim Carrey si uvedomil, že musí začať hrať aj v žánrovo iných filmoch. Objavil sa preto v experimentálnej satire TRUMAN SHOW. Film je o mužovi, ktorého celý život snímajú kamery a on o tom nevie.

TRAILER TRUMAN SHOW

Jim Carrey získal Zlatý Glóbus za najlepšieho herca v komédii/muzikáli a otvorili sa pre neho dvere k jeho životnej úlohe Andyho Kaufmana vo filme MUŽ NA MESIACI. Nestal sa síce kasovým trhákom, no kritika ho vychválila. Za rolu Kaufmana dostal ďalší Zlatý Glóbus.

Rok 2000 ukončil úspešnou klasickou vianočnou rozprávkou GRINCH. Film sa stal komerčne najúspešnejším filmom Carreyho kariéry. V roku 2003 zaútočil na plátna kín bláznivou komédiou BRUCE, VŠEMOCHÚCI, v štýle starých dobrých „carreyoviek“. Za najodvážnejšie dielo jeho kariéry sa dá považovať film VEČNÝ SVIT NEPOŠKVRNENEJ MYSLE. Ten sa stretol s úžasnými kritikami po celom svete.

TRAILER VEČNÝ SVIT NEPOŠKVRNENEJ MYSLE

Carrey je dvojnásobný držiteľ Zlatého Glóbusu (MUŽ NA MESIACI, TRUMAN SHOW), štyrikrát bol na túto cenu nominovaný (GRINCH, VEČNÝ SVIT NEPOŠKVRNENEJ MYSLE, MASKA, KLAMÁR, KLAMÁR). Patrí medzi najlepších komikov a je jedným z najslávnejších kanadských hercov.

Zdielať na

Najčítanejšie