Oblačno
16°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Stylistka filmu Šťastný nový rok oblieka aj prezidentku! V čom spočíva jej práca na filme?
Zdielať na

Stylistka filmu Šťastný nový rok oblieka aj prezidentku! V čom spočíva jej práca na filme?

Zdroj: ContinentalFilm

O práci módnej a filmovej stylistky a o tom, ako to vyzeralo v zákulisí príprav komédie Šťastný nový rok, porozprávala Sandra Žigová.

Sandra Žigová je osobnou stylistkou prezidentky Zuzany Čaputovej či speváčky Lucii Bílej a svojej práci sa venuje už 25 rokov. Pracovala pre časopisy ELLE a EVA a spolupracovala aj na katalógoch pre Kenvelo, Elite Model Look, na projekte Československo má talent a v neposlednom rade je potrebné spomenúť novú romantickú komédiu Šťastný nový rok, ktorá prichádza do kín 5. decembra. 

INOUT studio

"Ku každej práci pristupujem profesionálne, s veľkým nasadením a svojím srdcom. Práca pri filme je veľmi náročná časovo a tiež sa musím veľmi koncentrovať, vcítiť sa do jednotlivých postáv, odhadnúť ich charakter a naznačiť ho v kostýme, odosobniť sa od svojho vlastného vkusu a vcítiť sa maximálne do scenára. Inšpiráciou je pre mňa každodenný život - senzitívne vnímam, nasávam, ukladám si nevšedné zážitky do seba a používam ich neskôr pri práci," povedala Sandra. 

ContinentalFilm

K filmu Šťastný nový rok sa dostala vďaka osloveniu od producentky a scenáristky Adriany Kronerovej, s ktorou už v minulosti pracovala. "Keďže kostýmy závisia od lokácie a tie sme striedali často, striedate často aj kostýmy. Veľakrát sa k roztočenému kostýmu ešte vraciate na inej lokácii, je preto nutné mať detailne vypracovaný kostýmový scenár. Vstávalo sa veľmi skoro ráno a často sme točili aj v noci. Je to ťažká práca, ale aj veľmi krásna, lebo som svedkom a súčasťou vzniku niečoho kreatívneho," doplnila. 

INOUT studio

Neuveriteľné náročné musí byť aj zladiť osobnosti jednotlivých postáv s ich šatníkom. Ako sa s tým vysporiadala Sandra Žigová? "Napríklad Táňa Pauhofová je učiteľka tanca, má umeleckého ducha, má štylizovaný šatník, romantický a avantgardný. Antónia Lišková je zase mama, praktická, má rada jednoduché veci, škandinávsky štýl, chladné farby. Zuzana Norisová má cukríkový šatník, veci nápadné, ligotavé, dobre sa cíti v zlatej a čiernej. Gabriela Marcinková je väčšinu roka v horskom hoteli, prispôsobuje sa trošku prostrediu s náznakom uniformity, napríklad v zemitých farbách, ale stále je u nej dôležitá ženská silueta. Emília Vašáryová je dáma, oblieka sa do elegantných farieb ako červená, tmavomodrá, šatník je klasický, podporujúci jej krásu a pôvab," prezradila o jednotlivých ženských postavách.

Najčítanejšie