Jasno
Bratislava
Lukáš
18.10.2024
Toto je TOP 10 najlepších hororov na svete, po ktorých nebudete môcť pokojne spávať!
Zdielať na

Toto je TOP 10 najlepších hororov na svete, po ktorých nebudete môcť pokojne spávať!

Zdroj: IMDb

Jeseň je ideálna na večerné sledovanie hororových snímok. Zvládnete si pozrieť tie najstrašidelnejšie?

10. Carrie (1976)

Príbeh o utiahnutom dievčati s telekinetickými schopnosťami, ktorého život je plný utrpenia, až kým sa na školskom plese všetko nezmení. Sissy Spacek ako Carrie, divákov vedie cez emocionálne napätie, ktoré vyvrcholí ikonickou scénou pomsty. Kombinácia hororu a ľudskej tragédie je podmanivá a finálna scéna ostáva jednou z najdesivejších v histórii filmu.

Variety

9. Salò alebo 120 dní sodomy (1975)

Kontroverzný film Piera Paola Pasoliniho. Táto snímka skúma moc, sadizmus a brutalitu počas fašistického režimu. Jeho surovosť odráža temné stránky ľudskej povahy a spoločnosti a jednoznačne nie je pre slabšie povahy. Ide o drsný protest proti neľudskosti, ktorý si vyžaduje silný žalúdok.

Variety

8. ​Frankenstein (1931)

Klasický príbeh o šialenom vedcovi a jeho strašnom experimente. Frankensteinovo monštrum, stvárnené Borisom Karloffom, sa stalo ikonou hororu. Tento film, napriek svojmu veku, stále vzbudzuje strach a zároveň súcit s tragickým osudom umelo stvoreného života, ktorý hľadá svoju ľudskosť.

Variety

​7. Konkurz (1999)

Tento japonský hororový triler je príkladom brutálnej pomsty ženy na mužoch. Film sa začína ako nevinný príbeh o mužovi hľadajúcom lásku, no rýchlo sa mení na hrôzostrašné psychologické mučenie. Snímka Konkurz je fascinujúcou štúdiou moci, bolesti a pomsty, ktorá vás nechá bez slov.

Variety

​6. Noc živých mŕtvych (1968)

George A. Romero týmto čiernobielym filmom definoval zombie žáner. Skupina preživších sa ukryje na farme, kde čelí smrteľnému nebezpečenstvu. Napätie filmu nie je len o boji proti nemŕtvym, ale aj o vnútorných konfliktoch a strachu, ktorý preniká do každej scény.

Variety

​5. Rosemaryino dieťa (1968)

Roman Polanski vytvára strašidelný obraz o žene, ktorá verí, že jej dieťa je Satanov potomok. Tento psychologický horor ponúka hlboké napätie a paranoju, pričom Mia Farrow podáva nezabudnuteľný výkon ako Rosemary, ktorá čelí temným silám. Film skúma strach z materstva a spoločenských očakávaní.

Variety

​4. Čeluste (1975)

Steven Spielberg donútil ľudí báť sa mora a oceánu. Ide o thriller o obrovskom žralokovi terorizujúcom malé pobrežné mestečko. Čeluste sú viac než len príbeh o monštre – je to film o strachu z neviditeľného a neznámeho.

Variety

​3. Psycho (1960)

Režisér Alfred Hitchcock vytvoril horor, ktorý zmenil spôsob, akým sa tento žáner natáča. S pamätnou scénou v sprche a nezabudnuteľným Normanom Batesom je Psycho filmom o temných tajomstvách a šialenstve, ktoré sa skrývajú pod povrchom zdanlivej normálnosti. Jeho vplyv na hororový žáner je neprekonateľný.

Variety

​2. Exorcista (1973)

Ikonická snímka o posadnutom dievčati vystrašila generácie divákov svojím realistickým zobrazením boja s démonmi. Od hlavy otočenej o 360 stupňov až po ikonické exorcistické scény, Exorcista prináša strach, ktorý vás udrží na okraji sedadla, z ktorého možno budete chcieť ujsť. 

Variety

​1. Texaský masaker motorovou pílou (1974)

Leatherface, s maskou z ľudskej kože a motorovou pílou v ruke, je jedným z najdesivejších filmových záporákov. Tento film definoval pojem šokujúceho hororu a zostáva strašidelnou klasikou, ktorá vás možno bude prenasledovať aj v nočných morách. 

Variety

​Ak máte chuť na niečo z novších hororových filmov, už 17. októbra prichádza do našich kín snímka Úsmev 2, ktorú si ako správni fanúšikovia hororového žánru určite nenechajte ujsť. 

Najčítanejšie