Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Animáky odhaľujú problémy, s ktorými sa deti môžu stretnúť v dospelosti: Postrehli ste to?
Zdielať na

Animáky odhaľujú problémy, s ktorými sa deti môžu stretnúť v dospelosti: Postrehli ste to?

Ak si myslíte, že animáky sú len pre deti, veľmi sa mýlite. Svoje si v tom nájdu aj dospelí, no a deti niektoré animáky pripravujú do života viac, než sa môže zdať.

Zvonár u Matky Božej 

Tento film rozpráva jeden z najtemnejších príbehov, aké od Disneyho vznikli. Zaoberá sa mnohými sociálnymi problémami vrátane viery, genocídy či dokonca aj sexuálneho harašmentu. Mladá cigánka Esmeralda je prezentovaná ako sexuálny objekt, po ktorom túžia všetci mužskí protagonisti, najviac však Frollo. Neustále sa jej dotýka, vonia jej vlasy či šatku. Dáva jej dokonca na výber, že buď si vyberie jeho alebo zhorí zaživa. Esmeralda má učiť odvahe, zastávaní sa samej seba a nepúšťaní si do života ľudí, ktorí za to nestoja. 

brightside.me

V hlave 

Aj keď sa to tak nezdá, tento film je o upadaní do depresie. Keď sa Ripley odsťahuje do San Francisca, jej depresia sa začne zhoršovať, nechce sklamať rodičov a tak sa poddá svojmu smútku. Vidíme to aj v jej hlave a to v momentoch, keď myšlienky, ktoré boli kedysi pozitívne, sa stanú smutnými. Tento film vyzýva deti, aby hovorili o svojich pocitoch. 

brightside.me

Hľadá sa Dory 

Dory má problém s pamäťou, no napriek tomu sa ako mladá rybička naučila postarať sama o seba. Tento film sa snaží deťom vysvetliť, ako sa žije ľuďom s mentálnym postihnutím a týmto sa ich snaží naučiť emaptii voči týmto ľuďom.

brightside.me

Ľadové kráľovstvo 

Elsa musela skrývať to, že je iná a že má silu, ktorú nemal nikto, okrem nej. Dokonca ani jej rodičia jej nevedeli pomôcť vyrovnať sa s tým, že je iná a to spôsobilo, že sa bála otvoriť ľuďom, vrátane tých najbližších. Elsa celý život nosila rukavice, aby bola ako ostatní, až pokiaľ neušla a neodhodila ich. Napriek tomu, že nikdy nikomu neublížila, ľudia sa jej báli. Ľadové kráľovstvo učí deti, že je dobré byť iný a každý z nás má na svete miesto, kam pasuje. 

brightside.me

Toy Story 3 

V tomto filme dospelý Andy daruje svoje hračky do škôlky, kde vládne krutý macko Lotso. Táto škôlka sa najprv zdá ako raj, no neskôr sa zistí, že Lotso je vlastne diktátor. Je charizmatický, nastolil sociálne triedy, vymýva mozog ostatným, núti hračky do práce a snaží sa sledovať len svoju ideológiu. 

brightside.me

Na vlásku 

Aj keď čarodejnica, ktorá sa vydáva za Rapunzelinu mamu jej dáva strechu nad hlavou, jedlo a stará sa o ňu, niečo na ich vzťahu nie je v poriadku. Je to psychický nátlak, vysmievanie sa jej snom a navyše neustála vina, ktorú na Rapunzel zhadzuje. Stále jej hovorí, že je naivná a snaží sa z Rapunzel urobiť emočne závislú. Takéto zneužívanie môže byť pre dieťa traumatizujúce, no učí deti rozlíšiť, kedy sa to deje. Napríklad čarodejnica nikdy nevyjadrila lásku Rapunzel, ale len obdivovala jej vlasy.  

brightside.me

Najčítanejšie