Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Prečo je Witcher najkontroverznejším seriálom na Netflixe? Toto sú dôvody!
Zdielať na

Prečo je Witcher najkontroverznejším seriálom na Netflixe? Toto sú dôvody!

Zdroj: pcgamer.com

The Witcher je už momentálne populárnym seriálom na Netflixe. Vznikol na základe kníh poľského spisovateľa Andrzeja Sapkowskeho, ktorý písal o mužovi menom Geralt z Rivie. Predali sa milióny kópií, vznikla počítačová hra a ako všetko ani seriál neobišiel bez jemnej kritiky.

Prečo seriál The Witcher rozdelil fanúšikov kníh a hry? Nie je jednoduché nakrútiť niečo, čo všetci dobre poznajú a zároveň vyhovieť väčšine. Hlavne pokiaľ ide o fantasy, v ktorom sa nachádzajú čary, elfovia či príšery alebo nadľudia s rôznymi schopnostiami. 

Veľkým problémom pre fanúšikov bolo aj obsadenie. V hlavnej úlohe mnohí očakávali Madsa Mikkelsena a ako Yennefer navrhovali aj Evu Green. Tvorcovia sa však rozhodli trochu inak. Do vedľajších úloh obsadili menej známe tváre, no a do hlavnej dali všetko, čo mali. Witcherom sa stal Henry Cavill. Pre niekoho to však nebola šťastná voľba. Geralt podľa kníh bol flexibilný a chudý so šedivými vlasmi a nepríjemnou tvárou. Yennefer si tiež vyslúžila dávku kritiky. Herečka Anya Chalotra má indické korene a Yennefer v knihe bola veľmi bledá. To by ani neprekážalo, no nie všetkým fanúšikom sa táto herečka páčila a nepripadala im dostatočne príťažlivá. Na druhej strane však fanúšikovia oslavovali výber princeznej Cirilly. Herečka Freya Allan so svojimi škandinávskymi koreňmi potešila obdivovateľov tejto postavy, aj keď v seriáli je výrazne staršia, než v knihe.

digitalspy.com

Ľuďom sa tiež nepáčilo, akým komplikovaným spôsobom sa tvorcovia rozhodli vyrozprávať príbeh. Napríklad, kráľovná Calanthe v prvej časti zomrie, no o dve epizódy neskôr ju vidíme živú a zdravú a mnohí môžu byť zmätení, najmä, ak nečítali knihy či nehrali hry.

Napriek mnohým komplikáciám, Netflix dokázal nakrúcať na miestach ako Maďarsko, Ukrajina, Česká republika či Poľsko a v druhej sérii by sa k týmto miestam malo pridať aj Slovensko. Uvidí sa však, ako sa bude vyvíjať súčasná situácia súvisiaca s pandémiou.

tvinsider.com

Milou a pozitívnou vecou v seriáli bol jeho soundtrack, ktorému prispela aj balada Jaskiera, ktorú nebudete vedieť dostať z hlavy. Prečo je teda seriál taký kontroverzný? Rozhodol sa ísť vlastnou cestou, spoľahol sa na to, že ľudia pochopia jeho komplikovanejší storytelling. Chcel prekvapiť aj ľudí, ktorí Witchera poznajú dokonale. Rozdelil ľudí na mnoho táborov a nikto sa nevie dohodnúť, či je vlastne dobrý alebo nie. Videli ste už tento seriál? Páči sa vám alebo skôr nie? 

Najčítanejšie