Polojasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Neverili by ste, ale aj tieto filmové príbehy sú zo skutočného života
Zdielať na
Fenomény

Neverili by ste, ale aj tieto filmové príbehy sú zo skutočného života

Z množstva hraných filmov, ktoré slovenským kinám hollywoodska distribúcia každoročne ponúka, je hneď niekoľko snímok z kategórie biografických. Nájdu sa však medzi nimi aj také, ktorým by ste ich inšpiráciu z reálneho života pravdepodobne neverili. Napriek tomu sa aj v týchto šiestich absurdných filmových príbehoch skrýva realita.

Mike a Dave zháňajú babu (Mike and Dave need wedding dates)

Katastrofická komédia, v ktorej hviezdia Zac Efron a Adam Devine, rozpráva príbeh o dvoch bratoch, ktorí boli vždy skalopevne presvedčení, že vedia zabezpečiť na rodinných oslavách vždy tú najlepšiu zábavu. Ich členovia rodiny to však nevidia až tak ružovo, bratia totiž prebiehajúcu zábavu takmer vždy ukončia poriadnou katastrofou. Efron a Devine sú preto donútení priniesť si na blížiacu sa sestrinu svadbu aj nežnejšiu spoločnosť. Pri hľadaní milej dievčenskej dvojice narazia na Annu Kendrick a Aubrey Plaza, ktoré im prekvapivo vytrú zrak. Z dievčat sa totiž vykľujú omnoho divokejšie stvorenia, ako by si bratia vôbec dokázali predstaviť.

Zac Efron sa v jednom z rozhovorov vyjadril, že bratia Stanglovci, ktorými sa film inšpiroval, im reálne potvrdili, že približne 80 percent z udalostí vo filme je čistá pravda.

Psycho

Znie to mierne desivo, no aj tento obľúbený film z roku 1960 bol založený na skutočnom príbehu o sériovom vrahovi menom Ed Gein. Snímka pod režisérskou taktovkou Alfreda Hitchcocka viedla až k niekoľkým nomináciám na Oscara a pre Hitchcocka bola najziskovejším filmom jeho kariéry. Rozpráva v ňom príbeh o Normanovi Batesovi, duševne chorom vrahovi, ktorý v detstve čelil citovému týraniu. Okrem priamej inšpirácie Geinovým osobným životným príbehom sa Hitchcock detailnejšie zameral aj na konkrétne metódy jeho vraždenia, ktoré vo filme následne vyobrazil.

50-krát a stále po prvý raz (50 first dates)

Táto romantická komédia sa dá minimálne považovať za absurdnú. Adam Sandler ako sympatický veterinár, sa zamiluje do Drew Barrymore, ženy, ktorá vo filme trpí zvláštnou poruchou pamäte – každé ráno po prebudení je jej pamäť úplne vymazaná. Adam Sandler tak musí bojovať o srdce svojej milovanej opakovane každý deň až do konca života.

Napriek tomu, že sa zdá byť tento druh krátkodobej pamäte čistým scenáristickým výmyslom, vyšlo najavo, že film je založený na skutočnom príbehu istej Michelle Philpots. Tá trpela dvomi zraneniami hlavy v rokoch 1985 a 1990, čo spôsobilo, že sa jej pamäť počas spánku zakaždým vymazala. Manžel jej preto musel každé ráno opätovne pripomínať platnosť ich manželského zväzku.

Rocky

Táto filmová klasika z roku 1976 pojednáva o vydedenom a nechcenom boxerovi, ktorý sa stal legendou. Vďaka roli bezvýznamého boxera z Philadelphie Stallone dosiahol vysokú popularitu i uznanie od kritikov. Film je z veľkej časti založený na skutočnom príbehu neznámeho boxera z New Jersey menom Chuck Wepner. Skutočný hrdina Wepner však nepracoval ako mäsiar, ale ako pracovník bezpečnostnej služby a taktiež nikdy v živote nekorčuľoval na ľade. Ostatné udalosti vo filme takmer presne sedia aj s reálnym životom Wepnera. Wepner vďaka tomu od tvorcov filmu dodatočne dokonca vysúdil v súdnom spore nemalú finančnú čiastku.

Čeľuste (Jaws) 

Tento klasický hororový thriller o útokoch žraloka, či veríte, či nie, je založený na skutočnosti. Tvorivá autorská sloboda umožnila Spielbergovi pridať do príbehu omnoho viac drámy a zveličenia, ktoré filmu navodili tú správnu atmosféru strachu. Film je však založený na skutočnom útoku žraloka na pobreží Jersey v roku 1916. Po tom, čo boli štyria ľudia na pobreží záhadne zabití, sa spustil masívny hon na žraloka, ľudožrútskeho monštra, aby sa zabránilo totálnemu rozpadu turistického priemyslu.

To hell and back

Tento vojnový príbeh z roku 1955 sa na prvý pohľad môže zdať ako z kategórie filmov “Kapitán Amerika“, ale v skutočnosti je príbeh inšpirovaný skutočným vojenským hrdinom Audie Murphym. Murphy, chlapec nízkej, trochu subtílnej postavy, sa opakovane hlásil do vojenskej služby, až pokiaľ ho do armády neprijali. Bol to obdivuhodný vojak, ktorý v neustálom zápale bojov neváhal prekonávať samého seba a strach zo smrti. Takmer všetky udalosti vo filme sú pravdivé, dokonca i scéna, v ktorej sám zdržiava celú nemeckú pechotu tým, že sa vyšplhá na horiaci tank a strieľa po nej guľometom. Murphy získava i medailu za statočnosť. Vo filme hrá Audie Murphy sám seba a rozbieha ním svoju hereckú kariéru.

Zdielať na

Najčítanejšie