Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Halloween - jeden z najdesivejších hororov vôbec sa vracia! Ukážeme vám, na čo sa máte pripraviť!
Zdielať na

Halloween - jeden z najdesivejších hororov vôbec sa vracia! Ukážeme vám, na čo sa máte pripraviť!

Zdroj: comicbook.com

Halloween oslavuje 40. výročie. Do kín sa práve v októbri dostane jeho najnovšie pokračovanie s herečkou z pôvodného filmu - Jamie Lee Curtis.

K dispozícii je už aj oficiálny trailer k očakávanej novinke! 

TRAILER: 

Ktoré snímky musíte vidieť, kým sa naň vyberiete?

Od roku 1978 sa z námetu pôvodnej snímky čerpalo niekoľkokrát. Na základe filmu Halloween vzniklo celkovo desať snímok. Réžiu, hudbu aj scenár mal pri tejto pôvodnej snímke na starosti John Carpenter, ktorý sa týmto filmom preslávil. Aj keď je plný hororových klišé, v dobe, kedy vyšiel naháňal strach naozaj každému. Prinášame vám podrobný prehľad jednotlivých filmov a príbehov, ktoré na seba nadväzujú.

Halloween: Predvečer Sviatku Všetkých svätých (1978)

Hlavným záporným hrdinom je Michael Myers, ktorému už od začiatku chýba motív pre jeho ohavné činy, čím sa stáva ešte viac nebezpečným a strašidelným. Hneď na začiatku filmu sa dozvedáme, že už 6-ročný Michael zabil svoju staršiu sestru práve počas halloweenskej noci v roku 1963. O 15 rokov neskôr utečie z ústavu a vracia sa do svojho rodného mesta. Počas cesty bezhlavo zabíja a ukradne bielu masku, ktorá ho bude charakterizovať. Na konci filmu je vrah postrelený, no záver ostáva otvorený.

Halloween II (1981)

Udalosti v tomto filme pokračujú presne tam, kde skončil prvý film. Michaelova mladšia sestra je ešte stále nažive, rovnako ako vrah z prvej časti a jeho zločiny už nie sú úplne bez motívu. Chce totiž zabiť všetkých členov svojej rodiny. Na konci filmu však Michael končí v plameňoch a divák ho vidí zomierať.

movieweb.com

Halloween III (1982)

Po Michaelovej smrti sa tvorcovia rozhodli ukázať viacero dychberúcich príbehov, ktoré sa odohrávajú počas Halloweenu. Tretia časť sa zameriava na prekliatu detstkú masku. Nanešťastie sa im tento krok veľmi neoplatil a tak sa stal Halloween III najslabšou časťou zo všetkých desiatich, najmä pre to, že tu nebola žiadna spojitosť medzi zabijakom z prvých dvoch častí a prekliatou maskou.

Halloween 4: Návrat Michaela Myersa (1988)

Tvorcovia pochopili, že to, čo ťahá ľudí do kina je výborný záporák, a tak sa rozhodli oživiť zopár postáv z pôvodných dvoch filmov. V štvrtej časti sa objaví Michaelova neter a ako môžete čakať, pôjde jej o život. Po tom, čo polícia zastrelí Michaela, vo sa filme stane nepredvídateľná vec. Jeho neter, Jamie, si nasadí masku klauna a pokúsi sa zabiť svoju náhradnú matku, nakoľko jej biologická mama zahynula pri autonehode. Zdá sa, že Jamie zdedila Michaelovu vraždiacu povahu.

plejmo.com

Halloween 5 (1989)

Nie jeden by sa v tomto príbehu stratil, ale to tvorcov nezastavilo od toho, aby ho ešte viac skomplikovali. Len rok od poslednej časti sa do kín dostal ďalší film. Ukázalo sa, že Michael je naozaj odolný a dostal sa z ďalšej kómy tesne pred Halloweenom, aby vyhľadal svoju neter. Tá je v nemocnici a lieči sa z traumy. Telepaticky sa dokáže spojiť so svojim strýkom, ktorého v slabej chvíľke donúti dať si dole masku, no dotyk s jeho tvárou mu znova naštartuje vražedné inštinkty. Michaela však dostane do rúk polícia a zdá sa, že nadobro skončil. Snímka sa však končí otvorene, keď sa neznáma osoba vláme do policajnej stanice a prepustí Michaela na slobodu.

halloweenmovie.wikia.com

​Halloween 6: Prekliatie Michaela Myersa (1995)

Ukáže sa, že Michaelov záchranca je šéfom sanatória, v ktorom kedysi žil a momentálne je členom zvláštneho kultu vyznávajúceho diabla. Tento kult taktiež uniesol aj Michaelovu neter Jamie a majú plán, čo urobia s jej novonarodeným dieťaťom. Do hry sa však pridáva Tommy, chlapec, ktorého kedysi opatrovala Michaelova sestra a ten odhalí pravdu o vraždách. Michael je nositeľom kliatby, ktorá ho nútí obetovať svojich blízkych práve na Halloween. Pokiaľ nesplní túto úlohu stáva sa nesmrteľným a to vysvetľuje jeho predchádzajúce návraty. Ukáže sa tiež, že Steven, dieťa Michaelovej netere Jamie, je jeho klonom, ktorý vytvoril ohavný kult.

Halloween: H20 (1998)

Na oslavu 20 výročia od prvého filmu, priviedli tvorcovia znova na plátno herečku Jamie Lee Curtis, ktorá hrala Michaelovu mladšiu sestru, čo však naruší všetko, čo sa odohrávalo v posledných troch filmoch. Kliatba z predchádzajúceho filmu sa už vôbec nespomína a Laurie, Michaelova sestra, v skutočnosti nezomrela pri autonehode, iba to predstierala. Teraz žije pod vymysleným menom spolu so svojím synom v Kalifornii, no Michael ju aj tak vystopuje. Tento film bol napriek veľkým medzerám v scenári najviac úspešným, čo sa týka nielen kritiky ale aj zárobku.

geeksandgamers.com

​Halloween: Vzkriesenie (2002)

Nanešťastie sa tento úspech nezopakoval pri pokračovaní z roku 2002. Tvorcovia urobili niekoľko naozaj zvláštnych rozhodnutí, ako napríklad, že Michaela z predchádzajúcej snímky označili za falošného. Bol to niekto, kto sa za neho len vydával. Laurie sa rozhodla zavrieť samu seba do sanatória a dúfa, že sa ju tam Michael konečne pokúsi zabiť. Namiesto toho sa Michael presúva naspäť do svojho rodného mesta, kde znova zabíja.

Halloween (2007)

Rob Zombie, režisér filmu prišiel s myšlienkou pozrieť sa hlbšie do Michaelovho motívu zabíjať. V tejto snímke sa znova nespomína tajomná kliatba a tak predpokladáme, že to bola chyba, ktorú by tvorcovia neradi zopakovali. Dozvieme sa, že Michael je z rozvrátenej rodiny, kde je jedinou, kto ho dokáže aspoň ako-tak pochopiť, jeho mladšia sestra Angel, ktorá sa neskôr premenovala na Laurie. Tento film tiež patril medzi tie menej vydarené z celej série.

geeksandgamers.com

Halloween II (2009)

V tejto snímke sa znova rieši vzťah Laurie a Michaela, čo sa znova ukázalo ako krok vedľa. Divákov jednoducho nezaujíma psychologický pohľad na túto postavu. Tejto ságe dali teda istý čas pokoj a my tu máme po deviatich rokoch pokračovanie, ktoré ukáže, či ešte stojí za záchranu alebo to tvorcovia môžu úplne zabaliť.

Novinka Halloween bude mať premiéru 18.10.2018.

Najčítanejšie