Zatiahnuté
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Disney má veľký problém: Mulan vo svete vyvolala kontroverziu!
Zdielať na

Disney má veľký problém: Mulan vo svete vyvolala kontroverziu!

Zdroj: macrumors.com

Disney si vyrobil problém, ktorý bude vysvetľovať len ťažko.

Nový film od Disneyho - Mulan mal byť globálnou senzáciou. To sa mu aj podarilo, zaujal však niečim iným než spracovaním. Mnoho ľudí si v titulkoch filmu všimlo zásadný problém, ktorý súvisí s obmedzovaním ľudskej slobody. 

Disney v titulkoch totiž ďakuje vládnym orgánom v provincii Sin-ťiang v Číne, kde sa nachádzajú dva milióny uighurských moslimov, ktorí sú väznení v koncetračných táboroch čínskou vládou. Ukázalo sa, že film Mulan sa v tejto provincii nakrúcal pred dvoma rokmi. Bolo to potom, čo už svet o týchto "prevýchovných" táboroch pomocou doktríny komunistickej strany vedel.

Je viac než možné, že Disney nenájde ospravedlnenie, prečo na tomto mieste film nakrúcali. Tábory sa nachádzali len pár kilometrov od pľacu. Navyše, herečka v hlavnej úlohe, Liu Yifei, minulý rok podporila právnu silu Hong Kongu proti protestujúcim za demokraciu v krajine. To viedlo k tomu, že mnoho ľudí sa jednoducho rozhodlo snímku Mulan bojkotovať. Už niekoľko rokov Čína systematicky potláča uighurskú moslimskú menšinu v Sin-ťiangu. Podľa svedkov z táborov sú väzni týraní, sexuálne zneužívaní, nútení k sterilizácii a oddelení od svojich rodín. Čínska vláda už zakázala akékoľvek vyjadrovanie islamistickej viery. 

variety.com

Aby toho nebolo málo, v titulkoch má špeciálne poďakovanie polícia v Turpane, čo je mesto v Sin-ťiangu s veľkou populáciou Uighurov. Táto kancélaria prevádzkuje niektoré zo spomínaných táborov a spolu s niektorými americkými firmami sú v trestnom konaní a majú zakázané privážať alebo vyrábať produkty. Nie je však jasné, ako táto policajná kancelária a Disney spolupracovali. Disney sa k situácii zatiaľ nevyjadrilo.

Záporáci vo filme Mulan sú údajne vykreslení ako moslimovia, pre portál Vox to potvrdzuje aj Darren Byrel, antropológ na univerzite v Colorade. Napríklad, postavy, ktoré sú tmavšej pleti majú vo filme turban a sú oblečení podobne ako členovia ISIS v ich videách. Film podľa Byrela jednoznačne šíri islamofóbiu. 

Tábory vo svojej kampani spomína aj kandidát na prezidenta USA - Joe Biden, ktorý túto situáciu v Číne nazýva genocídou. Práve spoločnosti, akou je Disney by mohli na túto situáciu upozorniť. Napriek tomu, až 82 zahraničných spoločností má s provinciou Sin-ťiang podnikateľské spojenie a sú medzi nimi Amazon, Apple, Dell, Nike, Nintendo, Victoria’s Secret aj Zara. Filmové spoločnosti by sa nakrúcaniu filmov v tejto oblasti jednoznačne mali vyhnúť. 

Najčítanejšie