Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
TOP 12 najlepších filmových adaptácií kníh Stephena Kinga: Videli ste ich všetky?
Zdielať na

TOP 12 najlepších filmových adaptácií kníh Stephena Kinga: Videli ste ich všetky?

Tu je prehľad najlepších filmových a televíznych verzií autorových diel.

12. Mŕtva zóna

Mladý muž Johnny Smith upadol po nehode na päť rokov do kómy. Keď sa po dlhej dobe preberie späť k životu, zisťuje, že má náhle dar predvídať udalosti. Vo svojej mysli môže prechádzať priestorom i časom a vidí to, čo iní nie. Trápia ho však vízie desivej budúcnosti, ktorým môže zabrániť jedine on. S nasadením vlastného života sa preto vrhá do osudovej akcie! V hlavnej úlohe sa tu predstavil vynikajúci Christopher Walken.

11. Muž na úteku

Kto prežije, je víťaz. Arnold Schwarzenegger sa márne snaží utiecť z väzenia, dokázať svoju nevinu a navyše získať slobodu. Najskôr však musí v čudnej krutej televíznej show poraziť neľútostného gladiátora...

10. Dolores Claiborneová

Dolores Claibornová pracuje ako slúžka na ostrove Maine. Jedného dňa, jej pani, Vera Donovanová spadne zo schodov a ťažko sa zraní. Keď do domu prichádza poštár, nachádza Dolores, ako drží kuchynský valček a chce udrieť ležiacu Veru. Zastaví ju a privolaná polícia konštatuje ženinu smrť. Ambiciózna novinárka Selena St. Georgesová dostane správu, že je jej matka podozrivá z vraždy... V hlavnej úlohe je oscarová herečka Kathy Bates.

9. Cyntoryn zvieratiek

Doktor Louis Creed, ktorého hrá Jason Clarke, sa s manželkou a dvoma deťmi presťahoval z veľkomesta na vidiek, do veľkého domu na kraji lesa. V ňom sa ukrýva cintorín domácich maznáčikov, na ktorom miestne deti odnepamäti pochovávajú svoje zvieratá, či už uhynuli prirodzene, alebo sa stali obeťou rušnej cestnej premávky. Kým lekár Louis sa k smrti stavia pragmaticky ako k definitívnemu koncu, jeho žena Rachel, ktorú stvárnila Amy Seimetz, má po hrôzostrašných zážitkoch z detstva s témou smrti obrovské problémy a hlavne chce pred "vedomím konečnosti" chrániť svoje deti. Keď sused, Jud Crandall, nájde ležať pri ceste mŕtveho kocúra ich dcéry Ellie, rodičia zrazu nevedia, čo dcére povedať. Je to práve Jud, kto Louisovi prezradí, že keď kocúra čo najskôr pochovajú na zvieracom cintoríne, nebudú jej musieť hovoriť vôbec nič. Kocúr sa vráti. Ale trochu iný. Divokejšie a hlavne nebezpečnejšie.

8. Hmla

Režisér a scenárista Frank Darabont, známy predovšetkým filmovým spracovaním románov Stephena Kinga Vykúpenie z väznice Shawshank a Zelená míľa, divákom teraz predstaví ďalšie spracovanie poviedky Majstra hororov. Výtvarník David Drayton (Thomas Jane) sa spoločne so svojím synom Billym (Nathan Gamble) a nepríjemným susedom Nortonom (Andre Braugher) ráno po neobyčajne silnej búrke vydávajú do neďalekého mestečka nakúpiť zásoby. Krátko po ich príchode obklopí supermarket hustá a tajuplná hmla, ktorá, ako sa zdá, v sebe ukrýva čosi vražedného a desivého ... Ešte väčšie zlo sa však ukrýva v dušiach obyčajných ľudí, ktorí sú postavení tvárou v tvár zúfalej situácii. Hrôza sa pozvoľna, ale isto prediera na povrch...

7. Pri mne stoj!

V lesnej chate na okraji mestečka uprostred oregonských lesov, dvanásťročný Gordie La Chance spriada plány na neobvyklý výlet, ktorý by mal navždy zmeniť jeho život. Jeho najlepší kamarát Vern totiž počul, ako jeho starší brat hovorí s priateľom o nájdení mŕtvoly hlboko v lesoch a Gordie spolu s bojazlivým Vernom, tvrďákom Chrisom a odvážnym Teddym, zorganizujú výpravu za dobrodružstvom, ktorá sa zmení v odyseu, pri ktorej chlapci spoznajú predovšetkým samých seba. Cesta začína nevinne, ale sen o tom, že sa stanú hrdinami mesta, všetkých štyroch podrobí skúške, akú si nedokázali ani predstaviť.

6. Misery nechce zomrieť

Po autonehode zachráni zranenému spisovateľovi život jeho veľká obdivovateľka. Z nadšenej čitateľky a ošetrovateľky sa však zakrátko stáva brutálny tyran a väzniteľ... Opäť sa tu predstaví herečka Kathy Bates.

5. Vykúpenie z väznice Shawshank

Strach robí z ľudí väzňa. Nádej im dáva krídla. Strhujúci príbeh o priateľstve, nádeji a múdrosti s veľmi výraznými hereckými i charakterovými osobnosťami. Andy Dufresne, ktorého hrá Tim Robbins, prichádza do väzenia v Shawshank ako nový väzeň podozrivý z vraždy. Spriatelí sa s doživotne odsúdeným Redom, ktorého stvárnil Morgan Freeman, a spoločne sa snažia prežiť v neľudskom prostredí väzenského systému. Odmietajú upadnúť do rezignácie a dodávajú nádej sebe aj spoluväzňom. Film získal mnoho ocenení a vďaka svojmu hlboko humánnemu posolstvu, skvelým hereckým výkonom a pôsobivému spracovanie bol 7 x nominovaný na Oscara - za najlepší film, herca v hlavnej úlohe (Morgan Freeman), najlepší scenár, kameru, hudbu, strih a zvuk.

4. Osvietenie

Psychologicky ladený hororový seriál Castle Rock, situovaný vo fikčnom svete Stephena Kinga, je originálnym príbehom kombinujúcim mýtické prvky a veľmi intímny spôsob rozprávania, aký poznáme z Kingových najobľúbenejších diel. Na niekoľkých málo štvorcových kilometroch mainských lesov sa postupne odohráva epická sága utkaná zo svetla a temnoty.

Spisovateľ Jack Torrance hľadá pokojné miesto pre písanie svojho nového románu, a tak prijíma ponuku robiť správcu odľahlého horského hotela. Pri úvodnom pohovore sa dozvedá okrem iného hroznú historku o svojom predchodcovi, ktorý zošalel zo samoty a odlúčenia a zavraždil svoju ženu a dve dcéry... po príchode Jack ubytuje svoju rodinu a začína písať knihu. Čoskoro však zisťuje, že samota uprostred hôr je tiesnivá a že aj on začína prichádzať o rozum... Režisérom filmu je legendárny Stanley Kubrick a v hlavnej úlohe skvelý Jack Nicholson.

3. Carrie

Americký, dnes bezpochyby kultový hororový film, ktorý podľa románu známeho spisovateľa Stephena Kinga nakrútil režisér Brian De Palma. Jeho hrdinka Carrie Whiteová je terorizovaná pološialená matkou, náboženskou fanatičkou. Pre nesmelosť a svoje komplexy sa navyše stáva predmetom výsmechu spolužiakov i niektorých učiteľov. Jedného dňa v sebe Carrie objaví nadprirodzené telekinetické schopnosti. Jej pohľad môže získať ničivú silu, bez ohľadu na možnosť ju vôľou zastaviť. Neustále ponižovanie a pohŕdanie, ktorými je obklopená, rovnako ako tlak spôsobený osamelosťou, vedú k tragédii, ktorá vyvrcholí, keď je dievča úplne nečakane pozvané najkrajším chlapcom triedy na veľký školský ples...

2. Mr. Mercedes

Brendan Gleeson v úlohe postaršieho detektíva Billa Hodgesa dostane list, v ktorom sa ktosi priznáva ku strašnému činu. Osem nezamestnaných zomrelo, keď čakali pred pracovnou agentúrou a úmyselne do nich narazil ukradnutý mercedes. Tým list nekončí. Anonym policajta vo výslužbe upozorňuje, že bude vo vraždení pokračovať. A rozhodne sa nehodlá uspokojiť len s ôsmimi obeťami.

1. Castle Rock

Psychologicky ladený hororový seriál Castle Rock, situovaný vo fikčnom svete Stephena Kinga, je originálnym príbehom kombinujúcim mýtické prvky a veľmi intímny spôsob rozprávania, aký poznáme z Kingových najobľúbenejších diel. Na niekoľkých málo štvorcových kilometroch mainských lesov sa postupne odohráva epická sága utkaná zo svetla a temnoty.

Najčítanejšie