Skoro jasno
16°
Bratislava
Do kín mieri Šťastný človek: Film o láske, rodine a premene
Zdielať na

Do kín mieri Šťastný človek: Film o láske, rodine a premene

Zdroj: Be Well Media

Neobyčajný príbeh česko-slovenskej rodiny, v ktorej jeden z rodičov prechádza tranzíciou, predstavili tvorcovia počas nedávnej súkromnej projekcie v Apollo Hoteli vybraným hosťom a priateľom. Medzi pozvanými nechýbali transrodoví ľudia, aktivisti i umelci.

Dej filmu režisérky Sone G. Lutherovej, Šťastný človek, sa začína spomínaním grafického dizajnéra a spisovateľa Marvina na nedávnu minulosť, keď pôsobil ako bežná žena a spolu s manželom, psychiatrom Ivanom a dvomi deťmi, žili vo švédskom Göteborgu. Ich život mal byť takmer predvídateľný, kým Marvin nezačal písať kvír romány, ktoré mu pomohli k odhaleniu samého seba. Čoraz intenzívnejšie cítil potrebu byť tým, kým naozaj je – mužom. Skľučujúci pocit, že je v nesprávnom obale, bol pre neho taký intenzívny a bolestivý, že to nemohol viac vydržať a v snahe žiť pravdivo a autenticky riskol stratu cenného. 

Šťastný človek

Šťastný človek

Michal Stašák

Tranzícia jedného z rodičov zmení celú rodinu. Snímka producentov Maroša Hečka a Petra Veverku pozoruje nielen začiatok a priebeh Marvinovej vytúženej zmeny – jeho vzhľadu, postojov a vzťahov, ale aj interakcie medzi ním a jeho manželom. Ivan sa dostal do novej pozície a táto zmena sa priamo týka aj jeho. „Pre mňa je ten film silný najmä čistotou lásky. Na Slovensku o transrodových ľuďoch mnohí rozprávajú veľmi nepekne a vidno, že majú stereotypné predstavy. Šťastný človek je úžasný v tom, že vidíme lásku v tej najkrajšej podobe,“ povedal Roman Samotný z iniciatívy Ide nám o život. 

Šťastný človek

Šťastný človek

Michal Stašák

Hoci je manželstvo Marvina a Ivana počas Marvinovej tranzície vystavené skúške, podľa majiteľa Teplárne je zrejmé, ako vzťah dvojice aj naďalej rastie. „Bolo pre mňa veľmi silné sledovať ich vzájomnú oddanosť a vzájomný rešpekt. Myslím, že to je najsilnejší odkaz: človek môže byť naozaj sám sebou vo vzťahoch, a tie vzťahy to môže dokonca aj posunúť,“ dodal Roman Samotný. Snímka, ktorá mala premiéru na medzinárodnom festivale Hot Docs v Kanade, tak odhaľuje aj podstatu vzťahov, manželstva a partnerstva, a to nielen v súvislosti s rodičovstvom a rodovou identitou.

Šťastný človek

Šťastný človek

Michal Stašák

Slovenská premiéra filmu Šťastný človek sa uskutoční 13. septembra počas Medzinárodného filmového festivalu CINEMATIK v Piešťanoch.

Šťastný človek

Šťastný človek

Michal Stašák

Najčítanejšie